REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) trečiadienį nusprendus iš esmės nagrinėti bylą dėl Vokietijos bendrovės „Danpower“ skatinamojo elektros tarifo Kauno jėgainėje, teismas atidėjo jos nagrinėjimą – jis bus tęsiamas kitą savaitę, rugsėjo 25 dieną.

Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) trečiadienį nusprendus iš esmės nagrinėti bylą dėl Vokietijos bendrovės „Danpower“ skatinamojo elektros tarifo Kauno jėgainėje, teismas atidėjo jos nagrinėjimą – jis bus tęsiamas kitą savaitę, rugsėjo 25 dieną.

REKLAMA

„Teisėjų kolegija nutarė nagrinėti bylą iš esmės, kadangi jau kartą buvo atsisakyta patvirtinti taikos sutartį (...) Teismas patenkina jūsų („Danpower“ – BNS) prašymą bylos nagrinėjimą atidėti“, – trečiadienį teismo posėdyje sakė teisėjų kolegijos pirmininkas Stasys Gagys.

Pertraukos paprašiusi bendrovė „Danpower Baltic Taika elektrinė“, kurios taikos susitarimas su Valstybine energetikos inspekcija (VEI) bei Energetikos ministerija dėl jos veiklos Vilniuje ir Kaune kol kas neįsigaliojo, per savaitę apsispręs, ar atsiimti apeliacinį skundą. Tokiu atveju teismas bylą nutrauktų.

„Danpower Baltic“ advokatas Elijus Burgis teigė BNS, kad įmonė gali atsiimti skundą.

„Bus nagrinėjimas iš esmės kitą savaitę. Gali būti vienintelis nukrypimas tai, kad mes nuspręsime atsiimti skundą. Tada nebus jokio nagrinėjimo. Jeigu nenuspręsime, tada bus nagrinėjama iš esmės – kaip teismas suformulavo“, – BNS sakė advokatų kontoros „Cobalt“ partneris E. Burgis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, pagrindinė taikos sutartis tarp „Danpower“ ir Energetikos ministerijos numato skatinamojo tarifo grąžinimą bendrovei, o sprendimas šioje byloje reikalingas, kad VEI jaustųsi „komfortiškiau“, pakeisdama leidimą ir suteikdama didesnį elektros tarifą.

REKLAMA

„Net jeigu ir atsiimtume skundą, paprastai kalbant, leidimas gamybai yra mūsų kišenėje – su tarifu ar be tarifo, tai ne šios bylos klausimas (...) Šitos bylos sprendimas mums reikalingas tam, kad inspekcija jaustųsi komfortiškiau pakeisdama leidimą gamybai – ir viskas. Inspekcija gali pakeisti leidimą, ji iš principo privalo tai padaryti. Teismo sprendimas jiems suteiktų daugiau komforto galbūt“, – sakė E. Burgis.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pernai atmetė įmonės skundą dėl leidimų plėtoti elektros gamybos pajėgumus su skatinamuoju tarifu Kaune. Šį sprendimą įmonė apskundė LVAT.

REKLAMA
REKLAMA

„Danpower Baltic Taika elektrinė“ prašė teismo įpareigoti VEI patikslinti 2016 metų rugsėjo mėnesio leidimą gaminti elektrą – tai leistų jai taikyti skatinamąjį, arba kur kas didesnį nei rinkoje, tarifą.

LVAT liepos mėnesį nepatvirtino VEI ir „Danpower“ taikos sutarties. Teisėjų kolegija tąkart paskelbė, kad „negali vienareikšmiškai pasisakyti, ar (...) skatinamasis elektros energijos supirkimo tarifas (...) nepažeis viešojo intereso“.

LVAT trečiadienį atmetė bendrovės prašymą įtraukti į bylą trečiuoju asmeniu Energetikos ministeriją. Liepą jis taip pat atmetė Suomijos „Fortum“ bei „Kauno energijos“ prašymus įtraukti jas į bylą trečiaisiais asmenimis. „Fortum“ kartu su „Lietuvos energija“ stato kogeneracinę jėgainę Kaune, o „Kauno energija“ gamina energiją savo elektrinėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal taikos sutartį „Danpower“ turėtų atgauti 2013 metais laimėtą 5 megavatų (MW) elektros skatinimo kvotą, 12 metų jai mokant 9,7 euro cento už kilovatvalandę (be PVM) tarifą.

Atkurtas skatinamasis elektros tarifas „Danpower“, per metus vartotojams gali atsieiti apie 1,5 mln. eurų arba apie 18 mln. eurų per visą laikotarpį.

Gegužę sudaryta Energetikos ministerijos ir „Danpower“ taikos sutartis apima keletą taikos sutarčių, tarp kurių yra ir minėtas taikos susitarimas su VEI. Bendrąją taikos sutartį LVAT jau yra patvirtinęs dviejose bylose.

Vyriausybės patvirtinta taikos sutartimi nutraukiami teisiniai ginčai aštuoniose bylose nacionaliniuose ir tarptautiniuose teismuose. Vokietijos investuotojai įsipareigoja atsiimti 32 mln. eurų vertės ieškinius dėl galimos žalos atlyginimo, taip pat 35 mln. eurų vertės pretenzijas tarptautiniame Vašingtono arbitraže bei nutraukti bylą Europos Sąjungos Bendrajame teisme.

REKLAMA

2013 metų birželį skatinimo kvotų aukcioną su fiksuotu tarifu 12-kai metų laimėjo 5 bendrovės: „Foksita“, „Eurovistos servisas“, „Geco-Taika“, „SSPC-Vilnius“, „SSPC-Taika“.

„Danpower Baltic“ Lietuvoje teigia investavusi beveik 100 mln. eurų, jai priklauso 6 biokuro katilinės Kaune, Vilniuje ir Joniškyje bei viena kogeneracinė jėgainė Kaune.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų