REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nekilnojamojo turto rinka šalies gyventojus pirmiausia vilioja galimybe uždirbti iš būsto nuomos. Tuo tarpu pastaruoju metu komercinio NT rinka taip pat nestokoja patrauklumo. Tikinama, kad į šią rinką galima investuoti turint ir mažesnes sumas.

Nekilnojamojo turto rinka šalies gyventojus pirmiausia vilioja galimybe uždirbti iš būsto nuomos. Tuo tarpu pastaruoju metu komercinio NT rinka taip pat nestokoja patrauklumo. Tikinama, kad į šią rinką galima investuoti turint ir mažesnes sumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai teigia, kad investicija į komercinį NT gali būti pirmiausia patraukli tuo, kad, augant ekonomikai bei verslo centrų ir kitų komercinių patalpų poreikiui, iš jų valdymo galima tikėtis uždarbio. Visgi jie akcentuoja, kad renkantis, į ką investuoti, yra būtina įvertinti turto valdytojų profesionalumą ir atkreipia dėmesį į svarbiausius šio parinkimo kriterijus, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Svarbu – „kokybiški“ nuomininkai

Advokatų kontoros „Cobalt“ nekilnojamojo turto ir infrastruktūros departamento vadovaujantis teisininkas Aušrys Šliavas teigia, kad norint, jog komercinis NT, kaip ir gyvenamasis, atpirktų investicijas ir generuotų papildomą grąžą, jis turi būti nuolat išnuomotas ir uždirbti nuomos pajamų. O tam reikia ne tik patirties komercinio NT rinkoje, bet ir nuosekliai dirbti su nuomininkais – verslo įmonėmis, gebėti laiku ir tinkamai reaguoti į jų poreikius ir kompetencijos valdyti potencialias problemas.

REKLAMA
REKLAMA

„NT valdytojų tikslas – pritraukti geros reputacijos, patikimų ir „kokybiškų“ nuomininkų, kurie laikosi nuomos sutarties įsipareigojimų, laiku atsiskaito. Paprastai tokie nuomininkai nuomojasi geroje vietoje esantį kokybišką, modernų komercinį turtą“, – atkreipia dėmesį A. Šliavas.

Patikimas – tik kokybiškas komercinio NT portfelis

Nors pastaruoju metu Vilniuje komercinio nekilnojamo turto poreikis išlieka aukštas, advokato teigimu, norint uždirbti komercinio NT rinkoje ilgalaikėje perspektyvoje, reikalinga patirtis šioje srityje bei kokybiškas, verslo nuomininkų poreikiams pritaikytas NT.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak teisininko, svarbu, kad komercinio NT valdytojas turėtų suformavęs subalansuotą, atsparesnį krizėms, diversifikuotą portfelį – modernus turtas centrinėse miesto lokacijose išlieka paklausus net ir ištikus ekonominei krizei.

„Bent Vilniuje šiuo metu beveik visi laisvi biurų plotai yra išnaudoti ir neužimtų patalpų yra vos keli procentai. Tačiau tai labiau pasakytina apie modernius A klasės biurus, kuriuose galima užtikrinti lanksčias nuomos sąlygas, taip pat – itin gerose, centrinėse miesto vietose esančius, nors ir senesnius, pastatus. Būtent tokio komercinio NT valdytojai gali tvirtai jaustis ir pasikeitus ekonominei situacijai, nes krizės atveju pirmiausia nukentėtų senas, mažiausiai energetiškai efektyvus turtas ir tos patalpos, kurių nuomininkai yra mažiau ekonomiškai pajėgūs“, – įspėja A. Šliavas.

REKLAMA

Rinka pasikeitė – vien tik nuomoti patalpas nebepakanka

Be to, norėdamas būti aktualus komercinio NT rinkoje, valdytojas turi paisyti ir rinkos pokyčių. Pasak A. Šliavo, šiuolaikinė komercinių patalpų nuoma vis labiau transformuojasi iš ploto nuomos į gebėjimo suteikti įmonėms reikiamas paslaugas verslą. Rinka pasikeitė, todėl dažnai nuomininkas pirmiausia klausia ne apie nuomos kainą, bet apie galimybę sklandžiai ir be pertrūkių vykdyti veiklą nuomojamose patalpose.

Natūralu, kad nuomotojas yra suinteresuotas su „kokybišku“ nuomininku turėti kuo ilgiau trunkančius nuomos santykius, o nuomininkas savo veiklos ir plėtros planus gali racionaliai prognozuoti 1-2 metams į priekį, nes jie priklauso ne tik nuo paties nuomininko, bet ir nuo bendros ekonominės situacijos.

REKLAMA

Šiuos interesus galima suderinti tik užtikrinant lanksčias paslaugas. Pavyzdžiui, esant poreikiui, pertvarkyti patalpas taip, kad jose esamas nuomininkas galėtų įkurti daugiau darbo vietų arba prireikus pasiūlyti papildomas patalpas tame pačiame ar kitame pastate.

„Taigi, norėdamas pritraukti „kokybiškų“ nuomininkų, nuomotojas turi būti užsitarnavęs patikimo partnerio reputaciją, turėti nuomojamų plotų rezervą, kad prireikus galėtų patenkinti nuomininko plėtros poreikius. Tai sunkiai pasiekiama valdantiems nedidelį portfelį bei rinkos naujokams“, - pabrėžia A. Šliavas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Uždirbti iš komercinio NT gyventojams siūlo per fondus

Šias tendencijas patvirtina ir komercinio NT valdytojai. „Norint suformuoti ir išlaikyti kokybišką bei pajamų srautus generuojantį komercinio NT portfelį, reikia ir įdirbio, ir patirties, ir kapitalo“, - sako „INVL Asset Management“, valdančios investicijų į nekilnojamąjį turtą bendrovę „INVL Baltic Real Estate“, nekilnojamojo turto fondo valdytojas Vytautas Bakšinskas.

Pranešime spaudai informuojama, kad bendrovė veikia pasaulyje populiariu nekilnojamojo turto fondo (angl. real estate investment trust, „REIT“) principu – suteikiama galimybė investuoti į NT įsigyjant bendrovės akcijų. Pavyzdžiui, šiuo metu vykstančio bendrovės viešo akcijų siūlymo pirmojo etapo metu (iki liepos 4 d.) akcija kainuoja 2,4984 euro. Kiekvienas investuotojas gali įsigyti ne mažiau kaip 500 bendrovės akcijų, tad pirmojo etapo metu investicija į šią įmonę prasideda nuo 1 250 eurų.

REKLAMA

„Tai – galimybė išnaudoti investavimo į komercinį NT privalumus. Tam nereikia turėti didelio kapitalo ar patirties komercinio NT rinkoje – šį darbą atlieka patyrę šios srities profesionalai. Be to, tokia investicija suteikia finansinio lankstumo – prireikus, akcijas galima parduoti biržoje“, – sakė V. Bakšinskas.

Finansų konsultantai atkreipia dėmesį, kad investavimo instrumentus būtina pasirinkti pagal savo toleruojamą rizikos laipsnį, laukiamą grąžą, investavimo terminą bei finansinę padėtį, įvertinant šiems instrumentams taikomus mokesčius bei diversifikuojant investuojamas lėšas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų