REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei 100 tūkstančių gyventojų, kurie privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas turi sumokėti patys, „Sodra“ išsiuntė priminimus sumokėti įmokas, kurios siekia nuo 36 iki 903 eurų.

Daugiau nei 100 tūkstančių gyventojų, kurie privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas turi sumokėti patys, „Sodra“ išsiuntė priminimus sumokėti įmokas, kurios siekia nuo 36 iki 903 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso išsiųsta beveik 4000 priminimų tiems gyventojams, kuriems šį liepos mėnesį pirmą kartą atsirado pareiga mokėti PSD įmoką ir jie to nespėjo padaryti iki liepos pabaigos, pavyzdžiui, jie birželį buvo samdomi darbuotojai, o visą liepos mėnesį nedirbo, nevykdė jokios ekonominės veiklos ir nebuvo draudžiami valstybės lėšomis.

REKLAMA

Taip pat išsiųsta 114 tūkst. pranešimų gyventojams, kurių skolos susidarė už ilgesnį laikotarpį. Kai kurių jų skolos pradėjo kauptis daugiau nei prieš dvejus metus, tad įsiskolinimai siekia šimtus eurų. Išieškoti PSD skolas pateikiant mokėjimo nurodymus planuojama rugpjūčio 28 d.

Taip pat išsiųsta 114 tūkst. raginimų gyventojams, kurių skolos susidarė už ilgesnį laikotarpį. Kai kurių jų skolos pradėjo kauptis daugiau nei prieš dvejus metus, tad įsiskolinimai siekia šimtus eurų. Išieškoti PSD skolas pateikiant mokėjimo nurodymus planuojama rugpjūčio 28 d.

REKLAMA
REKLAMA

Visi pranešimai pateikti per elektroninę asmeninę „Sodros“ paskyrą gyventojams https://gyventojai.sodra.lt. Beveik 30 tūkst. iš jų pranešimus gaus elektroniniu paštu. Kiti „Sodrai“ savo elektroninio pašto adreso nėra pateikę. Ar esate skolingas PSD ir kokio dydžio įsiskolinimas susidarė, galite pasitikrinti internete, www.sodra.lt/pasitikrink.

PSD įmokas savarankiškai turi mokėti gyventojai, kurie:

* niekur nedirba ir nėra registruoti teritorinėje darbo biržoje

* nevykdo jokios ekonominės veiklos, dėl kurios yra skaičiuojamos PSD įmokos

* nesimoko

* nėra apdrausti PSD draudimu valstybės lėšomis

Įmokos mokamos kiekvieną mėnesį iki einamojo mėnesio paskutinės dienos. Įmokos sudaro 9 proc. minimalios mėnesio algos dydžio. Už 2018 m. vieno mėnesio įmokos dydis 36 Eur, už 2017 m. - 34,20 Eur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalis gyventojų, kurių įsiskolinimai susidarė per pastaruosius kelerius metus, greičiausiai yra išvykę iš Lietuvos, tačiau išvykimo nedeklaravo.

Tokiu atveju jiems tebegalioja pareiga mokėti PSD ir kaupiasi įsiskolinimas. Kad įmokos nebūtų toliau skaičiuojamos, o susidaręs įsiskolinimas – panaikintas, reikėtų kuo greičiau deklaruoti išvykimą, o už laikotarpį, per kurį susidarė įsiskolinimas, pateikti dokumentus, įrodančius, jog buvo mokamos įmokos kitoje Europos Sąjungos šalyje arba Norvegijoje, Šveicarijoje, Islandijoje bei Lichtenšteine.

REKLAMA

Daugiau informacijos apie tai, ką daryti, kad nesikauptų PSD įmokų įsiskolinimas išvykus gyventi ir dirbti į kitą šalį, galite rasti internete www.sodra.lt/emigrantams.

Tėvai ar globėjai, auginantys vaiką iki 8 metų ar du ir daugiau nepilnamečių vaikų, gali būti draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis. Tam reikia pateikti prašymą Valstybinei ligonių kasai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų