REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jonavos trąšų gamintojos „Achemos“ darbuotojams pirmadienį Jonavoje dėl nebemokamų priedų surengus piketą, bendrovės vadovybė ragina profesinę sąjungą dialogo būdu ieškoti priimtino sprendimo ir neatmeta galimybės sustabdyti gamyklą.

Jonavos trąšų gamintojos „Achemos“ darbuotojams pirmadienį Jonavoje dėl nebemokamų priedų surengus piketą, bendrovės vadovybė ragina profesinę sąjungą dialogo būdu ieškoti priimtino sprendimo ir neatmeta galimybės sustabdyti gamyklą.

REKLAMA

„Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas teigia, kad su profesine sąjunga nuolat komunikuojama.

„Nuolat susitinkame su profesinės sąjungos lyderiais, kalbamės apie susidariusią situaciją ir kviečiame abipusiai priimtino sprendimo ieškoti dialogo būdu (...) Prieš savaitę turėjome sustabdyti vieną amoniako cechą ir jau savaitę dirbame puse pajėgumų. Neatmetame galimybės, kad situacijai išliekant blogai, gali tekti ir visai sustabdyti gamyklą“, – bendrovės pranešime teigė R. Miliauskas.

Pasak pranešimo, jau nuo šių metų pradžios, siekiant mažinti nuostolius, taupoma visose srityse, išskyrus darbuotojų atlyginimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Birželį teko priimti sunkų sprendimą dėl mėnesinių premijų darbuotojams sumažinimo ir atostogų premijos, taip vadinamo 13-ojo atlyginimo, mokėjimo laikino atidėjimo. Visgi ir čia pavyko rasti sprendimų, kurie mums leido grįžti prie darbuotojams įprastos atostogų premijų mokėjimo tvarkos. Mėnesinių premijų dydis nustatomas vadovaujantis bendrovėje galiojančiomis tvarkomis ir priklauso nuo bendrovės finansinių rezultatų, kurie šiuo metu yra neigiami“, – teigė R. Miliauskas.

REKLAMA

Jo teigimu, esant tokiai situacijai, pagal galiojančias tvarkas, kurios yra suderintos su profesine sąjunga, mėnesinės premijos už birželį neturėtų būti mokamos visai – nepaisant to, pusė jų mokama toliau.

Pirmadienį Jonavoje piketavę „Achemos“ darbuotojai žada susirinkti ir Vilniuje, prie įmonę valdančio koncerno „Achemos grupė“ būstinės.

„Norėtųsi, kad mus išgirstų. Planuojame toliau tęsti savo akcijas, yra suplanuota kita akcija prie koncerno Vilniuje, jau prašome leidimų, kad galėtų susirinkti daugiau darbuotojų. (...) Datos dar nesame paskelbę, bet orientuojamės į liepos mėnesį, kai bus planuojamas įmonės valdybos posėdis“, – BNS telefonu iš Jonavos pirmadienį ryte sakė „Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Prognozuodama nuostolingus 2018 metus, „Achema“ nuo birželio vienašališkai sustabdė kolektyvinėje sutartyje numatytas papildomas išmokas prie atlyginimo. B. Daškevičienės teigimu, daliai darbuotojų šie priedai sudaro pusę ar daugiau jų atlyginimo.

„Achema“ teigia, kad dėl sudėtingos bendrovės situacijos kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį, Ūkio, Energetikos, Finansų, Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijas bei kitas atsakingas valstybės institucijas. „Achema“ prašo numatyti galimybę koreguoti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo ir viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) mokesčių dydžių rinkimo tvarką nuostolingu veiklos laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Miliausko, „Achemos“ darbo užmokesčio fondas yra beveik lygus gamyklos mokamam SGD terminalo mokesčiui, kuris per metus siekia 20 mln. eurų.

Bendrovės teigimu, 2018 metų pirmąjį ketvirtį vidutinis atlyginimas bendrovėje siekė 1327 eurų. „Sodros“ duomenimis, vidutinis atlyginimas „Achemoje“ šių metų balandį siekė apie 1395 eurus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų