REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbuotojų mobilumas su metais tik didėja. Kur išvykti renkamasi ne tik pagal gero darbo galimybes, bet ir pagal tai, kokios būsto, produktų ir paslaugų kainos ten atvykus laukia.

Darbuotojų mobilumas su metais tik didėja. Kur išvykti renkamasi ne tik pagal gero darbo galimybes, bet ir pagal tai, kokios būsto, produktų ir paslaugų kainos ten atvykus laukia.

REKLAMA

Amerikiečių konsultacijų kompanija „Mercer“ kasmet paskelbia daugiau nei 200 miestų reitingą, kuriame jie išrikiuojami nuo brangiausio iki pigiausio (pragyvenimo prasme). Šiemet įvertini 209 miestai pagal sudarytą krepšelį, kuriame daugiau nei 200 prekių ir paslaugų. Vertintos būsto, maisto, transporto, drabužių, namų apyvokos, populiariausių pramogų kainos.

„Skaitmenizacijos era, senėjančios populiacijos, kvalifikuotų darbuotojų trūkumas ir neprognozuojamas politinis bei ekonominis kontekstas keičia pasaulinių verslų aplinką. Tarptautinės kompanijos sutelkia dėmesį ties talentų mobilumu įvertindami, kiek kainuotų darbuotoją iškelti į vieną ar kitą miestą“, – rašoma „Mercer“ tyrime.

Brangiausių miestu paskelbtas Honkongas. Už jo dešimtuke rikiuojasi Tokijas, Ciurichas, Singapūras, Seulas, Luanda, Šanchajus, Ndžamena, Pekinas, Bernas, Ženeva. Pigiausiu pragyvenimui miestu paskelbtas Taškentas – miestas rytų Uzbekijoje. Taip pat prie pigiausiųjų dešimtuko rikiuojasi Tunisas, Biškekas, Bandžulis, Karačis, Blantairas, Tbilisis, Minskas, Tegusigalpa, Managva.

REKLAMA
REKLAMA

Vietą skyrė ir Lietuvai

Tarp 209 miestų, įvertintos kainos ir Vilniuje. Skirta 148 vieta, vadinasi, Vilnius priskiriamas prie pigesniųjų miestų. Šalia Vilniaus, tačiau pigesniais miestais įvardijami Leipcigas (150), Budapeštas (151), Varšuva (154).

REKLAMA

Pagal šį reitingą, Vilnius – pigiausias iš trijų Baltijos sostinių. Talinas pagal savo kainas atsidūrė 140 vietoje, o Ryga – 92 vietoje.

„Luminor“ vyriausioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė naujienų portalui tv3.lt komentuoja, kad labiausiai stebina Rygos atotrūkis nuo Talino, mat kainų lygis šiuose miestuose ganėtinai panašus.

„Reikėtų įvertinti ir tai, kad nematome konkrečių verčių, gal keletas miestų rikiuojasi labai panašiame lygymenyje ir, kadangi daug tų miestų, dėl to susidaro toks atotrūkis. Gal kainos identiškos Rygoje ir reitinge šalia esančiuose miestuose. Tada surašant į reitingą miestai atitrūksta, nors reikšmingų ir didelių skirtumų nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Būsto kainos Estijoje net aukštesnės nei Latvijoje. Tai vienas didesnių iššūkių tokiuose tyrimuose, nes sunku įvertinti tą vidutinę kainą: miestai labai skirtingos struktūros, skirtingo segmentavimosi ir priklauso nuo tų segmentų, kokią dalį sudaro prašmatnus būstas, kokią dalį ekonominis“, – komentuoja analitikė.

Tačiau ji patvirtina, kad Vilnius – tikrai pigiausias lyginant su Talinu ir Ryga.

„Kainų lygmuo Lietuvoje yra gerokai žemesnis nei Latvijoje ir Estijoje. Lietuvoje daug pigesnės paslaugos, palyginti su Europos Sąjungos vidurkiu. Ypač viešosios paslaugos Lietuvoje daug pigesnės. Taip pat aukštos kvalifikacijos nereikalaujančios paslaugos dar nėra tokios brangios, kaip Vakarų Europoje. Ir tai bendrą indeksą traukia žemyn, kai tuo tarpu kitos prekės, kaip rūbai ir avalynė, jau pasiekė ES vidurkį. Tai yra natūralu, nes vyrauja tarptautiniai prekybos tinklai ir atitinkamai jie diktuoja kainas. Jiems turi apsimokėti ateiti į tokią šalį, tokią mažą rinką“, – kalbėjo I. Genytė-Pikčienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal Eurostato statistiką, Lietuva atsiduria tarp didžiausios infliacijos šalių. Tai reiškia, kad čia prekių ir paslaugų kainos auga bene sparčiausiai Europoje.

„Buvusiose posovietinėse valstybėse, kurios pradėjo nuo labai žemo starto ir tos kainos buvo gerokai žemesnės nei Vakaruose, tas artėjimas ir konvergencija yra užprogramuota. Tiek kylantys darbo kaštai veikia paslaugų kainų didėjimą, prekės taip pat brangsta, nes bendra rinka, laisvas prekių judėjimas. Natūralu, kuomet paklausa regione padidėja, kaina kyla ir vienodėja. Patiriame aukštesnę infliaciją, nes mes turime vytis ir darome tai, kaip valstybė“, – teigė analitikė.

Visą „Mercer“ sudarytą reitingą rasite čia.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų