REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerijai siūlant naujas priemones riboti tabako gaminių prieinamumą, tabako gamintojus vienijančios asociacijos atstovas sako, kad geriausiai šį tikslą pasiekti padeda akcizų didinimas.

Sveikatos apsaugos ministerijai siūlant naujas priemones riboti tabako gaminių prieinamumą, tabako gamintojus vienijančios asociacijos atstovas sako, kad geriausiai šį tikslą pasiekti padeda akcizų didinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jau dabar veikiančios priemonės yra pakankamai veiksmingos. Pasaulio sveikatos organizacija sutinka, kad veiksmingiausia priemonė apriboti rūkančiųjų skaičių yra akcizai, kainų politika“, – antradienį po susitikimo su premjeru ir sveikatos apsaugos ministru žurnalistams teigė Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos (NTGA) vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas.

REKLAMA

Seimas birželio pabaigoje pritarė Vyriausybės pasiūlytam trejų metų tabako akcizų didinimo planui. Nuo kitų metų kovo ateinančius trejus metus tabako gaminių akcizai didės vidutiniškai 6-14 procentų.

A. Neverauskas teigė pritariantis nuosaikiam tabako akcizų didinimui.

„Dėl kiekvieno akcizo didinimo turi būti konsultuojamasi, kad tai neiššauktų neigiamų pasekmių. (...) Taip, akcizai yra priemonė, sprendžianti tuos tikslus (mažinti rūkančiųjų skaičių – BNS), bet nesaikingas ir neproporcingas šios politikos vartojimas gali pakelti kontrabandos lygį“, – tvirtino NTGA vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį asociacija susitiko su premjeru Sauliumi Skverneliu aptarti Sveikatos apsaugos ministerijos parengtus siūlymus. Ministerija siūlo dar labiau sugriežtinti tabako prieinamumą – siūloma įteisinti vienodą cigarečių pakuotę, uždrausti demonstruoti jas parduotuvėse, neleisti rūkyti daugiabučių balkonuose, lauko kavinėse, paplūdimiuose ir kitose vietose.

„Įžvelgiame, kad dėl bendrinės tabako gaminių pakuotės kiltų kriminogeninė rizika. Kitų šalių pavyzdžiai rodo, kad kontrabanda, pavyzdžiui Australijoje išaugo 30 proc., o Jungtinėje Karalystėje pradėjo veikti naujos padirbinėtojų gamyklos, nes jiems tampa paprasčiau padirbti cigarečių pakelius“, – antradienį žurnalistams Vyriausybėje kalbėjo A. Neverauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, taip keliamas klausimas, ar šios priemonės padės pasiekti norimus tikslus.

„Tas pats Australijos pavyzdys rodo, kad ilgus metus mažėjęs rūkančiųjų skaičius įvedus bendrinę pakuotę nustojo mažėti“, – tvirtino A. Neverauskas.

Vienos didžiausių pasaulyje JAV tabako kompanijų „Philip Morris International“ įmonės „Philip Morris Baltic“ korporacijos reikalų direktorius Gintaras Kalinauskas BNS sakė, kad svarbiausia yra užtikrinti visuomenės interesus, taip pat nesupriešinti rūkančiųjų ir nerūkančiųjų bendruomenių.

REKLAMA

„Kokios bebūtų reformos, vartotojams turi būti užtikrinta teisė gauti informaciją ir teisė rinktis. Anot įstatymo projekto, pasyvų rūkymą turėtų išspręsti nerūkymo zonos. Tačiau yra veiksmingesnių būdų, pavyzdžiui, bedūmių alternatyvų naudojimas ir racionalus reguliavimas, kuris nesupriešintų dviejų bendruomenių ir kartu užtikrintų teisę į aplinką be tabako dūmų“, – BNS atsiųstame komentare sakė G. Kalinauskas.

Anot jo, siekiant apsaugoti nerūkančią visuomenės dalį nuo pasyvaus rūkymo žalos, reikia skatinti nenorinčius ar negalinčius mesti rūkyti asmenis pereiti prie alternatyvių, bedūmių produktų.

REKLAMA

„Negaudami informacijos apie šiuolaikines alternatyvas, žmonės rizikuoja ir toliau rinktis produktus, kurie yra žalingesni ir jiems, ir aplinkiniams“, – teigė „Philip Morris Baltic“ atstovas.

Siūlymus griežtinti tabako gaminių prieinamumą teikiantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį po susitikimo tabako pramonei kol kas nepažadėjo jokių nuolaidų.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį interviu LRT radijui teigė, kad Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlymai neturėtų žlugdyti tabako gamintojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų