REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo kito mėnesio Vilniuje įsigalioja miesto tarybos sprendimas dėl turisto rinkliavos. Tikinama, kad nuo liepos 1-osios sostinėje apsistojusių turistų sumokama rinkliava padės miestui gerinti turizmo infrastruktūrą ir stiprinti Vilniaus tarptautinį konkurencingumą.

Nuo kito mėnesio Vilniuje įsigalioja miesto tarybos sprendimas dėl turisto rinkliavos. Tikinama, kad nuo liepos 1-osios sostinėje apsistojusių turistų sumokama rinkliava padės miestui gerinti turizmo infrastruktūrą ir stiprinti Vilniaus tarptautinį konkurencingumą.

REKLAMA

Vilniaus turisto rinkliavos dydis – 1 euras už vieną nakvynę. Rinkliavos mokėti nereikės nepilnamečiams bei neįgaliesiems. Iki kitų metų išimtis taikoma didesnėms keliautojų grupėms. Skaičiuojama, kad įvedus šią rinkliavą sostinės biudžetas nuo 2019 metų per metus turėtų pasipildytų apie 2 mln. eurų.

Už turisto rinkliavos surinkimą bus atsakingi apgyvendinimo paslaugų tiekėjai – ne tik viešbučiai, bet ir privatūs asmenys, nuomojantys patalpas nakvynei. Turisto rinkliava nebus įskaičiuojama į kambario kainą. Ją svečiai sumokės apgyvendinimo paslaugos tiekėjui papildomai.

Apgyvendinimo paslaugų tiekėjai įpareigojami informuoti turistus apie šią rinkliavą, ją surinkti ir kas mėnesį pervesti surinktą sumą į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos nurodytą sąskaitą užpildžius duomenų deklaraciją. Deklaracijos pateikimas ir rinkliavos pervedimas bus vykdomas internetu. Deklaracijos bus teikiamos kiekvieno mėnesio pradžioje iki 10 dienos už praėjusį mėnesį surinktą rinkliavą, mokėjimai – iki 25 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji deklaracija bus teikiama iki rugpjūčio 10 d., pirmasis mokėjimas bus vykdomas iki rugpjūčio 25 dienos. Rinkliava įsigalioja visiems svečiams, kurie įsiregistruos Vilniaus apgyvendinimo įstaigoje nuo liepos 1 d. 12.00 val. Tai reiškia, kad anksčiau į Vilnių atvykusiems turistams, kurių vizitas tęsis liepos 1 d. ir vėliau, rinkliava nebus taikoma.

REKLAMA

Pasak Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovės Ingos Romanovskienės, turisto rinkliava suteikia dideles galimybes ir tuo pačiu atsakomybę papildomas lėšas panaudoti kaip investiciją, kuri atneštų naudos visam miestui.

„Kartu su turizmo verslo atstovais spręsime, kur tiksliai šis finansavimas bus nukreiptas, kad suteiktų geriausią grąžą miestui ir padėtų dar sparčiau didinti Vilniaus patrauklumą, žinomumą pasaulyje ir tuo pačiu – pajamas iš čia apsilankančių turistų,“ – sakė I. Romanovskienė. Pasak Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės, svarbiausia, kad papildomas finansavimas padėtų į Vilnių pritraukti naujų skrydžių ir sustiprinti turizmo rinkodarą.

REKLAMA
REKLAMA

„Verslas sutiko rinkti turisto rinkliavą, suprasdamas, kad siekiant maksimaliai išnaudoti miesto turizmo potencialą reikalingos papildomos lėšos. Jų dėka įtvirtinsime Vilnių kaip turistinę destinaciją ir sulauksime spartesnio turistų skaičiaus augimo“, – sakė E. Šiškauskienė.

Įvesdama turisto rinkliavą Vilniaus miesto savivaldybės taryba patvirtino konkrečias rinkliavos panaudojimo kryptis: miesto žinomumo didinimo, tarptautinio miesto pasiekiamumo gerinimo (pvz. skrydžių plėtra), konferencijų turizmo skatinimo ir turistinio Vilniaus patrauklumo didinimo (infrastruktūriniai sprendimai).

Turisto rinkliava yra taikoma daugelyje Europos miestų: Amsterdame, Berlyne, Romoje ir kitur. Kai kuriuose miestuose šis mokestis siekia iki 7 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų