REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
53
Prabangus būstas

Nekilnojamojo turto (NT) rinkoje Lietuvoje kiek daugiau nei vidutines pajamas uždirbantys žmonės įprastai renkasi 90-120 tūkst. eurų kainuojantį būstą.

53

Nekilnojamojo turto (NT) rinkoje Lietuvoje kiek daugiau nei vidutines pajamas uždirbantys žmonės įprastai renkasi 90-120 tūkst. eurų kainuojantį būstą.

REKLAMA

Žinoma, atsižvelgiant į finansines namų ūkio galimybes, yra žmonių, kurie renkasi senos statybos būstą ir jam atseikėja apie 50-80 tūkst. eurų. Tačiau šįkart nutarėme pasidomėti šiek tiek kitu šios rinkos segmentu – Lietuvoje parduodamais prabangiais NT objektais.

Apie tai, ką Lietuvoje galima būtų įvardyti prabangiu būstu ir jo pardavimo bei pirkimo niuansus pokalbyje su naujienų portalo tv3.lt žurnalistu atskleidė NT bendrovės „Capital Team“ brokerė Asta Kozelienė.

- Pradėkime nuo to, kiek turi būti vertas NT objektas, kad jį galėtume vadinti prabangiu?

- Beveik 12 metų esu dirbusi banke su paskolomis. Tad galiu pasakyti, kad lietuviui įperkamiausias būstas yra tas, kurio vertė siekia apie 100-120 tūkst. eurų. Tad turbūt jau 170-200 tūkst. eurų kainuojantį būstą reikėtų priskirti prie prabangesnio nekilnojamojo turto.

REKLAMA
REKLAMA

Iš esmės pastaraisiais metais būsto pirkimo tendencijos keičiasi. Prie ekonominio būsto pardavimų atsiranda ir didesnis poreikis būstų, kurie kainuoja 300-400 tūkst. eurų. Pirkėjai ieško tokios vertės NT objektų. Tai tik patvirtina, kad žmonės turi finansinių galimybių. Nors kažkur 7 iš 10 prabangaus būsto pirkėjų tą daro su banko paskola, bet jų mokumas bankams įprastai nekelia daug abejonių.

REKLAMA

- Kokios detalės yra svarbiausios parduodant prabangų būstą?

- Anksčiau vyravo tendencija, kad prabangaus būsto pardavėjai visada norėdavo išlikti anonimais. Apie tokių NT objektų pardavimą interneto portaluose nebūdavo nė užuominos.

Dabar ši nišinė rinka tampa vis atviresnė. Tad norėdami parduoti savo turtą, žmonės stengiasi išnaudoti visas įmanomas galimybes. Pasiūla yra pakankamai didelė, maža to, tokį turtą išnuomoti ar parduoti yra sunkiau nei ekonominės klasės būstą, tad svarbu pasitelkti visus įmanomus instrumentus.

REKLAMA
REKLAMA

NT brokeriai yra tarpinė grandis tarp pardavėjo ir pirkėjo, tad visada stengiamės sudėlioti svarbiausius akcentus tiek vieniems, tiek kitiems. O patį pardavimą lemia pačios įvairiausios detalės. Pavyzdžiui, pardavėjai įprastai ieško solidžių pirkėjų, mat jie parduoda NT objektą, kuris yra tokių pačių žmonių kaimynystėje. Net parduodami turtą, jie nori po savęs palikti kitą tvarkingą žmogų.

Taip pat ne ką mažiau svarbu yra tai, kad būtų nurodoma reali NT objekto kaina. Žinoma, pardavėjas nori gauti kuo daugiau, o pirkėjas nori sumokėti kuo mažiau. Bet galutinis tikslas yra parduoti. Jei užkelsi kainą tiek, kad NT objektas keletą metų net nebus apžiūrėtas, tai jis praras savo vertę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kas įprastai lemia prabangaus NT objekto kainą?

- Į kainą susideda daug komponenčių. Kiekvienas būstas yra lyginamas su kitais panašiais NT objektais rinkoje. Jei turtas yra likvidus, pavyzdžiui, yra arčiau Senamiesčio ar kokio svarbaus strateginio objekto, tada kaina bus didesnė.

Geografiškai viskas skirstoma tam tikromis zonomis. Pirma zona – centras ir senamiestis, antra – naujamiestis, o trečia – miegamieji rajonai. Atitinkamai tolstant nuo centro kainos mažėja. Pirkėjams taip pat svarbi žalioji zona (parkais, vandens telkiniai – aut. past.), geras susisiekimas.

- Kaip stipriai yra deramasi dėl prabangaus būsto galutinės kainos?

- Kaip jau minėjau, prabangių būstų atveju yra labai svarbi reali kaina. Jei ekonominio būsto atveju, dar galima sužaisti su kaina, tai prabangaus NT objekto atveju to geriau nedaryti. Bet kuriuo atveju yra deramasi, sunku pasakyti tiksliai, tačiau galima nusiderėti kažkur iki 5 proc. nuo pradinės kainos.

REKLAMA

- Kiek įprastai užtrunka parduoti prabangų NT objektą?

- Kiekvienas atvejis yra individualus. Didelį darbą tenka atlikti dar iki tol, kol fiziškai vienas ar kitas objektas apskritai dar nėra pardavinėjamas. Tuo metu siekiama preciziškai tiksliai išsiaiškinti pardavėjo (arba pirkėjo) lūkesčius.

Bet kuriuo atveju, visiškai normalu, kad prabangų būstą gali tekti pardavinėti ir iki 2 metų. Nors praktikoje yra pasitaikę ir gerokai didesnių terminų.

- Kas yra prabangaus būsto pirkėjai Lietuvoje?

- Klientai, įprastai, nėra lietuviai. Tai gali būti investuotojai iš Rusijos, Baltarusijos, Vokietijos ar kitos užsienio šalies. Galiu pateikti pavyzdį, kuris gal nėra skirtas kalbant apie prabangų būstą, tačiau jis gerai atspindi realią padėtį.

REKLAMA

Pavyko parduoti vienam vokiečiui butą. Jis dirba viename Vokietijos bankų. Teko su juo bendrauti ir jis sakė, kad Lietuvoje jam daug labiau apsimoka investuoti nei toje pačioje Vokietijoje.

Jis palygino atsiperkamumą. Minėtą butą Lietuvoje jis įsigijo už 100 tūkst. eurų. Ir jį išnuomojo už 500 eurų. Norėdamas už tiek pat išnuomoti Frankfurte, jis būtų turėjęs investuoti ne 100 tūkst., o net 300 tūkst. eurų. Skaičiai daugiau nei iškalbingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų