REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kainų komisija ketvirtadienį padidino dujų kainą reguliuojamiems energijos gamintojams, perkantiems jas iš bendrovės „Litgas“.

Kainų komisija ketvirtadienį padidino dujų kainą reguliuojamiems energijos gamintojams, perkantiems jas iš bendrovės „Litgas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo spalio 1 dienos dujų kaina sieks 22,88 euro už megavatvalandę (MWh) – 0,75 proc. daugiau nei galioja nuo liepos (22,71 euro) ir apie 30 proc. daugiau, nei pernai ketvirtąjį ketvirtį (17,42 euro), pranešė komisija, priėmusi sprendimą dėl vadinamosios tikslinės dujų kainos šių metų paskutiniam ketvirčiui.

REKLAMA

„Tikslinės gamtinių dujų kainos didėjimui turėjo įtakos dujų importo kainų augimas“, – rašo komisija.

Pagal terminalo pajėgumų modelį, „Litgas“ dujas rinkos dalyviams parduoda už vidutinę rinkos kainą, o skirtumas tarp rinkos ir iš „Equinor“ (buvusios „Statoil“) įsigyjamų dujų kainų kompensuojamas iš terminalo dedamosios.

Pasak komisijos, tikslinė kaina nustatoma kiekvienam metų ketvirčiui, kad reguliuojami gamintojai dujas iš suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo įsigytų už aktualią kainą.

REKLAMA
REKLAMA

Rugpjūčio viduryje Energetikos ministerija paskelbė siūlanti didinti konkurenciją gamtinių dujų rinkoje – dideli reguliuojami energijos gamintojai neprivalėtų pirkti dujų iš „Litgas“, importuojančios dujas per Klaipėdos SGD terminalą.

Siūloma, kad gamintojai, per metus suvartojantys 50 gigavatvalandžių (GWh) ar daugiau dujų, ne mažiau kaip 50 proc. metinio jų kiekio turėtų pirkti biržoje. Dabar jie privalo visą dujų kiekį pirkti iš „Litgas“, o likusią dalį ši bendrovė parduoda rinkoje.

Energetikos ministerija tikisi, kad atsiradus didesnei konkurencijai, dujų kainos galutiniams vartotojams mažėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerijos parengta naujoji tvarka derinama su Europos Komisija. Seimui pritarus teisės aktų pakeitimams, jie įsigaliotų nuo kitų metų.

Pasak ministerijos, šiuo metu yra aštuoni dideli reguliuojami energijos gamintojai, kurie suvartoja apie 90 proc. viso tokių gamintojų suvartojamo dujų kiekio. Jie dujas iš „Litgas“ dabar įsigyja už Kainų komisijos nustatytą kainą, todėl visos šios įmonės nedalyvauja rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų