REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Prasidėjus mokslo metams didžiuosius Lietuvos miestus užplūdo jaunimas iš įvairiausių šalies kampelių. Ne paslaptis, kad rudens pradžia – didžiausias iššūkis pirmakursiams, kuriems pirmą kartą tenka susidurti su savarankišku gyvenimu paliekant rūpestingų tėvų namus.

Prasidėjus mokslo metams didžiuosius Lietuvos miestus užplūdo jaunimas iš įvairiausių šalies kampelių. Ne paslaptis, kad rudens pradžia – didžiausias iššūkis pirmakursiams, kuriems pirmą kartą tenka susidurti su savarankišku gyvenimu paliekant rūpestingų tėvų namus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svetimas miestas, naujos pažintys, kita mokymo įstaiga – tik dalis sunkumų, su kuriais susiduria naujai iškepti studentai, o kur dar savarankiškas biudžeto planavimas bei sąskaitos. Pradžioje gali pasirodyti, kad visko net per daug.

REKLAMA

Tam, kad pirmieji studentų mėnesiai būtų lengvesni, dalinamės patarimais, kaip susidoroti su užgriuvusiais iššūkiais ir palengvinti naujo gyvenimo pradžią.

1. Kaip nepasiklysti naujame mieste?

Be abejonės, atvykus į didmiestį susiorientuoti naujose erdvėse ypač sudėtinga, todėl pirmiausia, kas atskubės į pagalbą – tai mobiliosios programėlės. Jose galima rasti tiek miesto žemėlapius, tiek viešojo transporto stoteles, tvarkaraščius bei maršrutus. Be to, pradžioje pakaks žinoti pagrindinius miesto taškus, o vėliau, keliaujant po miestą, pažįstamų vietų tik daugės.

REKLAMA
REKLAMA

Studijų metu susipažinus su naujais žmonėmis naujo miesto tyrinėjimas gali tapti puikia pramoga, o jei tarp kurso draugų atsiras ir vietinių, be abejonės, jie mielai pasidalins patogiausiais maršrutais ar dėmesio vertomis vietomis.

2. Kaip užmegzti naujas pažintis?

Studentams, atvykusiems iš skirtingų šalies kampelių ir įmestiems lyg į naują gyvenimą, pradžioje, gali būti nedrąsu bendrauti tarpusavyje. Mažų miestelių jaunuoliams, pratusiems prie šilto ir artimo bendravimo, didmiesčių gyventojai gali pasirodyti šalti ir susvetimėję. Bet būtina prisiminti, kad pirmas įspūdis gali būti klaidingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stenkitės dalyvauti aktyviai ne tik paskaitose, kurios taip pat padės užmegzti pirmas pažintis, tačiau ir kitoje papildomoje veikloje, kaip įvairūs užsiėmimai po paskaitų, studentų atstovybės veikla, žinoma, nepamirškite ir vakarėlių, be kurių studentiškas gyvenimas neįsivaizduojamas.

3. Kodėl reikia planuotis asmeninį biudžetą?

Tvarkytis su finansiniais rūpesčiai pradžioje gali būti sudėtinga, ypač jei anksčiau buvote pripratę, kad už tai atsakingi tėvai. Norint palengvinti šią naštą, „Viena sąskaita“ klientų aptarnavimo skyriaus vadovė Inga Ostreikienė pataria susiplanuoti mėnesio biudžetą, kadangi tai leis lengviau suprasti, kam daugiausiai tenka išleisti pinigų, kontroliuoti išlaidas ir net geriau suvokti pinigų vertę. Be to, prisiminkite, kad didmiesčio gyvenimas, naujos pramogos bei pažintys gali pareikalauti didesnių, o kartais ir neplanuotų išlaidų, todėl tam, kad vėliau netektų skaičiuoti paskutinius eurus, patartina savo išlaidas stebėti.

REKLAMA

Pirmiausia, pasiskaičiuokite, kiek išleidžiate pinigų maistui, kambario ar buto nuomai, mobiliojo ryšio, interneto paslaugoms bei kitoms būtinoms reikmėms. Tai žinodami galėsite lengviau planuoti kitas išlaidas bei matysite, kad galbūt kur nors išleidžiate per daug ir galite sutaupyti.

4. Sąskaitų apmokėjimas – taip pat savarankiško gyvenimo dalis?

Kad ir kokia ši pareiga atrodytų nuobodi – sąskaitų apmokėjimas neatskiriama savarankiško gyvenimo dalis. Visi žinome, kad studentai visuomet viską pasilieka paskutinei nakčiai, tačiau atsiskaityti už komunalines ar kitas paslaugas patariame dar mėnesio viduryje, kol neišleisti visi mėnesiui skirti pinigai.

REKLAMA

Visgi, akivaizdu, kad studentai bet kokiose situacijose randa gudrias išeitis ir „Viena sąskaita“ apmokėjimo sistema jiems gali būti puikus sprendimas. Naudojantis savitarnos sistema vos kelias paspaudimais galima atsiskaityti už visas komunalines paslaugas, taip pat - mobilųjį ryšį, internetą, o sutaupytą laiką skirti patinginiavimui ar mokslams.

Norintiems išvengti dažnų susitikimų su nuomojamo būsto savininkais, „Viena sąskaita“ atstovė pataria paprašyti būsto savininkų susikurti paskyrą šioje specializuotoje svetainėje ir suteikti nuomininkui galimybę jungtis prie paskyros savarankiškai bei apmokėti sąskaitas. Tokiu atveju tiek būsto savininkai, tiek nuomotojas galės bet kada pasitikrinti ar sąskaitos apmokėti ir ateityje išvengti ginčų. „Ne paslaptis, kad būsto nuomotojas mėgsta kontroliuoti nuomininką ir nevengia paraginimų atsiskaityti už patarnavimus, todėl naujoje savitarnos svetainėje sukūrėme galimybę tiek vieniems, tiek kitiems stebėti sąskaitų statusą ir įsitikinti, kad sąskaitos apmokėtos laiku“, - teigia įmonės „Viena sąskaita“ produkto vadovė Julija Matutienė.

Taikant visus šiuos laiką bei pinigus taupančius gudrius sprendimus, jau pirmieji studento mėnesiai gali tapti ne iššūkiu, o tikru pasimėgavimu tvirtai žengiant į naują bei savarankišką gyvenimo etapą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų