REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
94
Šnipiškių mikrorajonas (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Nekilnojamojo turto (NT) vystytojai telkiasi ties sostinės centru. Iš visų Vilniaus mikrorajonų didžiausio pasisekimo dabar sulaukia trys: Saltoniškės Žvėryne, Naujamiestis ir Šnipiškės. Būtent čia būstą lengviausia parduoti, o ir NT brokerių teigimu, pirkėjams labiausiai apsimoka investuoti.

94

Nekilnojamojo turto (NT) vystytojai telkiasi ties sostinės centru. Iš visų Vilniaus mikrorajonų didžiausio pasisekimo dabar sulaukia trys: Saltoniškės Žvėryne, Naujamiestis ir Šnipiškės. Būtent čia būstą lengviausia parduoti, o ir NT brokerių teigimu, pirkėjams labiausiai apsimoka investuoti.

REKLAMA

„Inreal“ skaičiavimais, butu minėtuose mikrorajonuose vidutiniškai galima tikėtis išparduoti per 6–10 mėnesių. Tai kelis kartus greičiau nei Justiniškėse, Naujininkuose ar Pašilaičiuose.

„Naujamiestyje ir Šnipiškėse pasirinkimo galimybės pirkėjams yra vienos didžiausių. Vilniuje – kiekviename iš šių rajonų galima rinktis iš daugiau nei 400 butų. O tai lemia didžiausią butų paklausą. Vidutiniškai per mėnesį Naujamiestyje ir Šnipiškėse parduodama atitinkamai po 47 ir 48 butus. Saltoniškių rajone dar yra nemažai sklypų ar apleistų teritorijų, kuriose anksčiau ar vėliau bus vystomi gyvenamieji daugiafunkciai nekilnojamojo turto projektai“, – skaičiuoja „Inreal“ analitikas Robertas Žulpa.

Svarbiau vertė ar populiarumas?

Analitikai nė neabejoja, kad nekilnojamojo turto (NT) vystytojai stengsis telktis būtent ties šiais mikrorajonais.

REKLAMA
REKLAMA

„Aštrėjant susisiekimo problemai su tolimesniais rajonais, jau dabar vystytojai ieško sklypų šiuose rajonuose. Jie išsidėstę aplink centrą, infrastruktūra gera, susisiekimas patogus. Tai vietos plėtrai tikrai yra daug“, – teigia R. Žulpa.

REKLAMA

„Šiais ir kitais metais pagal suplanuotus projektus, tai turėtų būti labiausiai vystomi mikrorajonai. Net Pilaitė ir Pašilaičiai, kur ilgus metus daugiausia butų buvo pastatoma ir buvo aktyviai plėtojami, tai šiais ir kitais metais bus nebe taip aktyviai plėtojami, nes ten rinka jau persotinta, kamščiai, susisiekimo problemos, paklausos santykinai mažiau nei anksčiau“, – antrino „Realdata“ įkūrėjas Arnoldas Antanavičius.

Tačiau, ką tai reiškia pirkėjui? Kai kurie NT analitikai tikina, kad į būstą reikėtų investuoti atsižvelgiant į jų augsiančią vertę. Dar prieš kiek laiko konferencijoje „NT užkulisiai“ išskirtos keturios kryptys, kur palanku Vilniuje investuoti: Užupio, Naujamiesčio, Stoties ir Šnipiškių mikrorajonai. Teigta, kad būtent čia esančių būstų vertė per ilgesnį laiką labiausiai išaugs, tad perkant būstą reikėtų atsižvelgti ne į tai, kas populiaru dabar, bet koks bus vietos potencialas.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiam patarimui pritaria ne visi. Štai A. Antanavičius teigia, kad nėra stebuklingų vietų, kur vertė didelė ir niekuomet nekinta. Pasak jo, tikras mitas, kad Senamiestis yra geriausia vieta investuoti, nes išlaiko savo vertę.

„Praeitą krizę kai kainos krito apie 40 proc., tai ir tame Senamiestyje tiek krito. Jei rinkoje yra korekcija, tai visur tos kainos daugiau ar mažiau koreguojasi, nes jei nėra perkamosios galios, tai neperka ir tame pačiame Senamiestyje.

Ir po krizės perkamumas pirmiausia grįžo į miegamuosius mikrorajonus, kur būstas buvo pigesnis. Tik po to atėjo į prestižinį Senamiesčio segmentą“, – įsitikinęs jis.

Pasak NT analitiko, dėl prestižo būsto vertė visuomet bus didesnė centrinėje miesto dalyje, tačiau renkantis būstą investicijai reikėtų dėmesį atkreipti į būsto vietą, ar ji netoli darboviečių. Jis patvirtina, kad šiuo metu Naujamiestis, Žvėrynas ir Šnipiškės pagal pasiūlą ir pardavimus atrodo geriausiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Žulpa taip pat tvirtina, kad ne vertė svarbiausia, mat statistinis pirkėjas būsto Senamiestyje ar Užupyje net neįpirks dėl savo finansinių galimybių.

„Saltoniškėse, Naujamiestyje ir Žvėryne greičiausiai projektai išsiparduoda, tai tuo pačiu tai yra ir pirkėjų mėgstamiausi mikrorajonai. Žiūrėjimas į vertę turi racijos, bet Senamiestis ir Užupis išsiskiria, nes jie brangiausi. Reikėtų likvidžiausius žiūrėti, kur pasikeitus situacijai būtų lengviausia parduoti. Tiek Saltoniškės, tiek Šnipiškės yra arti centro, Šnipiškės dar ir greta „Technopolio“ biurų miestelio, kur didelė darbo jėgos dalis sukoncentruota. Tad tiek nuomai, tiek įsigijimui paklausa yra ir dabar, ir ateityje bus, nes verslo rajonai plečiasi, tankumas didėja“, – sako jis.

REKLAMA

Tiesa, „Inreal“ analitikas pastebi, kad tendencijos yra linkusios keistis ir ateityje gali iškilti dar viena patraukli vietovė investicijai – Markučiai.

„Jei žiūrėtume istoriškai, prieš 2– 3 metus populiariausi buvo Pilaitė, Pašilaičiai. Jie sparčiai plėtėsi, bet susisiekimo problemos padarė savo ir pirkėjai ne taip palankiai dabar žiūri. Panaši situacija gali ir su šiais rajonais nutikti, jei intensyvumas bus didelis ir daug pristatys. Gali statytojų žvilgsnis į kitas apleistas teritorijas nukrypti. Pavyzdžiui, Markučiai labai sparčiai keičiasi – vietoj buvusių pramoninių rajonų daugiabučiai statomi, numatytas didelis prekybos centras. Jis dar labiau bus išvystytas, kai pardavimai bus paleisti ir pan.“, – mano R. Žulpa.

REKLAMA

Nesutaria: didės kaina šiuose mikrorajonuose ar ne

Šiuo metu trijuose populiariausiuose mikrorajonuose butų kainų lygis siekia nuo 1700 iki 2000 Eur/kv. metrą. R. Žulpos teigimu, augant paklausai, gerėjant infrastruktūrai, tvarkant šalimais esančias apleistas teritorijas, kaina ateityje didės.

„Šiuose rajonuose yra begalė vietos konversijai ir naujoms statyboms. Tikėtina, kad šiuose rajonuose kainų augimas turės potencialo“, – sako jis.

Tačiau NT analitikas A. Antanavičius nemano, kad kainą nulems didesnė paklausa, kadangi didžiulė yra ir pasiūla.

„Jei būtų ribota pasiūla, tada sutikčiau, kad šiuose mikrorajonuose kainų augimo galimybės būtų didesnės. Bet kadangi nemažai teritorijų tame pačiame Naujamiestyje numatyta, kur gamyklos bus pakeičiamos gyvenamaisiais ar komerciniais pastatais. O ir Šnipiškėse dar daug tūkstančių butų gali atsirasti, dar daug metų į priekį yra kur statyti. Tad ir norinčių įsikurti netrūks, ir yra vystytojai, kurie tikriausiai tą paklausą dar su kaupu patenkins. Tad kainoms augti nebus tai argumentų“, – mano jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų