REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiek Palangos, tiek ir Neringos verslininkai sako, jog praėjusi vasara buvo išskirtinė. Tokia, kaip prieš 10 metų: orai lepino, poilsiautojų netrūko. Rudens pradžiai verslininkai taip pat pasiruošę: į pajūrį svečius vilioja žemomis kainomis. Neringos verslininkai teigia, kad didesnei turistų grupei rasti nakvynę vis dar - iššūkis. 

Tiek Palangos, tiek ir Neringos verslininkai sako, jog praėjusi vasara buvo išskirtinė. Tokia, kaip prieš 10 metų: orai lepino, poilsiautojų netrūko. Rudens pradžiai verslininkai taip pat pasiruošę: į pajūrį svečius vilioja žemomis kainomis. Neringos verslininkai teigia, kad didesnei turistų grupei rasti nakvynę vis dar - iššūkis. 

REKLAMA

Neringos savivaldybės duomenimis birželio – rugpjūčio mėnesiais į Neringą atvyko daugiau nei 95 000 transporto priemonių. Du vasaros mėnesius lengvųjų automobilių vairuotojai įvažiuodami į Neringą turėjo sumokėti 20 Eur siekiantį ekologinį mokestį.

Nuo rugpjūčio 21 d. šis sumažėjo iki 5 Eur. Atvykstantieji kemperiais vasarą mokėjo po 30 Eu, o nuo rugsėjo 1 d. moka po 15 Eur.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo pirmos rudens dienos autobusams virš 30 vietų rinkliava nuo 70 Eur sumažėjo iki 30 Eur, mažesniems autobusams – nuo 20 Eur iki 15 Eur.

Rasti nakvynę - iššūkis 

Ir nors įvažiavimo į Neringą mokestis jau skaičiuojamas ne sezoninėmis kainomis, vietos valdžia sako, jog rugsėjis vis dar pritraukia turistų. Didesnei žmonių grupei rasti nakvynę – iššūkis.

REKLAMA

„Besikeičiantį metų laiką įvardijame kaip privalumą, Neringa tampa patrauklesnė kūrėjams, ramybės ir tylos gerbėjams. Žinoma, pastebime infrastruktūros trūkumą, kuri prisidėtų prie stabilių lankytojų srautų net ir vėsiausiu oru.

Galima pasidžiaugti, kad rugsėjo mėnuo renginių gausa nenusileidžia vasaros mėnesiams ir nakvynę rasti didesnei grupei žmonių taip pat tampa iššūkiu”, – tv3.lt sakė Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Praėjusį sezoną meras vadina dešimtmečio vasara, kuri tęsėsi ne 3 mėnesius, o kur kas ilgiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip pastebėjo Neringos verslo atstovai, šią vasarą galima įvardinti kaip dešimtmečio vasarą – sezonas tęsėsi apie pusę metų, o keliautojai, į Neringą atvyksta iš įvairiausių pasaulio šalių.

Žinoma, daugiausiai, Neringoje lankosi šalies gyventojai, svečiai iš Vokietijos, Rusijos, kaimyninių šalių, tačiau gausėja svečių iš Prancūzijos, Italijos ar Ispanijos, JAV, Australijos, Azijos šalių“, – vardijo meras ir tikino, kad šaltuoju sezonu į Neringą kviečiami išskirtinių renginių mėgėjai.

„Šiuo metu vyksta Europos studentų filmų dirbtuvės, šalies fotografų seminaras, tapybos pleneras, tęsiantis ekspresionistines „Brücke“ kartos tradicijas ir šiais metais kūrybiniais tiltais apjungiantis Neringą ir Ukrainą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Architektų renginys „Zavišinės“ savaitgalį skelbs geriausią praėjusių metų rekreacinės architektūros kūrinį.

Kurortas svetingai priims ir pėsčiųjų žygio pajūriu dalyvius. Rudens lygiadienį liepsnos Juodkrantės Gintaro įlanką puošiančios nendrinės skulptūros.

Paskutinįjį rugsėjo savaitgalį vyks Nidos pusės maratono bėgimas. O kur dar smulkesni renginiai – koncertai, šeimų šventė. Lapkritis bus skirtas Neringos miesto gimtadieniui, kuriam pasibaigus prasidės renginių ciklas skirtas didžiosioms metų šventėms, na, o po Naujųjų metų lauksime poledinės žūklės sezono pradžios”, – pasakojo D. Jasaitis.

Turistų skaičius didėja

Tuo metu Neringos turizmo informacijos centras dar tik skaičiuoja, kiek turistų bei iš kokių šalių apsilankė Neringoje.

REKLAMA

„Nidos Kultūros ir turizmo informacijos centre (KTIC) „Agila“ lankomumo statistika rodo, jog šiais metais šalių dešimtukas nesikeičia. Kaip visuomet poilsį Neringoje daugiausiai renkasi vietiniai turistai – lietuviai.

Antroje vietoje – svečiai iš Vokietijos, toliau Rusijos, Latvijos, Prancūzijos, Estijos, Nyderlandų, Šveicarijos, Lenkijos, Italijos.

Taip pat Neringa sulaukia vis didesnio turistų iš tolimųjų šalių susidomėjimo, tokių kaip Kinija, Japonija, Australija, JAV.

Būtent Nidos KTIC „Agila“ lankytojų statistiniai duomenys rodo, jog centre šią vasarą apsilankė apie 23 tūkst. Šie skaičiai nesiskiria nuo praėjusių metų. Neringos savivaldybės duomenimis birželio – rugpjūčio mėnesiais į Neringą atvyko daugiau nei 95 000 transporto priemonių”, – tv3.lt teigė Angelina Stabingienė, Nidos KTIC Socialinių medijų specialistė.

REKLAMA

Anot pašnekovės, prieš kelis metus atliktos Neringos miesto kurortologinės studijos duomenimis, Neringoje per metus apsilanko 400 000 turistų, iš kurių 90 proc. lankosi vasaros sezono metu.

Tačiau Neringos savivaldybės administracija teigia, jog šis skaičius didėja ir Neringoje sulaukiama beveik 500 000 turistų per metus. Šis skaičius neva padidėjo dėl turistų atvykstančių į Lietuvą kruiziniais laivais bei pasirenkančių vienos dienos kelionę į Neringa.

Kalbant apie praėjusią vasarą Neringoje, tiek turizmo specialistai, tiek kurorto verslininkai, ją vertina labai teigiamai.

„Dėl tinkamų oro sąlygų sezonas prasidėjo jau gegužės mėnesį ir vis dar tęsiasi. Ruduo Neringoje ypatingas metų laikas, ypač jo pradžia. Miesto svečius lepina geri orai bei šilta jūra. Poilsį rudenį dažniausiai renkasi tie, kuriuos vilioja ramybė, švarus oras kultūrinis kraštovaizdis bei gamtiniai ištekliai”, – pasakojo A. Stabingienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palangoje sezonas tęsiasi 

Palangos verslininkai taip pat dar skaičiuoja praėjusios vasaros rezultatus, tačiau sako, jog rugsėjis šiltojo sezono dar neužbaigė.

Paprastai Palangoje šiltasis sezonas baigiasi rugsėjo 15 d., tačiau tikimasi šiemet jį pratęsti iki spalio vidurio.

„Gerą vasarą turėjome: gražią, šiltą, „turkišką“. Iš tikrųjų visi žmonės išvažiuodavo patenkinti, gavę tai, ko norėjo ir ko tikėjosi. Tad ir mes patenkinti.

Per metus Palangoje būna 45 šiltos, geros dienas, tad šiemet mes jas visas ir turėjome. Pavyzdžiui, pernai ir užpernai turėjome vos 13 saulėtų dienų ir 3 šiltas naktis. Paprastai vasaros sezoną pradėję gegužę, jį baigiame rugsėjo 15 dieną, tačiau šiemet tikimės, kad jis bus ilgesnis“, – tv3.lt sakė privačiame sektoriuje poilsiautojus apgyvendinančios organizacijos „Palangos rūpestėlis“ valdybos pirmininkė Adelina Sabaliauskaitė.

REKLAMA

Pasak pašnekovės, rugsėjį turistų skaičius sumažėja. Populiaresnės tampa savaitgalio kelionės, poilsį pajūryje renkasi mamos su vaikais, senjorais. Verslininkai jau ženkliai mažina kainas.

„Pastebime užsakymų jau mažėja, nors ir kainos ženkliai sumažėjusios. Jeigu liepos mėnesį, rugpjūčio pradžioje vienam žmogui poilsis kainavo nuo 10 iki 20 Eur, šiai dienai, turime Salomėjos Nėries, Smilčių gatvėse, apartamentus 6 žmonėms už 60 Eur. Tai yra apie 10 Eur žmogui. Nakvynę galima rasti ir po 8 Eur, kiek tolėliau nuo centro.

Dviejų kambarių butas, geroje vietoje, rugsėjį kainuoja apie 35 – 40 Eur.

Rudenį į Palangą atvažiuoja ieškantys pigaus ir ramaus poilsio bei kokybiško. Kainos išties priimtinos. Visa vadinamoji jūros zona, Vytauto gatvė – tikrai pigi. Kainos nukritusios ženkliai apie 50 – 60%“, – tv3.lt pasakojo A. Sabaliauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų