REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje pritarta Vyriausybės pasiūlytai pensijų reformai, kuomet visi automatiškai bus įtraukiami į kaupimą, su teise pasitraukti. Tiesa, anuitetų klausimas nukeltas rudeniui. 

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje pritarta Vyriausybės pasiūlytai pensijų reformai, kuomet visi automatiškai bus įtraukiami į kaupimą, su teise pasitraukti. Tiesa, anuitetų klausimas nukeltas rudeniui. 

REKLAMA

Galiausiai po diskusijų už Vyriausybės pateiktą pensijų reformą balsavo 8 komiteto nariai, prieš – 2, o susilaikė – 1. Toliau - pritarti pensijų pertvarkai turės pagrindinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas, o po to ir Seimas.

Daugiausia diskusijų dėl automatinio įtraukimo

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dar kartą pristačiusi ruošiamus pensijų sistemos pokyčius nurodo, kad nors visi automatiškai bus įtraukiami į pensijų kaupimą ir jiems priskiriama bendrovė, kur gyventojai kaups, pastarieji turės galimybę pasikeisti numatytą bendrovę.

„Nenumatyta, ar yra keitimo kaštai. Vienas keitimas per metus iš esmės už savikainą, kiek jau bendrovė nurodo.  Žmogus būtų pagal jo amžių priskiriamas gyvenimo ciklo fondui, tam bendrovės gyvenimo ciklo strategiją turėtų įsidiegti. Esami ir nauji turėtų pagal jų amžių ir gyvenimo ciklą būtų priskirti, tačiau jei žmogus nepageidauja tame konkrečiame pensijų fonde kaupti: ar mažiau, ar daugiau aktyviai, jis gali pasirinkti.

REKLAMA
REKLAMA

Trečia pakopa lieka tokia kokia yra. Nepaisant standartinių kaupimo tarifų žmonės turėtų galimybę kaupti papildomai, mokėti savo pasirinkto dydžio įmoką į antrą pakopą. Prisidėti daugiau papildomai, tą galėtų ir darbdaviai daryti. Mainais taikoma pelno ar pajamų mokesčių lengvata“, – pristatinėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė.

REKLAMA

Seimo nariams iš karto kilo klausimų, kas užtikrins tai, jog žmonės tikrai nuspręs kaupti, o ne pasiims daugiau dabar pajamų į rankas ir eis juos leisti šiuo metu.

„Ar nedarome klaidingos išvados, kad sumažindami mokesčius ir daugiau rankose palikdami jie išleis einamajam vartojimui, nes jiems elementariai trūksta pavalgymui. Jei tie žmonės nuspręs nekaupti, kaip keisis jų ateities pensija? Nes dabar grąžinsite tuos pinigus ir jie nuspręs nebūti įtraukti, nes jiems reikės pinigų pavalgyti, kas jų senatvės pensija pasirūpins?" – klausė konservatorius Mykolas Majauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis tikino, kad jei kartu eina ir mokesčių reforma, kuria bus sumažintas darbo jėgos apmokestinimas, reikia įtraukti žmones automatiškai. Be to, pasak jo, priklausys nuo neapmokestinamojo pajamų didinimo, kiek žmonėms papildomų pajamų liks rankose, ar bus norima tuos pinigus atsidėti ateičiai.

Konservatorius Andrius Kubilius iš esmės klausė, kokia šios reformos esmė. Ar žmogui ateityje, kažkas nuo to pasikeis ir jis gaus didesnę pensiją, ar priežastis iš tikrųjų yra ta, kad nuo 2020 metų turėjo keistis formulė į 2+2+3,5 ir tiesiog reforma siekiama išvengti papildomų išmokų „Sodros“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Kukuraitis patvirtino, kad pakeitus sistemą „Sodros“ rezervas iš ties atsidurtų geresnėje pozicijoje. Tačiau jis tikina, kad naudą jaus ir žmonės. Neišreiškia valios jie lieka kaupti, tie kurie reiškia vieni gali visiškai nutraukti su kaupimo bendrove ir sutais pinigais sukaupti fonde tai dienai grįžta į sodrą, pervedus viską.

Tiesa, ministras neatmeta galimybės, kad žmonės nuspręs palikti iš viso sistemą ir nekaups nieko. Dėl to, jo nuomone, reikia komunikuoti apie tai, kaip svarbu yra kaupti. Tačiau gali nukentėti ir pati „Sodra“, jei žmogus nuspręstų grįžti į „Sodrą“ ir visiškai nutraukti kaupimą fonde, jis su visais pinigais grįžtų į „Sodrą“ Visgi gali būti taip, kad fonde bus mažiau nei faktiškai „Sodra“ sumokėjo. Tačiau paminama, kad gali būti ir perteklius susikaupęs fonde, už tai papildomų apskaitos vienetų, pagal kuriuos skaičiuojama pensija, gyventojas gautų.

REKLAMA

„Tai dabar duodi į kišenę pinigus ir sakai, jei nori išeik“, – replikavo A. Kubilius pabrėžęs, kad žmonės galės rinktis ar gauti daugiau dabar ar tuos pinigus dėti ateičiai.

Socialinės apsaugos ministerijos atstovai įsitikinę, kad piniginę papildytų labai maža dalis lėšų, dėl to žmonėms apsimokės tuos pinigus ne dabar išleisti, o ateičiai dėti.

BFK posėdyje dalyvavęs Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas tvirtino, kad automatinis įtraukimas yra būtinas. Mat žmogus niekada nenori prievartiniu būdu senatvei kaupti, tačiau jei papildomai nereikėtų iš kišenės mokėti, jie kauptų.

„Esminė reformos dalis yra šis įtraukimas. Netenkina dabartinė situacija, kai per mažai kaupiama ir matome, kad artėjanti demografinė duobė tikrai ateityje į labai blogą padėtį pastatys, dabartiniai siūlymai veda tinkama linkme, jais skatinama kaupti, yra paskatų mechanizmas, kuris verstų žmogų kaupti, nes pensija tai prievartinis kaupimas senatvei ir jaunas žmogus nenori domėtis. Reiktų tik diskutuoti ar norime tą privalomumą sustiprinti“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Tačiau Socialinės apsaugos ministerija neturi plano B, kas nutiks jei žmonės masiškai ims trauktis iš kaupimo sistemų.

Socialdemokratė Rasa Budbergytė registravo pasiūlymą, kad iš viso reikia atsisakyti automatinio įtraukimo.

„Suprantame, kad jis turi pliusų nes žmonės netaupo pakankamai. Bet mes nesame tikri, ar tai optimalus variantas, kad žmogus tikrai nebūtų priverstinai įtraukiamas, kad geriau pasirūpinti kitais, o ne vien savimi“, – kalbėjo R. Budbergytė.

Tačiau prieš tokį siūlymą balsavo 7 komiteto nariai, 4 susilaikė ir tik R. Budbergytė balsavo už.

Taip pat siūlyta apsisprendimo ar kaupti laikotarpį (2 mėnesius) prailginti: ne iki kovo 1, bet iki liepos 1 dienos duoti laiko. Tačiau ir šiam siūlymui nepritarta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas dėl anuitetų nukeltas

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas jau kiek anksčiau teigė, kad nereikėtų visos pensijų reformos priimti iki rudens. Neseniai jis registravo siūlymą, kuriame nurodoma, kad pensijų išmokų, t.y. anuitetų mokėjimo tvarką galima palikti svarstyti rudenį.

Pagal senąją tvarką, pensijų anuitetus, sukaupę reikiamą lėšų sumą, gyventojai turi įsigyti iš juos platinančių gyvybės draudimo bendrovių. Vyriausybė siūlo, kad nuo 2020 metų juos galėtų platinti tik „Sodra“.

Pasak S. Jakeliūno, kitų Pensijų kaupimo įstatymo pataisų bei su jomis susijusių teisės aktų pakeitimų – bazinės pensijos perkėlimo į valstybės biudžetą, „Sodros“ įmokų į pensijų fondus atsisakymo, svarstymo atidėti neketinama. Konkurencijos taryba taip pat tvirtino, kad jų išvados net neprašyta, kokią gali turėti tai poveikį sistemai.

REKLAMA

L. Kukuraičiui atrodo, kad geriau dabar svarstyti ir priimti, o rudenį daryti pakeitimus, jei kažkas bus ne taip. 8 komiteto nariai balsavo už atidėjimą rudens sesijai, 4 susilaikė. Tad anuitetai nukelti.

Planuojami pokyčiai

Vyriausybės pateiktas pensijų kaupimo pertvarkos planas numato, kad kitąmet „Sodros“ pervedimai į antros pakopos fondus bus nutraukti, tačiau po 1 procentinį punktą sumažinus „Sodros“ įmoką ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą, gyventojams bus sudaryta galimybė šias lėšas skirti privačiam pensijų kaupimui.

Todėl kaupiantieji pagal schemą „2+2+2“ pasikeitimų nepajus – jiems valstybės skatinamoji įmoka toliau sudarys 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio, o jie patys prisidės 4 proc. nuo atlyginimo (4+2 schema). Tiems, kurie pensijų fonduose šiuo metu kaupia tik 2 proc. „Sodros“ pervedamą įmoką arba iš viso nedalyvauja kaupime, numatomas penkerių metų terminas 4+2 schemos įmokoms pasiekti.

REKLAMA

Prie kaupimo antros pakopos fonduose gyventojas bei darbdavys galėtų prisidėti papildomai, tarkime, pirmasis galėtų mokėti daugiau kaip 4 proc. atlyginimo. Tokiu atveju jiems būtų taikomos mokestinės lengvatos – tokios pat, kurios dabar galioja investuojant į trečios pakopos pensijų fondus.

Pensijų reforma vyks, kartu sujungiant darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas. Kadangi po reformos atlyginimo dydis iš esmės bus lygus darbo vietos kainai, bus perskaičiuota ir pensijų kaupimo formulė – ji būtų 3 proc. darbuotojo įmoka ir 1,5 proc. valstybės skatinamoji įmoka.

Numatoma, kad dirbantis žmogus bus automatiškai įtraukiamas į pensijų kaupimo sistemą, tačiau jis galės atsisakyti joje dalyvauti. Pasiūlymai dalyvauti sistemoje bus teikiami 3 kartus, bet tik iki 40 metų amžiaus. Taip pat numatoma galimybė žmogui, pavyzdžiui, staiga sumažėjus jo pajamoms, laikinai stabdyti pensijos kaupimą, tačiau bendra to trukmė negalės viršyti 12 mėnesių.

Ketinama sumažinti antros pakopos pensijų fondų įkainius iki 0,5 vidutinės metinės lėšų vertės, įvesti „gyvenimo ciklo“ investavimo strategiją.

Pensijų fonduose šiuo metu kaupiantiems gyventojams ketinama suteikti galimybę atsisakyti kaupimo ir grįžti į „Sodrą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų