REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybei kuriant planą, kaip skatinti smulkius ir vidutinius prekybininkus bei stabilizuoti maisto kainas, prekybininkai sako, kad valdžios kišimasis iškreips rinką.

Vyriausybei kuriant planą, kaip skatinti smulkius ir vidutinius prekybininkus bei stabilizuoti maisto kainas, prekybininkai sako, kad valdžios kišimasis iškreips rinką.

REKLAMA

Prekybos tinklo „Norfa“ savininkas Dainius Dundulis sako, kad valdžia turi sukurti taisykles, kurios būtų vienodos visiems rinkos dalyviams. Anot jo, skirtingos taisyklės iškreips rinką.

Verslas pats yra labai lankstus, sugeba ir per krizes išgyventi, vienintelis dalykas, ko reikia – netrukdyti. Ir gamybinės įmonės – vienos auga, kitos mažėja, ir prekybinių įmonių tokių yra. O kuo daugiau lįs su visokiais trukdymais, kišimaisis, tuo rinka bus sudėtingesnė, nesvarbu, kokiame sektoriuje“,– BNS komentavo D. Dundulis.

Anot jo, prekybos tinklai neprieštarautų, kad kainos būtų mažesnės, tačiau abejoja Vyriausybės svarstomų priemonių veiksmingumu.

REKLAMA
REKLAMA

Viena siūlomų priemonių – atskirai apskaityti operacijas, parduodant prekybos tinklo firminę ir tiekėjų produkciją. Anot D. Dundulio, tai nebūtų sudėtinga, tačiau prekės dėl to neatpigtų.

REKLAMA

„Tokią apskaitą sudėtinga būtų padaryti pirmą kartą, tačiau jokios tragedijos čia nėra. Tik vienintelis dalykas, kas po to bus daroma? Kad mes skaičius žinosime, o kas iš esmės po to pasikeis, ar dėl skaičių prekės atpigs? O kaip jos gali atpigti nuo šitos apskaitos?“,– klausė D. Dundulis.

Anot jo, kainos priklauso ne tik nuo prekybos tinklų, bet ir tiekėjų, kurių tikslas – prekes prekybos tinklams parduoti kuo brangiau.

„Visi sakom, kad parduotuvėje perkantis pirkėjas perka brangiai. Bet patikėkit, toks pat santykis, kaip vartotojo ir prekybininko, yra tarp prekybininko ir tiekėjo. Jo pagrindinis tikslas – kuo brangiau parduoti, o mūsų – kuo pigiau nupirkti, kad po to daugiau galėtume parduoti ir daugiau žmonių pritrauktume į savo parduotuvę“,– aiškino D. Dundulis.

REKLAMA
REKLAMA

Verslininkas teigė neprieštaraujantis ir Vyriausybės planams kviesti užsienio prekybos tinklus į Lietuvą, tačiau, pasak jo, reikėtų kviesti ir kitų verslo sektorių įmones.

Vyriausybė, be kita ko, ketina peržiūrėti prekybos tinklų koncentracijos ribojimus. Pasak D. Dundulio, „Norfai“ tai įtakos neturėtų, nes jos apyvartos kur kas mažesnės nei kitų didžiųjų tinklų.

Pagal 2017-ųjų pajamas „Norfa“ buvo trečia rinkoje – tinklą valdanti bendrovė „Norfos mažmena“ per metus gavo 550,482 mln. eurų pajamų. Pirmoji pagal šį rodiklį buvo „Maxima LT“ su 1,529 mlrd. eurų apyvarta, antra – „Iki“ valdanti bendrovė „Palink“ su 642,891 mln. eurų.

„Rimi Lietuvos“ pajamos siekė – 313,218 mln. eurų, „Lidl Lietuvos“ – 298 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų