REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) antradienį paragino Graikiją nustatyti „tikroviškus“ ekonominius tikslus.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) antradienį paragino Graikiją nustatyti „tikroviškus“ ekonominius tikslus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TVF valdyba palankiai įvertino Atėnų ir Europos Sąjungos (ES) birželį pasiektą susitarimą per kitus 5–10 metų sumažinti šalies skolos naštą, tačiau pažymėjo, jog to gali nepakakti, ypač atsižvelgiant į galimą politinį priešinimąsi tolesnėms reformoms.

REKLAMA

Euro zonos ministrai sutiko 10 metų pratęsti didelės dalies Graikijos skolų išpirkimo terminus. Mainais Graikija įsipareigojo siekti, kad pirminis biudžeto perteklius, į kurį neįskaičiuojamos skolos išmokos, iki 2022 metų sudarytų 3,5 proc. BVP, o iki 2060 metų – 2,2 proc. BVP. Atėnai taip pat pažadėjo stengtis, kad ekonomikos augimo tempas sudarytų vidutiniškai 3 proc. per metus.

Tačiau TVF metinėje ataskaitoje apie Graikijos ekonomiką ir skolos tvarumą ir vėl buvo iškelta abejonių dėl tų tikslų, kurie buvo pavadinti „labai ambicingais“. Pasak Fondo, išlaikyti tokius rodiklius daugelį metų bus sunku ir tam reikės papildomai karpyti išlaidas, įskaitant išlaidas pensijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Graikijos žmonėms ilgus metus teko taikstytis su ekonominiais sunkumais, mokesčių augimu ir dideliu nedarbu ir šalyje jau matyti „reformų nuovargio“ ženklų, pažymėjo TVF.

„Įspūdinga ligšiolinė fiskalinė korekcija Graikijoje buvo pasiekta įvairiomis politinėmis priemonėmis, kurių visuma yra nepalanki ekonomikos augimui“, nurodoma Fondo ataskaitoje, kurioje taip pat įspėjama, kad „artėjant 2019 metų rinkimams gali padidėti politinis spaudimas panaikinti tam tikras reformas“.

TVF ekspertų skaičiavimais, vidutinis ekonomikos augimo tempas, kurį gali pasiekti Graikija, sudaro tik maždaug 1 proc., o pirminis biudžeto perteklius geriausiu atveju galėtų sudaryti 1,5 proc. BVP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau net ir šiems kur kas kuklesniems tikslams pasiekti reikės „esminių“ reformų, pažymėjo TVF.

Pasak Fondo, nuo 1945 metų išlaikyti didesnį nei 1,5 proc. BVP vidutinį pirminį biudžeto perteklių ilgiau nei 10 metų buvo pavykę tik penkioms euro zonos šalims.

TVF skaičiavimais, pagal dabartinę programą Graikijos skola iki 2023 metų turėtų sumažėti iki 178 proc. BVP.

Graikija Fondui šiuo metu yra skolinga maždaug 10 mlrd. eurų, kuriuos visus turėtų grąžinti iki 2024 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų