REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ko buvo labiausiai bijota, tas po truputį ir vyksta. Siūlyta mokesčių reforma transformuojasi į nežinia ką, kai dalims pritariama, o dalims ne. Taip nuspręsta komitete apmokestinti didesnes pajamas. 

Ko buvo labiausiai bijota, tas po truputį ir vyksta. Siūlyta mokesčių reforma transformuojasi į nežinia ką, kai dalims pritariama, o dalims ne. Taip nuspręsta komitete apmokestinti didesnes pajamas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje pristatyti kompromisiniai Vyriausybės siūlymai apie kuriuos vakar pranešė Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas.

REKLAMA

Siūlymų iniciatorių teigimu, vienu iš kompromisinių projektų bus siūloma mažinti darbo apmokestinimą ir nustatyti 20 proc. gyventojų pajamų mokestį (GPM). Atitinkamai siūlomas socialinio draudimo įmokos tarifas – remiantis registruotu siūlymu socialinio draudimo tarifas didinamas iki 19,5 proc. vietoje siūlyto 18,5 proc. Teigiama, kad dėl to kaupsis didesnis rezervas Sodroje, kuris bus panaudotas ateities pensijų mokėjimams.

Taip pat, pagal kitą siūlymą, trimečiame mokesčių mažinimo plane šiek tiek sparčiau didės neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD) – jau 2019 m. NPD pasieks 300 eurų ir kasmet didės po šimtą eurų (Vyriausybė siūlė 2019 m. NPD taikyti 280 eurų ir vėliau kasmet atitinkamai didinti). Tuo tarpu pati NPD taikymo ribos augimas bus kiek lėtesnis – pagal registruotą siūlymą 2,5 VDU riba bus pasiekta ne 2019 m., bet per tris metus (Vyriausybė siūlė jau 2019 m. NPD plėtrą iki 2,5 VDU).

REKLAMA
REKLAMA

Siūloma ir toliau numatyti socialinio draudimo įmokų lubas (netaikoma tik sveikatos draudimo įmokoms) bei kiek didesnį GPM progresinį tarifą (27 proc. vietoje 25 proc.).

„Tą ką ministras pasiūlė kaip kompromisą, mano dalyvavimas yra su tarifais 19,5 ir 18,5 proc. Apie NPD ir „Sodros“ lubas su manim kompromiso nebuvo diskutuota. Gal tai Ramūno Karbauskio ir Sauliaus Skvernelio kompromisas, dėl to siūlau per siūlymus eiti ir balsuoti“, – pabrėžė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

Didesni mokesčiai daugiau uždirbantiems

Finansų ministras Vilius Šapoka pabrėžė, kad kompromisinis progresinis GPM tarifas yra susietas su „Sodros“ lubomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Jakeliūno teigimu, komitetas „Sodros“ lubas jau atmetė, tad prie to negrįžtama. Seimas toliau turės spręsti ar įvesti „Sodros“ lubas ir progresinį GPM tarifą.

„Šis komitetas luboms nepritaria, jei GPM progresiniams pritartų, tai komiteto sprendimas būtų apmokestinti labiau daugiau uždirbančius. Tai, kas už pasiūlymą, kad GPM tarifas būtų 27 proc. 2019 m. nuo 120 vidutinio darbo užmokesčių (VDU), 2020 – 84 VDU, 2021 – 60 VDU?“, – klausė S. Jakeliūnas.

Nubalsuota 6 už, 4 prieš, 1 susilaikė. Komitete sprendimas priimtas už progresinius mokesčius.

„Atsitiktinė mokesčių reforma, kas sukrenta tas ir bus“, – replikavo konservatorius Andriu Kubilius.

REKLAMA

Finansų ministras V. Šapoka dar kartą pabrėžė, kad siūlymas eina kartu su „Sodros“ lubomis.

„Nuoseklus būtų, jei taikoma būtų su „Sodros“ lubomis, kadangi komitete nerasta pritarimo „Sodros“ luboms yra rastas kompromisas Vyriausybėje. (...) Su visa pagarba komitetui, galutinį sprendimą priima Seimas“, – teištarė jis.

Balsuota ir  dėl 18 proc. gyventojų mokesčio taikymo pajamoms iš dividendų, kai jos viršija 120 vidutinių atlyginimų. Tokiam pasiūlymui pritarta komitete.

Bankrotas valstybei?

Kaip Ramūno Karbauskio pristatytas siūlymas, keisti NPD taikymo apimtį ir ribas: 2019 m. NPD pasieks 300 eurų, vėliau iki 400 ir iki 500 eurų atitinkamai kitus du metus. Vyriausybė siūlė 2019 m. NPD taikyti 280 eurų ir vėliau kasmet atitinkamai didinti. Tuo tarpu pati NPD taikymo ribos augimas bus kiek lėtesnis – pagal registruotą siūlymą 2,5 VDU riba bus pasiekta ne 2019 m., bet per tris metus (Vyriausybė siūlė jau 2019 m. NPD plėtrą iki 2,5 VDU).

REKLAMA

„Sumažinus „Sodros“ 1 proc. punktu mažiau padidės pajamos. Bendras efektas pirmaisiais metais nuo Vyriausybės siūlymo yra nuosaikesnis ir 30 mln. eurų išlaidos bendros mažesnės. Tai žiūrėkite į bendrus valstybės finansus, kad užtikrintume fiskalinę drausmę“, – kalbėjo V. Šapoka.

Tačiau valstybės biudžetai neteks 320 mln. eurų vien kitais metais, iš viso apie 1,5 mlrd. eurų, pateikia skaičiavimus konservatorius Mykolas Majauskas ir vėl kelia klausimą ar nereikėtų vietoje to didinti medikų ar mokytojų atlyginimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Einame į mažų mokesčių ir didelio skurdo valstybę – Lotynų Ameriką, Peru“, – sako Andrius Kubilius.

Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) primininkas Stasys Jakeliūnas pasiūlė dar vieną kompromisą.

„Trims metams į priekį biudžetą galėsime planuoti tik rudenį, tai mano siūlymas būtų NPD 300 eurų, o plėtimas ne iki 2,5, o iki 1,5 VDU. Ir rudenį toliau svarstyti ir žinant ekonomines projekcijas biudžeto rezultatus, galėtume svarstyti tada apie 2020 ir 2021 metus“, – siūlė S. Jakeliūnas.

Balsuojant už Vyriausybės pasiūlytą NPD taikymą 6 balsavo už, 3 prieš ir 2 susilaikė. Pritarta Ramūno Karbauskio ir Vyriausybės kompromisiniui NPD siūlymui.

REKLAMA

Tada S. Jakeliūnas siūlė balsuoti už jo kompromisinį siūlymą, bet visi nutarė, kad jau per vėlu. Juk nubalsuota jau už R. Karbauskio siūlymus.

„Mano manymu, ką tai reiškia. 700 mln. mažėjančios valstybės biudžeto pajamos 2021 metais, tai nuo BVP bus 1,4 proc. Tai klausimas vienas ir tai apie 10 proc. Biudžeto pajamų netekimai. Tai yra valstybės bankrotas“, – konstatavo A. Kubilius.

V. Šapoka pašiepė, kad komitete jau už tiek mokesčių pribalsuota, kad bus kuo padengti.   

Konservatorių teigimu, tokie sprendimai reiškia, kad medikai ir mokytojai gali nesitikėti didesnių algų.

REKLAMA

„Mano įsitikinimu tai didžiulės rizikos turintis sprendimas, siūlyčiau neskubėti pritarti visam bendrai. Yra galimybė daryti pertrauką iki rudens. Siūlau ramiai pažiūrėti. Tai 700 mln. eurų. Jūs turite pridurti tada, kad iki 2021 metų mokytojai, medikai žemdirbiai ir pan. neturi jokios teisės eiti prašyti papildomų pinigų“, – pabrėžė A. Kubilius.  

„Toks pasiūlymas reiškia, kad tiek pensijų tiek mokesčių reforma į 2020 metus nusikelia“, – pridėjo V. Šapoka.

R. Budbergytė paklausė, kiek bus surinkta lėšų bei kur bus tada mažinamos išlaidos, kad būtų padengiamos šios sumos. V. Šapoka tikino, kad bus ir pajamų gaunama.

Seimo komitete nubalsuota 3 už, 7 prieš, susilaikė 1, tad pertraukai nepritarta. Tačiau už visus bendrus įstatymų pakeitimus nubalsuota: 7 už, prieš 3, susilaikė 1. Tad įstatymo projektui su pakeitimais pritarta.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų