REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Vairuotojų laukia pokyčiai degalinėse: ar nesuklysite pildamiesi kurą? (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Nors iki oficialių pokyčių, kurie numatyti lapkričio 1-ąją, dar liko kiek daugiau kaip trys savaitės, tačiau jau šiandien dalyje Lietuvoje veikiančių degalinių vairuotojai gali pastebėti atsiradusį naują degalų žymėjimą.

23

Nors iki oficialių pokyčių, kurie numatyti lapkričio 1-ąją, dar liko kiek daugiau kaip trys savaitės, tačiau jau šiandien dalyje Lietuvoje veikiančių degalinių vairuotojai gali pastebėti atsiradusį naują degalų žymėjimą.

REKLAMA

Tai yra rezultatas dar pavasarį priimtų Prekybos naftos produktais pakeitimų, kuriais buvo nustatyta nauja degalų žymėjimo tvarka. Naujas degalų žymėjimo standartas priimtas siekiant suvienodinti esamą sistemą visoje Europos Sąjungoje.

Naujienų portalas tv3.lt pasidomėjo, kokie pokyčiai laukia Lietuvoje veikiančiose degalinėse ir ar nekils vairuotojams bėdų, norint užsipilti konkrečiam automobiliui tinkančio kuro.

Naujas žymėjimas

Tad, kokie pokyčiai laukia šalies vairuotojų? Jei iki šiol dyzelinas buvo žymimas raide „D“, tai nuo lapkričio 1 d. žymėjimas bus pakeistas į raidę „B“. Prie raidės rašomas skaičius nurodys degaluose esančių biopriedų procentą.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje degalų biopriedų norma yra 7 proc., tad, pavyzdžiui, įprastas dyzelinas bus žymimas „B7“. Bet biopriedo kiekis gali ženkliai skirtis ir siekti net iki 30 proc., tad žymėjimas gali būti įvairus – „B10“, „B20“ ar net „B30“.

REKLAMA

Tuo tarpu žieminis dyzelinas pagal naują standartą bus žymimas „B0“. Kaip ir anksčiau prie jo bus viena arba dvi žvaigždutės (kas reikš pirmos arba antros klasės arktinį dyzeliną). Biodyzelinas bus žymimas „B100“, o sintetinis dyzelinas – „XTL“. Tad netrukus degalinėse matysite užrašus: „Dyzelinas (B7)“, „Dyzelinas (B0)“ ir t.t.

Pagal tą patį principą keisis ir benzino žymėjimas. Vietoj įprastų „E92“, „E95“ ir „E98“ turėsime „Benzinas 92 (E0)“, „Benzinas 95 (E5)“, „Benzinas 95 (E10)“, „Benzinas 98 (E0)“. Čia „E(skaičius)“ reikš biopriedų kiekį degaluose. Dar kartą atkreipiame dėmesį, kad degalinėse visada bus pirma rašomas bendrinis degalų pavadinimas (pavyzdžiui, „Dyzelinas“, „Benzinas 95“, „Benzinas 98“ ir t.t.), o tik po to seks jau aprašyti simboliai (konkretūs pavyzdžiai – nuotraukų galerijoje).

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, suskystintų naftos dujų žymėjimas išliks toks pat „LPG“ (suslėgtos gamtinės dujos bus žymimos „CNG“, o suskystintos gamtinės dujos – „LNG“).

Į visiems vairuotojams aktualius klausimus atsakymus pateikė Lietuvos degalinių sąjungos vykdantysis direktorius Vidas Šukys.

- Paaiškinkite, kam buvo reikalingas toks standartas?

- Šis standartas sukurtas tam, kad sistema būtų vieninga visoje Europos Sąjungoje (ES). Aišku, tai nėra blogai. Juk mums visiems malonu, kai ant to paties varžto gali užsukti bet kurioje šalyje pagamintą veržlę.

Atėjo toks laikmetis, kai reikėjo tą dalyką reglamentuoti. Ir mes kalbame tik apie žymėjimą. Mat pats visų rūšių degalų standartas visoje ES yra vienodas jau daugelį metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiais pokyčiais siekta, kad automobilių ir degalų gamintojai bei visi vartotojai turėtų vieningą sistemą. Tad pokyčiai bus matomi ne tik degalinėse, bet ir automobiliuose, kur gamintojai, įprastai ant kuro bako dangtelio, žymės konkrečiai transporto priemonei skirtą degalų rūšį.

- Ar naujas žymėjimas nesukels nesusipratimų Lietuvos degalinėse?

- Tikrai nėra ko baimintis, kad atvykęs į degalinę žmogus nežinos, ką daryti. Atkreipsiu dėmesį, kad degalinių kainų stenduose jokių pokyčių nebus. Naujas žymėjimas atsiras prie paties degalų papildymo aparato (o kai kur ir ant degalų „pistoleto“ rankenos).

Vartotojams bus pateikiama trejopa informacija. Pirmoje informacinėje eilutėje bus aiškiai atskirta ir pateikta, kur ir koks kuras yra. Antroje informacinėje eilutėje atsiras naujas žymėjimas. O trečioje – papildoma informacija apie degalus.

REKLAMA

Šiems pokyčiams pribrendome dėl dviejų aspektų. Visų pirma, atsirado daugiau naujos rūšies degalų. Degalai pradėjo būti maišomi su biopriedais. Antra, reikėjo tą įvairovę susisteminti, kad visose ES šalyse žmonės žinotų, kokį kurą jie pilasi.

Noriu nuraminti, kad nuo lapkričio 1-ios vartotojai matys ne tik naują, bet ir anksčiau taikytą žymėjimą. Maža to, pokyčiai degalinėse gali užsitęsti ir ilgiau. Tikrai niekas lapkričio 1 d. nevažinės po degalines ir neskirs baudų.

- Kokius naujo standarto privalumus pajaus Lietuvos vartotojai?

- Taps patogiau tiek į užsienį vykstantiems lietuviams, tiek į Lietuvą atvažiavusiems užsieniečiams. Bus daugiau aiškumo, nebus jokio pasimetimo.

REKLAMA

- Kiek tokie pakeitimai atsieis degalinėms?

- Taip, tai bus papildomos išlaidos degalinių tinklams, nes reikės pasigaminti tuos žymėjimus. Maža to, priklausomai nuo sezono (vasara ar žiema) tie žymėjimai turės būti keičiami. Niekas nekompensuos šių sąnaudų.

- Ar dėl šių sąnaudų gali brangti degalai?

- Degalai neturėtų itin brangti. Ir taip ta kaina yra nepastovi. Gal įmonės amortizuos savo vidinėmis sąnaudomis. Nežinau, kaip šis klausimas bus išspręstas.

Degalinių tinklo VIADA Marketingo grupės vadovės Šarūnės Kulšytės Žičkienės komentaras:

„Nuo lapkričio 1 dienos pagal numatytą Europos sąjungos direktyvą VIADA degalinių tinklas, kaip ir visi kiti rinkos dalyviai, ant kolonėlių prie dabar esamų „įprastų“ degalų žymėjimų papildomai priklijuos informacinius lipdukus, kurie leis klientams susipažinti su naujaisiais direktyvoje numatytais degalų žymėjimo standartais

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Direktyvoje yra nurodyta, kad degalinių atstovai privalo įvesti naują ženklinimą, tačiau apie senojo panaikinimą nurodymai nenumatyti. Tad būtent dėl šios priežasties degalinės kardinaliai žymėjimo nekeis, o bent jau kurį laiką paliks dvigubą ženklinimą.

Mūsų žiniomis degalinių klientai mažai žino apie šią Europos sąjungos numatytą direktyvą, tačiau labai tikimės, kad tai nesukels papildomų rūpesčių klientams, nes visos institucijos bei degalinių tinklai stengsis kuo plačiau komunikuoti ir supažindinti klientus apie naują degalų žymėjimą. VIADA degalinių tinklas degalinių darbuotojų pagalba stengsis visiems savo klientams pateikti išsamią informaciją apie numatytą naują degalų ženklinimą.

REKLAMA

Labai tikimės, kad susipainiojimo dėl naujo degalų žymėjimo pavyks išvengti, todėl kad iš esmės degalų žymėjimą stiprių pokyčių nebus, nes tiesiog atsiras papildomas informacinis lipdukas, o degalinių darbuotojai visuomet bus pasiruošę atsakyti klientams į bet kokius kylančius klausimus susijusius su degalų žymėjimu.

Įgyvendinant bet kokį projektą ar pakeitimus pirmiausia kiekviena įmonė patiria daug žmogiškųjų resursų bei laiko sąnaudų, nekalbant apie išlaidas susijusias su „projekto“ įgyvendinimu. Šiame etape, kai mes ruošiamės naujai degalų žymėjimo tvarkai, dar sunku įvertinti kiek VIADA degalinių tinklui kainuos šie pakeitimai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų