REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl Lietuvos žemdirbius alinusios sausros šiemet derlius bus mažesnis nei pernai, tačiau ar dėl to kils produktų kainos, nėra vieningos nuomonės. Mokslininkai mano, jog grūdų produktų kainos kilti neturėtų, nes Lietuvos rinką veikia pasaulinės tendencijos, tuo metu maisto pramonės atstovai sako, jog šios kainos neabejotinai augs.

Dėl Lietuvos žemdirbius alinusios sausros šiemet derlius bus mažesnis nei pernai, tačiau ar dėl to kils produktų kainos, nėra vieningos nuomonės. Mokslininkai mano, jog grūdų produktų kainos kilti neturėtų, nes Lietuvos rinką veikia pasaulinės tendencijos, tuo metu maisto pramonės atstovai sako, jog šios kainos neabejotinai augs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Lietuvos maisto pramonės asociacijos valdybos pirmininko Mindaugo Snarskio, natūralu, kad mažėjant pasiūlai, o paklausai išliekant stabiliai, kainos kyla. Jo teigimu, turėtų brangti visi produktai, kuriems pagaminti naudojami miltai, košės, kepiniai ir kiti grūdinių kultūrų produktai.

REKLAMA

Anot M. Snarskio, maisto kainoms įtakos turės ne tik sausra, bet ir lietinga praėjusių metų vasara.

„Kalbėdami apie šių metų sausrą, turime neužmiršti, kad praeitų metų vasara buvo ypatingai šlapia – kai turėjo būti rudeninė sėja, technika nesugebėjo įvažiuoti į laukus. Ir net jeigu šita vasara būtų pagal oro sąlygas ideali, ko kol kas nėra, tai derliai bet kuriuo atveju būtų iki 20 proc. mažesni“, – BNS sakė M. Snarskis.

REKLAMA
REKLAMA

Grūdų perdirbimo įmonės „Malsena plius“ generalinis direktorius Andrius Rakštys sako, kad produktų kaina drastiškai kilti neturėtų. Jis prognozavo, kad labiausiai turėtų brangti avižų produkcija.

„Patys važinėjame po laukus ir matome, kokia ta situacija yra. Vienur mažesni derliai, kitur neužaugę, matosi, kad ir saiko svoris krenta, pats grūdas ne tiek užaugęs, kiek turėtų“, – BNS teigė A. Rakštys.

Jis taip pat užsiminė, kad įmonė sausros pasekmių kol kas nepajuto.

„Mes tikrai nepajautėme dar, nes turime elevatorius, turime praeitų metų derliaus atsargas, dirbame iš jų, sausros pojūtis gal vėliau ateis. Manau, kiek vėliau visi pajus“, – teigė A. Rakštys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daržovių kainos svyruoja

Sausra gali paveikti ne tik grūdų produkciją, bet ir daržoves, teigia Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė. Anot jos, nepalankūs orai išderina daržovių augimo ciklą.

„Šiemet prastai su kopūstais, kadangi vienu metu išaugo ir patys ankstyviausi, ir tie, kurie turėjo būti vėlyvesni. Kuomet daržovės, turėjusios suaugti per du sezonus, išauga per vieną, atsiranda perprodukcija, ir kainos krinta, tačiau tą sezoną, kai buvo trūkumas, kainos išauga“, – BNS sakė Z. Cironkienė.

REKLAMA

Tačiau importuojamų kopūstų kaina birželį smuko – Statistikos departamento duomenimis, per mėnesį ankstyvieji baltagūžiai kopūstai atpigo 21 procentu.

Pasak Z. Cironkienės, laukiant lietuviškų morkų derliaus, jos importuojamos ir yra vienos labiausiai pabrangusių daržovių.

Statistikų duomenimis, birželį, palyginti su geguže, morkos pabrango 64 proc. Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras informuoja, kad per metus nefasuotų morkų kaina pakilo 125 proc., fasuotų – 86 procentais.

Iš lietuviškų ankstyvųjų daržovių labiausiai per metus pabrango salotos – 67 proc., aisbergo salotos – beveik 89 proc., špinatai – 100 proc.

REKLAMA

Lietuvą veikia pasaulinės kainos

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vadovas Albertas Gapšys sako, kad grūdų produktų kainos dėl sausros kilti neturėtų, nes Lietuvos rinką veikia pasaulinės tendencijos, o jos yra stabilios.

„Nepriklausomai, ar sausra, ar liūtis, produktų kainos, kurios susijusios su grūdais, tikrai nesikeis, nes jos nesikeis ir pasaulyje. Taip, dėl sausros Lietuvoje dalį derliaus prarasime, tačiau tai tikrai kainoms įtakos neturės, nes grūdų supirkimo kainos nėra didelės aplinkinėse šalyse, kurios nuo gamtos sąlygų nenukentėjo, todėl kainos bus kaip ir buvusios“, – BNS aiškino A. Gapšys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, paskutinį kartą Lietuvą užklupusi sausra kainoms įtakos neturėjo.

„Paskutinė sausra pas mus buvo prieš kokius 6-7 metus, niekas netikėjo kad gali taip būti, du mėnesius be lietaus gyventi, tačiau stebint tendencijas, kainos tuo laikotarpiu labai neišsiskiria“, – teigė A. Gapšys.

„Šnekant apie kainas, reikia žinoti rinkos subtilybes. Jeigu būtume izoliuoti ir iš kitur negalėtume nieko įsivežti, tuomet būtų brangesnės tik supirkimo kainos. Tuomet būtų atrasta ir atvežta pigesnė produkcija už mūsų sienų“, – pridūrė jis.

REKLAMA

Jo vadovaujamas skyrius prognozuoja, kad šiemet derlius bus ketvirtadaliu mažesnis nei pernai. Pasak A. Gapšio, didžiausi nuostoliai bus ankštinių augalų – žirnių ir pupų, kurių derlius prognozuojamas 40 proc. mažesnis. Tuo metu iš grūdų kultūrų šiemet geriausiai auga miežiai, metai palankūs ir obuoliams bei bulvėms.

Anot Statistikos departamento, ankstyvųjų bulvių kaina nuo gegužės mėnesio sumažėjo 15 proc., o labiausiai atpigo agurkai – 38 procentais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų