REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagal tiesioginių užsienio investicijų (TUI) projektų planuojamų sukurti darbo vietų pridėtinę vertę Lietuva pašoko iš 32-os į trečią vietą, rodo naujausia „IBM Global Location Trends 2018“ ataskaita. Geriau už Lietuvą pasirodė tik Airija ir Singapūras.

Pagal tiesioginių užsienio investicijų (TUI) projektų planuojamų sukurti darbo vietų pridėtinę vertę Lietuva pašoko iš 32-os į trečią vietą, rodo naujausia „IBM Global Location Trends 2018“ ataskaita. Geriau už Lietuvą pasirodė tik Airija ir Singapūras.

REKLAMA

Anot ataskaitos rengėjų, toks Lietuvos šuolis didžiąja dalimi sąlygotas tuo, kad šalis pritraukia vis daugiau informacinių ryšių ir technologijų (IRT) įmonių.

„Lietuva traukdama tiesioginių užsienio investicijų projektus ženkliai paaugo: kažkada šalies specialistams buvo patikimos nesudėtingos pagalbinės bendrovių funkcijos, o šiandien daugybė užsienio įmonių Lietuvoje turi kompetencijų centrus ir inovatyvių produktų vystymo padalinius. Tarptautinis tyrimas parodo, kad Lietuva žaidžia aukščiausioje lygoje, kur konkuruojame dėl pačių inovatyviausių pasaulio bendrovių, o joms kaštai nebėra esminis pasirinkimo veiksnys, jiems svarbiausia kvalifikuoti specialistai. Todėl šiandienos namų darbai pertvarkant inovacijų ekosistemą, švietimo sistemą orientuojant į darbo rinkai reikalingų specialistų rengimą ir pritraukiant į Lietuvą globalius talentus lems mūsų pozicijas konkuruojant su Airija, Singapūru, Šveicarija ar Suomija“, – teigia ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Pasak VšĮ „Investuok Lietuvoje“ generalinio direktoriaus Manto Katino, IBM tyrimas parodo pažangą, kurią Lietuva pasiekė per kelis metus.

REKLAMA
REKLAMA

„Singapūro ir Airijos sėkmės istorijos ilgą laiką buvo pavyzdžiai, pagal kuriuos vystėme investicijų pritraukimo strategiją. Dabar kartu su jomis turime garbę būti trejetuke šalių, kurioms geriausiai sekasi traukti aukštos pridėtinės vertės investicijas“, – teigia VšĮ „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas.

REKLAMA

Pažymėtina ir tai, kad pagal TUI projektų planuojamų sukurti darbo vietų milijonui gyventojų Lietuva pakilo iš 15-os į antrą vietą.

„Pernai metai buvo išties geri, o IBM reitingas yra ne pirmas, pagal kurį aplenkėme ne tik kaimynus, bet ir pažengusias šalis“, – tęsia Mantas Katinas.

„Visgi investicijų pritraukimas šalims yra ne sprintas, o maratonas, tad didesne reikšmė turintis pasiekimas būtų išsilaikyti aukštumose ne kelis metus, bet bent dešimtmetį. Jeigu norime neprarasti savo gerų pozicijų, privalome susitelkti į investicinės aplinkos gerinimą. Šiuo metu galima įžvelgti tris pagrindines sritis. Pirma – pramonės infrastruktūros vystymas. Antra – švietimo sistemos orientavimas, siekiant, kad jauni specialistai būtų pasirengę moderniai ekonomikai, ypatingai regionuose. Trečia – verslo skrydžių geografijos vystymas, nes patogus susisiekimas yra vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių lokacijos pasirinkimą”.

„Investuok Lietuvoje“ turimais duomenimis, pagal pernai į šalį pritrauktus TUI projektus planuojama sukurti virš 6700 darbo vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų