REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Teismas ketvirtadienį nusprendė nepatvirtinti Energetikos inspekcijos ir bendrovės „Danpower“ taikos sutarties dėl pastarosios įmonės elektros gamybos projekto Kaune.

REKLAMA
REKLAMA

 

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėjų kolegija paskelbė, kad „negali vienareikšmiškai pasisakyti, ar (...) skatinamasis elektros energijos supirkimo tarifas (...) nepažeis viešojo intereso“.

REKLAMA

Teismas atnaujino bylos nagrinėjimą ir surengs žodinį posėdį. Jis planuojamas spalio mėnesį.

Valstybinės energetikos inspekcijos (VEI) ir „Danpower“ ginčo baigtis gali lemti, ar bendrovė „Danpower Baltic Taika“ elektrinė (anksčiau „SSPC-Taika“) gaus skatinamąjį – tai yra didesnį elektros tarifą jos kogeneracinėje jėgainėje Kaune.

Teismas ketvirtadienį taip pat atmetė bendrovių Suomijos „Fortum“ bei „Kauno energija“ prašymus įtraukti jas į bylą trečiaisiais asmenimis. „Fortum“ kartu su „Lietuvos energija“ stato kogeneracinę jėgainę Kaune, o „Kauno energija“ gamina energiją savo elektrinėse.

REKLAMA
REKLAMA

Abi įmonės teigia, kad taikos sutartimi su „Danpower“ jų galimybės konkuruoti mieste gerokai sumažėja. Tačiau teismas nurodė, kad byloje nagrinėjamos leidimo gaminti elektrą nuostatos nenustato jokių pareigų ar teisių „Fortum“ ir „Kauno energijai“, todėl nėra pagrindo joms dalyvauti byloje.

Valstybinės energetikos inspekcijos viršininkas Alvydas Masiulis BNS sakė, kad inspekcijos teisininkai išnagrinės nutartį ir tik tuomet galės ją komentuoti.

Ši sutartis yra dalis bendros Energetikos ministerijos ir „Danpower“ taikos sutarties. Ją dviejose kitose bylose teismas buvo patvirtinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Masiulio, pagal kitose bylose patvirtintą trišalę Energetikos ministerijos, Energetikos inspekcijos ir „Danpower“ taikos sutartį inspekcija turi suteikti leidimą „Danpower“ plėtrai Kaune su skatinamuoju tarifu.

Bendrovė birželio pabaigoje jau kreipėsi į inspekciją su tokiu prašymu.

„Dar turime laiko iki liepos 27 dienos ir apsispręsime, ką darysime. Per tą laiką priimsime vienokį ar kitokį sprendimą“, – BNS sakė A. Masiulis.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teismo sprendimo kol kas nekomentuoja, kol nėra detaliai su juo susipažinęs, BNS sakė jo atstovė spaudai Aurelija Vernickaitė.

REKLAMA

Prašymą inspekcijai „Danpower“ pateikė birželio 29 dieną, o sprendimas turi būti priimtas per 20 darbo dienų. Jis tai pat patikslino, kad jei leidimas būtų suteiktas, jis būtų naujas, tačiau 2013 metais suteiktų leidimų pagrindu.

Pagal taikos sutartį „Danpower Baltic Taika elektrinė“ turėtų atgauti 2013 metais laimėtą 5 megavatų (MW) elektros skatinimo kvotą, 12 metų jai mokant 9,7 euro cento už KWh (be PVM) tarifą.

Energetikos ministerija anksčiau yra teigusi, kad fiksuotas „Danpower“ mokamas tarifas būtų dengiamas iš viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) fondo – iš jo bendrovė per metus gautų iki 1,5 mln. eurų, o per 12 metų – apie 18 mln. eurų.

REKLAMA

A. Masiulis teigė, kad taikos sutarties patvirtinimas teisme užkirstų kelią įmonei „Danpower“ ateityje prisiteisti žalos atlyginimą iš inspekcijos.

Energetikos ministerijos ir „Danpower“ taikos sutartis numato, kad Lietuvos ir Vokietijos įmonei „Danpower Baltic“ bus atstatytas 2013 metais suteiktas, bet 2015 metais panaikintas leidimas gaminti elektrą Kaune, 12 metų mokant didesnį – 9,7 cento už kilovatvalandę tarifą. Tačiau įmonė atsisakė kogeneracinės biokuro elektrinės projekto Vilniuje, gaunant už elektrą didesnį tarifą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, taikos sutartimi sutarta nutraukti teisinius ginčus aštuoniose bylose nacionaliniuose ir tarptautiniuose teismuose. Vokietijos ir Lietuvos investuotojai įsipareigojo atsiimti 32 mln. eurų vertės ieškinius dėl žalos atlyginimo, taip pat 35 mln. eurų vertės pretenzijas tarptautiniame Vašingtono arbitraže bei nutraukti bylą Europos Sąjungos Bendrajame teisme.

Iš šešių Lietuvoje nagrinėtų bylų liko dar trys – viena su VEI ir dvi su „Energijos skirstymo operatoriumi“ (ESO). Visose jose prašoma patvirtinti taikos susitarimus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų