REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį „Google“ skyrė rekordinę 4,34 mlrd. eurų (5 mlrd. JAV dolerių) baudą už tai, kad JAV technologijų milžinė piktnaudžiavo dominuojančia savo operacinės sistemos „Android“ padėtimi rinkoje.

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį „Google“ skyrė rekordinę 4,34 mlrd. eurų (5 mlrd. JAV dolerių) baudą už tai, kad JAV technologijų milžinė piktnaudžiavo dominuojančia savo operacinės sistemos „Android“ padėtimi rinkoje.

REKLAMA

Ši bauda už antimonopolinių taisyklių pažeidimą yra didžiausia Sąjungos istorijoje.

Už konkurenciją atsakinga Europos Komisijos (EK) narė Margrethe Vestager per spaudos konferenciją pareiškė, kad JAV technologijų milžinė neteisėtai naudojosi beveik monopoline „Android“ padėtimi, kad padidintų naudojimąsi savo paieškos sistema ir naršykle.

Sprendimas dėl baudos buvo priimtas po trejus metus trukusio tyrimo.

„Komisija šiandien nusprendė už ES antimonopolinių taisyklių pažeidimą bendrovei „Google“ skirti 4,34 mlrd. eurų baudą“, – pareiškė M. Vestager.

„Google“ neteisėtai veikė, siekdama įtvirtinti savo dominuojančią padėtį interneto paieškos rinkoje“, – pažymėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Komisijos narės, „Google“ „privalo per 90 dienų faktiškai nutraukti šią praktiką, antraip jai teks mokėti papildomas baudas“, kurios gali sudaryti iki 5 proc. jos vidutinės dienos apyvartos.

REKLAMA

Naujoji „Google“ skirta bauda yra beveik dukart didesnė negu ankstesnė rekordinė ES bauda už antimonopolinių taisyklių pažeidimą, kuri sudarė 2,4 mlrd. eurų ir taip pat buvo skirta „Google“ – už piktnaudžiavimą dominuojančia paieškos sistema teikiant neteisėtą pranašumą savai kainų palyginimo paslaugai.

„Google“ nedelsdama pareiškė, jog apskųs Komisijos skirtą baudą.

„Android“ visiems užtikrino didesnį, o ne mažesnį pasirinkimą“, – trečiadienį pareiškė „Google“ atstovas spaudai Alas Verney‘us.

„Dinamiška ekosistema, spartus inovacijų kūrimas ir mažesnės kainos yra tradiciniai stiprios konkurencijos požymiai. Mes apskųsime Komisijos sprendimą“, – pažymėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienio vakare M. Vestager telefonu kalbėjosi su „Google“ vadovu Sundaru Pichai, kuriam iš anksto pranešė apie Komisijos sprendimą.

„Finansinės paskatos“

Pasak M. Vestager, „Google“ sudarė kliūčių konkurentams, reikalaudama, kad stambūs mobiliųjų telefonų gamintojai, įskaitant Pietų Korėjos „Samsung“ ir Kinijos „Huawei“, savo įrenginiuose iš anksto įdiegtų paieškos programėlę „Google Search“ ir naršyklę „Google Chrome“. Šis reikalavimas taip pat buvo „Google“ programėlių parduotuvės („Play Store“) licencijos sąlyga.

Dėl to „Google Search“ ir „Chrome“ yra iš anksto įdiegtos „didelėje daugumoje“ ES parduodamų įrenginių, pažymėjo Komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Google“ taip pat trukdė gamintojams prekiauti išmaniaisiais telefonais, kuriuose įdiegtos konkuruojančios operacinės sistemos, sukurtos „Android“ atvirojo kodo pagrindu, nurodė Komisija.

Galiausiai „Google“ gamintojams ir mobiliojo ryšio tinklo operatoriams skyrė „finansines paskatas“, jeigu jie savo įrenginiuose iš anksto įdiegdavo „Google Search“.

„Google“ savo operacinę sistemą „Android“ išmaniųjų telefonų gamintojams tiekia nemokamai. Didžiąją dalį savo įplaukų bendrovė gauna parduodama reklamą, kuri skelbiama kartu su paieškos rezultatais.

Pagal ES taisykles „Google“ galėjo būti skirta bauda, sudaranti iki 10 proc. jos patronuojančiosios įmonės „Alphabet“ metinių įplaukų, kurios 2017 metais sudarė 110,9 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA

„Google“ bylos

„Google“ Europos Sąjungoje skirta jau antroji bauda už antimonopolinių taisyklių pažeidimą.

2017 metų birželį Komisija bendrovei skyrė 2,42 mlrd. eurų baudą už piktnaudžiavimą dominuojančia paieškos sistema teikiant neteisėtą pranašumą savai kainų palyginimo paslaugai. Šiuo metu Komisija aktyviai stebi, kaip „Google“ laikosi to sprendimo.

Be to, Komisija toliau nagrinėja apribojimus, kuriuos „Google“ taiko galimybei tam tikrų trečiųjų šalių interneto svetainėse rodyti „Google“ konkurentų paieškos reklamą (byla „AdSense“). 2016 metų liepą Komisija šioje byloje padarė preliminarią išvadą, kad „Google“ piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų