REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grūdų ir daržovių augintojai dėl sausringų orų prognozuoja prastą grūdų derlių.

Grūdų ir daržovių augintojai dėl sausringų orų prognozuoja prastą grūdų derlių.

REKLAMA

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas sako, jog grūdų derlius bus bent 30 proc. mažesnis, be to, jų kokybė bus prastesnė – grūdai yra smulkesni ir nebetinka duonos gamybai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai dėl kokybės bus problemų ir bendrai tų grūdų kiekis bus žymiai mažesnis. Šiai dienai skaičiuojame, kad mažiausiai 30 proc. derliaus jau prarasta“, – tikino A. Macijauskas.

REKLAMA

Jo teigimu, grūdų pasėliai iš esmės pažeisti visoje Lietuvoje, o sausros tikrieji padariniai grūdų derliui pasimatys per javapjūtę.

„Akivaizdu, kad kai kuriuose regionuose derlius bus labai menkas. Ypatingai, kur lengvesnė žemė, pietryčių Lietuvoje. Pasėliai jau pažeisti praktiškai visoje Lietuvoje, tik pažeidimo mastas yra skirtingas“, – teigė A. Macijauskas.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkė Daiva Šateikienė sako, kad sausra pakenkė ir daržovėms, o derliaus kokybė bus prastesnė nei pernai.

REKLAMA
REKLAMA

„Nieko gero. Daug kas nesudygo arba prastai sudygo, kalbant apie daržininkus – tie, kurie morkas, svogūnus augina. Jeigu prastai sudygo, tai kokybė bus kitokia, bet jei rudenį lietus palis, tai derlius bus“, – tvirtino D. Šateikienė.

Ji pridūrė, kad jeigu pradės daugiau lyti, daržovių derlius nebus menkas, tačiau kokybės tai nebesugrąžins.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais grūdų derlius siekė 5,781 mln. tonų (0,4 proc. daugiau nei užpernai), o daržovių – 195,2 tūkst. tonų (17,4 proc. mažiau).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį mėnesį stichinė sausra paskelbta 6-iose – Šakių, Lazdijų, Alytaus, Marijampolės, Trakų rajono ir Kalvarijos savivaldybėse, be to, ji pradėjo vyrauti Rietavo, Širvintų, Rokiškio, Vilniaus, Varėnos, Birštono, Druskininkų, Elektrėnų, Jurbarko, Kaišiadorių, Kazlų Rūdos, Kupiškio, Šalčininkų ir Šakių savivaldybėse.

Nelyjant ir išliekant aukštai oro temperatūrai, šiose teritorijose gali būti nustatyta stichinė sausra. Pastarąjį kartą sausra Lietuvoje skelbta 2015-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų