REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Sodra“ kiekvienam gyventojui asmeniškai parengė informaciją, kuri leis matyti, kokį stažą darbuotojas yra įgijęs ir kiek taškų sukaupęs, nuo kurių priklausys jo būsimos pensijos dydis.

„Sodra“ kiekvienam gyventojui asmeniškai parengė informaciją, kuri leis matyti, kokį stažą darbuotojas yra įgijęs ir kiek taškų sukaupęs, nuo kurių priklausys jo būsimos pensijos dydis.

REKLAMA

Kiekvienas dirbantysis, dar net nesulaukęs pensinio amžiaus, informaciją galės tikrintis ir rasti savo asmeninėje „Sodros“ puslapio paskyroje. Ten taip pat bus ir skaičiuoklė, į kurią informacija apie stažą ir taškus bus įkeliama automatiškai, tereikės įrašyti, kokį atlyginimą žmogus tikisi uždirbti ateityje.

„Jei šiandien Lietuvoje turime apie 1,4 mln. dirbančiųjų, tai dar papildomai suskaičiavome visiems išvykusiems nuo 1991 metų, nes jie turėjo stažus, teises įgiję. Tai dabar apie 2 mln. dirbančiųjų iš viso suskaičiavome.

Taškai parodo, koks žmogaus santykis su buvusiu atlyginimu“, – nurodė „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Informuojama, kad taško vertė šiuo metu yra 3,27 Eur, bazinė pensija – 153 Eur, maksimaliai galima 5 taškus įgyti.

REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuoklę rasite paspaudę čia. 

Pensiją bus galima prognozuoti

Asmeninėje „Sodros“ paskyroje pateikiami dirbančių žmonių, kurie dar nesulaukė pensinio amžiaus, iki 2017 metų pabaigos įgyti taškai ir stažas. Taip pat įvertintos ir savarankiška veikla užsiėmusių gyventojų pajamos, kurias jie deklaravo iki šių metų gegužės. Tokią įgyto stažo ir taškų ataskaitą, planuojama gyventojams pateikti atnaujintą kiekvienais metais.

REKLAMA

Skaičiuoklės naudotojai taip pat galės ir modeliuoti situaciją – keisti stažą, sukauptų taškų skaičių, atlyginimą, kurį tikisi gauti.

Skaičiuoklėje pateikta prognozuojama pensija, kuri būtų skirta sulaukus senatvės pensijos amžiaus, atsižvelgus į prognozuojamus pensijos indeksavimo koeficientus visą laikotarpį. Kartu pateikiama, koks prognozuojamas pensijos dydis yra dabartine pinigų verte (atmetus kainų augimo poveikį).

Taip pat gyventojas sužinos, kiek iš viso „Sodra“ jam išmokėtų pensijos per vidutinį senatvės pensijos laikotarpį. Remiantis Lietuvos statistikos departamentu, sulaukę 65-erių šalies gyventojai, tikėtina, vidutiniškai gyvens ir senatvės pensiją gaus dar 17 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Tikinama, kad pamačius, kokia bus pensija, gyventojai galės reaguoti, kaip jiems elgtis. Matomi net trys keliai, jei ateities pensija netenkina.

„Galima būti pasiruošus dirbti ilgiau. Taip pat, jei jis bando sutaupyti socialinio draudimo sąskaita, dirba šešėlyje, tai pamatys kokios yra pasekmės. Arba kitas variantas, papildomų pajamų šaltinių ieškoti, kas padėtų senatvėje, daugiau disciplinuotu tapti”, – kalbėjo „Sodos“ vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė.

Ji taip pat pridėjo, kad nereikėtų manyti „kam man čia taupyti, senatvės nesulauksiu”. Mat pagal dabartinę statistiką matyti, kad iš viso yra 462 tūkst. pensijos gavėjų, iš jų 247 tūkst. yra vyresni nei 75 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prognozuojamos pensijos skaičiuoklė paremta Eurostato 2018–2070 metų makroekonominių rodiklių prognoze Lietuvai – atsižvelgiama į darbo užmokesčio fondo, infliacijos ir kitus rodiklius, kurie yra svarbūs sudarant būsimos pensijos prognozę.

Kaip apskaičiuojama pensija

Pensijų apskaičiavimo tvarka pasikeitė nuo šių metų pradžios. Nuo šiol ją sudaro bendroji dalis, kurios dydį lemia viso gyventojo sukaupto stažo ir būtinojo stažo senatvės pensijai gauti santykis, ir individualioji dalis, kuri priklauso nuo per gyvenimą sumokėtų socialinio draudimo įmokų, kurios perskaičiuotos į taškus.

Pilni metai stažo sukaupiami, jeigu per metus sumokama socialinio draudimo įmokų nuo 12 minimalių mėnesio atlyginimų (MMA). Jeigu darbuotojo atlyginimas mažesnis nei MMA, taikomos socialinio draudimo įmokų „grindys“. Tai reiškia, jog, išskyrus kai kurias išimtis, darbdavys turi sumokėti socialinio draudimo įmokų bent nuo minimalios algos, net jei atlyginimas mažesnis. Vadinasi, net ir mažesnę negu minimalią algą uždirbantis žmogus jau gali tikėtis sukaupti pilnų metų stažą.

REKLAMA

Per metus negalima sukaupti daugiau nei metus stažo, o jeigu įmokų sumokama mažiau, per vienus darbo metus įgyjamas trumpesnis negu vienų metų draudimo stažas.

Vieną tašką žmogus įgyja, jei sumokama socialinio draudimo įmokų vertė yra lygi nuo vidutinio darbo užmokesčio dydžio (VDU) sumokėtų draudimo įmokų vertei. Jeigu atlyginimas mažesnis ir sumokama mažiau socialinio draudimo įmokų, įgyjama dalis taško. Taško pirminę vertę nustatė Vyriausybė. Nuo šių metų pradžios, po indeksavimo, taško vertė bus 3,27 euro. Taško vertė ir bazinės pensijos rodiklis bus indeksuojami kasmet.

Patys taškai yra susieti su šalies vidutinio darbo užmokesčio verte. Uždirbus dvylika vidutinių darbo užmokesčių per metus, bus įgytas vienas taškas. Uždirbus mažiau, bus įgyta proporcingai mažesnė taško dalis. O daugiau uždirbus ir sumokėjus daugiau socialinio draudimo įmokų bus įgyta daugiau taškų, tačiau nustatyta didžiausia riba – 5 taškai per metus.

REKLAMA

Sumokėjus daugiau socialinio draudimo įmokų, skiriama daugiau taškų, tačiau maksimali riba – 5 taškai per metus.

Pavyzdžiui, gyventojo atlyginimas šiemet yra 1 000 eurų neatskaičius mokesčių. Per 2018 metus jis sukaups metus stažo ir įgis 1,25 taško, nes nustatytas VDU pensijos apskaitos vienetams skaičiuoti 2018 m. yra maždaug 808 eurai.

Lygiai taip pat stažas ir taškai skaičiuojami visiems, dirbantiems savarankiškai, tačiau svarbu žinoti, kad jie socialinio draudimo įmokas moka nuo pusės savo pajamų jau atmetus leistinus atskaitymus.

Be to, ir bendroji, ir individualioji pensijos dalis kasmet indeksuojama pagal šalies darbo užmokesčio fondo augimo tempą.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų