REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas didžiausių bankų pasaulyje pareiškė, kad Žemės gyventojai baigia išnaudoti visus resursus ir perspėja: nei šalių valdžios, nei didžiosios bendrovės nėra pasiruošusios klimato kaitai.

Vienas didžiausių bankų pasaulyje pareiškė, kad Žemės gyventojai baigia išnaudoti visus resursus ir perspėja: nei šalių valdžios, nei didžiosios bendrovės nėra pasiruošusios klimato kaitai.

REKLAMA

Pasirodo, pasaulis išnaudojo savo natūralų resursų „metinį biudžetą“ jau rugpjūčio 1-ąją. Ataskaitą paskelbė HSBC banko analitikai, citavę „Global Footprint Network“ (GFN) tyrimą.

Tai reiškia, kad Žemės gyventojai jau dabar išnaudojo šių metų visus atsinaujinančius planetos resursus vien per pirmuosius 7 mėnesius.

„Mūsų manymu, šie tyrimai ir įvykiai parodo jog daugelis verslo ir valdžios atstovų nėra adekvačiai pasirengę klimato poveikiui, ir efektyviai nenaudoja natūralių resursų“, – tikina HSBC analitikai savo ataskaitoje.

Daugelis bankų ir analitikų pradėjo įtraukinėti klimato kaitos rizikas į savo prognozes – žingsnis, kurį paskatino buvęs Niujorko meras Michaelas Bloombergas. Tačiau tai vienas pirmųjų atvejų, kuomet tokio dydžio tarptautinis bankas skelbia pavojų dėl klimato kaitos savo tyrimuose.

REKLAMA
REKLAMA

Smogs pasaulinei ekonomikai

Siekdami apskaičiuoti Žemės natūralių resursų metų biudžetą, GFN mokslininkai atsižvelgia į natūralių resursų – įskaitant maisto, medienos, ir jūros gėrybių – poreikį, o taip pat žmonijos poveikį aplinkai.

REKLAMA

Žemės resursų išnaudojimo viršijimo diena, laikas kuomet mes išnaudojame visiems metams skirtus resursus, skelbiama vis anksčiau ir anksčiau. 1970-aisiais Žemės resursų išnaudojimo diena buvo gruodžio 29-oji, skelbiama HSBC ataskaitoje. Nuo tol ši diena pasistūmėjo beveik penkiais mėnesiais.

HSBC taip pat perspėjo dėl karščio išprovokuotas gamtos anomalijas, tokias kaip miškų gaisrai Skandinavijoje ir šiais metais nuolat gerinamus temperatūros rekordus visame pasaulyje.

„Kol mokslininkai atlieka konkrečių poveikių analizę – bendrai yra sutariama, kad ateityje šie įvykiai dėl klimato kaitos pasikartos vis dažniau ir stipriau“, – tikina bankininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelį metų mokslininkų prognozuoti klimato kaitos pokyčiai jau tampa realybe. Miškų gaisrai užklupo daugelį pasaulio šalių, įskaitant milžiniškus gaisrus Kalifornijoje, Australijoje, Šiaurės Europoje. Su tuo yra siejama būtent auganti pasaulinė temperatūra. Kitos įvardijamos pasekmės: uraganai ir potvyniai, sniego audros ir vis dažnesnės ekstremalių karščių bangos.

Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad globali temperatūra 2100 metais gali būti 15 proc. didesnė, negu buvo prognozuojama anksčiau.

HSBC analitikų teigimu, šie ekstremalūs pokyčiai ženkliai palies pasaulinę ekonomiką ir turės itin stiprių socialinių pasekmių visuomenei.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų