REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Europos Centrinis Bankas (ECB) ketvirtadienį įvykusiame Valdančiosios tarybos posėdyje nepakeitė rekordiškai mažų palūkanų normų ir obligacijų pirkimo programos.

REKLAMA
REKLAMA

 

Valdančiosios tarybos nariai patvirtino, kad palūkanų normos rekordiškai žemuose lygiuose liks bent iki 2019 metų vasaros pabaigos.

REKLAMA

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma, kaip ir anksčiau, sudaro rekordinius 0 proc., o palūkanų norma, naudojantis ribinio skolinimosi galimybe, – 0,25 procento.

Palūkanų norma, naudojantis indėlių galimybe, kaip ir anksčiau, sudaro minus 0,4 proc., ir tai reiškia, kad bankams tenka mokėti už savo indėlius ECB.

Absoliuti dauguma analitikų prognozavo, kad euro zonos centrinis bankas liepos mėnesio posėdyje nepakeis savo pinigų politikos, nes Valdančioji taryba jau praėjusį mėnesį pareiškė, kad obligacijų pirkimui kas mėnesį išleidžiama suma nuo spalio mėnesio bus sumažinta nuo 30 mlrd. iki 15 mlrd. eurų, o metų pabaigoje ši programa bus užbaigta.

REKLAMA
REKLAMA

„Valdančioji taryba mano, kad ECB pagrindinės palūkanų normos nesikeis dar bent 2019 metų vasarą, tačiau bet kokiu atveju tiek, kiek to reikės siekiant užtikrinti, kad vidutiniu laikotarpiu infliacija ir toliau tvariai artėtų prie mažesnio kaip 2 proc., bet jam artimo lygio“, – nurodoma po posėdžio paskelbtame ECB pranešime.

Dabar rinkos dalyviai yra sutelkę dėmesį į tradicinę M. Draghi spaudos konferenciją.

Juos ypač domina ECB vadovo pastabos apie naujausius įvykius, susijusius su pasaulio prekyba.

Vašingtone trečiadienį susitikę JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jeanas Claude‘as Junckeris sutarė sustabdyti abipusių sankcijų įvedimą, kol vyksta derybos, ir toliau dirbti siekiant panaikinti muitus ir kitas prekybos kliūtis.

Anksčiau M. Draghi sakė, kad plintančios protekcionistinės nuotaikos yra pagrindinis rizikos euro zonos ekonomikai šaltinis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų