REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vertinant aktyviausiai Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje dalyvaujančias savivaldybes į priekį išsiveržia didmiesčiai, bet iš didžiųjų miestų šešėlio stengiasi išsiveržti ir rajonai. Vienas ryškiausių tokių sėkmės pavyzdžių – Panevėžio rajono savivaldybė, kurioje nuo 2013 m. atnaujinti net 32 daugiabučiai.

Vertinant aktyviausiai Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje dalyvaujančias savivaldybes į priekį išsiveržia didmiesčiai, bet iš didžiųjų miestų šešėlio stengiasi išsiveržti ir rajonai. Vienas ryškiausių tokių sėkmės pavyzdžių – Panevėžio rajono savivaldybė, kurioje nuo 2013 m. atnaujinti net 32 daugiabučiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renkasi ir brangesnę fasado sistemą, ir pažangius papildomus sprendimus

Panevėžio rajono gyventojai ne tik įgyvendina visas energinio efektyvumo priemones, kurias remia valstybė, bet ir neatsisako papildomų priemonių, tokių kaip nuotekų valymas, šalto vandens sistemos atnaujinimas. Dar daugiau – daugiabučių gyventojai domisi itin kokybiškomis ir pažangiomis priemonėmis, užtikrinančiomis maksimalų komfortą.

REKLAMA

„Turime net tris daugiabučius, kurie pasirinko ne šiaip vėdinamą fasadą, bet patį brangiausią ir gražiausią tokio tipo fasado apdailą – molio keramikos. Šie daugiabučiai ne tik nori būti šilti, bet ir gražūs – toks buvo pačių gyventojų pageidavimas. Kitas daugiabutis taip pat nusprendė atsinaujindamas įsirengti modernią nuotekų valymo sistemą. Todėl negaliu sakyti, kad gyventojai renkasi tik minimalias energinio efektyvumo priemones“, – pasakoja didžiausio renovacijos administratoriaus Panevėžio rajone atstovas, vyr. administravimo ir pastatų priežiūros specialistas Arkadijus Lysovas.

REKLAMA
REKLAMA

Visi Panevėžio rajone renovuoti daugiabučiai sutaupo bent 50 proc. šilumos energijos, tačiau pašnekovas neslepia – rajone iš viso yra apie kelis šimtus daugiabučių, tad renovacija čia turėtų tęstis ir dar po kelerių metų. „Jeigu miesteliuose dauguma namų yra prižiūrėti, kaimuose yra tikrai labai prastos būklės daugiabučių ir tai neramina. Dažniausia visų senų daugiabučių problema rajone – kiauri stogai. Deja, tai taip pat brangiai kainuojanti problema, todėl ir opiausia. Kiek turime resursų – palopome stogus, tačiau didesniam remontui dažniausiai neužtenka lėšų. Tai dar viena priežastis, dėl kurios renovacijos labai reikėtų daugeliui“, – neslepia renovacijos ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kvartalinės renovacijos projektai – net trijose miesteliuose

Vis dėlto, dabartinis renovacijos tempas Panevėžio rajone leidžia Panevėžio rajono savivaldybei ir renovacijos administratoriui ryžtingai planuoti kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas. Šiuo metu kvartalinės renovacijos planai siejami su trimis kvartalais skirtingose gyvenvietėse – Dembavoje, Pažagieniuose ir Berčiūnuose.

„Pasirinkti kvartalai, kuriuose renovacija jau įsibėgėjusi, todėl iš esmės jie jau dabar atitinka kvartalinės modernizacijos kriterijus. Svarbiausia darbai – namų atnaujinimas – jau atlikti, tad laikas atkreipti dėmesį į aplink esančią infrastruktūrą“, – pasakoja A. Lysovas.

REKLAMA

Paskata kvartalinės renovacijos projektams ir tai, kad butai atnaujintuose daugiabučiuose pastebimai populiaresni rinkoje, juos mieliau renkasi jaunos šeimos. „Nors dauguma gyventojų vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės, pastebime, kad tarp jaunesnės kartos jaučiamas didelis susidomėjimas būstu atnaujintuose namuose. Dažnai tenka pastebėti, kad gyvenvietėse, ypač esančiuose netoli Panevėžio, butų renovuotuose daugiabučiuose beveik nebeįmanoma įsigyti, o jų kaina prilygsta butų kainoms Panevėžyje“, – sako pašnekovas.

Prie starto linijos žengs bent 10 namų

Aplinkos ministerijai vasarą paskelbus apie naują kvietimą prisijungti prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos, Arkadijus Lysovas neslepia – prie renovacijos ketina prisijungti bent 10 daugiabučių, jiems rengiami investicijų planai.

REKLAMA

„Prisijungti prie renovacijos iš tikrųjų pageidautų dar daugiau namų, tačiau, deja, juose yra nemažai skolininkų, kurie užkerta kelią atnaujinimui. Vis dažniau renovacija domisi ir visai nedideli, keturių butų namai, nors anksčiau ji patraukdavo didesnių namų dėmesį. Taip pat pastebime, kad gyventojai vis dažniau teiraujasi ir apie atsinaujinančios energijos šaltinius, ypač saulės baterijas“, – apie renovaciją, įgaunančią ne tik kiekybinį, bet ir kokybinį pagreitį, dėsto pašnekovas.

  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų