REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siūlymas branginti rūkymą sulaukia vis daugiau parlamentarų palaikymo ir gana lengvai kelią skinasi link galutinio svarstymo Seime. 

Siūlymas branginti rūkymą sulaukia vis daugiau parlamentarų palaikymo ir gana lengvai kelią skinasi link galutinio svarstymo Seime. 

REKLAMA

Finansų ministras Vilius Šapoka pristatė, kad siūloma nustatyti trejų metų akcizų didinimo planą tabako gaminiams, taip pat taikyti akcizą elektroninių cigarečių skysčiui.

Akcizų įstatymo pataisos numato akcizais (68,6 euro už kilogramą) apmokestinti kaitinamojo tabako produktus ir elektroninių cigarečių skystį. Jiems siūloma nustatyti 0,2 euro už ml produkto akcizų tarifą. Dėl to 2 ml šio skysčio galėtų pabrangti apie 0,48 euro.

Taip pat ketinama nustatyti trejų metų akcizų didinimo planą cigaretėms, cigarams bei cigarilėms ir rūkomajam tabakui: akcizą už cigaretes padidinti iki 62,25 euro už 1000 cigarečių kartu nustatant, kad minimalus kombinuotasis akcizų tarifas už 1000 cigarečių būtų ne mažesnis kaip 102 eurai. Akcizų tarifas cigarams bei cigarilėms didėtų iki 42 eurų už kilogramą, rūkomajam tabakui – iki 68,6 euro už kilogramą.

Dėl to cigarečių pakelis (kuriame jų yra 20) vidutiniškai brangs apie 0,11 euro (pakelis pigiausių cigarečių – 0,15 euro), cigarilių pakelis (kuriame yra 10 cigarilių) – apie 0,12 euro, o 30 gramų rūkomojo tabako – apie 0,3 euro.

REKLAMA
REKLAMA

2019m. planuojama surinkti 12 mln. eurų papildomai pajamų, o kitais dvejais metais po 11 mln. eurų pajamų.

Parlamentarams daugiausia klausimų kilo dėl galimo šešėlio, ar padidinus akcizą nedidės cigarečių kontrabanda. Finansų ministro Viliaus Šapokos teigimu, kainos jau ir taip gerokai skiriasi, tad 6 proc. nieko nebepakeis.

REKLAMA

„Rūkančiųjų skaičius nuosekliai mažėja, dėl šešėlio reikės imtis papildomų priemonių ir jos šiuo metu diskutuojamos. Kadangi kontrabanda visgi nusikaltimas, reikia papildomų priemonių, kad galėtume užkardyti šiuos nusikaltimus. O kalbant apie pačius procentus siūloma didinti nuosekliai, kalbant apie atotrūkį su kaimyninėmis šalimis, kurios ES nepriklauso, tai skirtumai kainos prasme didžiuliai ir papildomas padidinimas 6 proc. nemanau, kad smarkiai pakeistų situaciją“, - kalbėjo jis.

Klausimų kelia akcizas elektroninių cigarečių skysčiui

Daugiausia diskusijų kelia nauajs apsiūlytas akcizas elektroninėms cigaretėms, ko anksčiau nebuvo. Iš šio naujojo akcizo papildomai būtų surinkta 2 mln. eurų, tačiau išvadų rengėjai, dėl tam tikrų rizikų, siūlo apmokestinti ne 0,2 euro už ml produktą, o 0,1 euro.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau teisinga kryptis ir džiugina dėl akcizo pritaikymo elektroninėms cigaretėms. Rūkant elektronines cigaretes nesijaučia tabako kvapo ir vaikai dažnai gali rūkyti, o tėvai net neužuostų. Tai pabranginus gal atgrasytų jaunimą nuo tokio pasirinkimo. Bet kaip suprantu ne visos ES šalys taiko tai ir internetu gana nesunku užsisakyti“, - kalbėjo konservatorius Mykolas Majauskas.

Pasak V. Šapokos, tokia rizika tikrai yra.

Tiesa, socialdemokratė Rasa Budbergytė teigia skaičiusi, kad daug sveikiau yra rūkyti elektronines cigaretes nei kokias kontrabandines cigaretes. V. Šapoka į tai atsakė, kad remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) geriausiai nuo bet kokio žalingo įpročio žmones atgraso kaina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smarkiai augtų rūkomojo tabako kaina

„GTI“ atstovu prisistatęs vyras komitete teigė, kad akcizus didinti nuosekliai po truputį yra gerai, tačiau rūkomajam tabakui jie didėja daug smarkiau nei cigaretėms.

„Rūkomajam tabakui 13-14 proc. ribose ir toks didinimas labai didžiulis, rūkomasis tabakas tiems, kurie taupo pinigus, neperka kontrabandinių ir patys susisuka. Tai toks didinimas mums atrodo ženkliai per didelis. Vidutinis pakelis 140 g rūkomojo tabako, jo kaina rinkoje apie 18 eurų ir pabrangs ne keliais centais, o keliais eurais. Turint omeny, kad tai pakaitalas šešėliui tai yra per didelis. Tai nėra nuosekli mokesčių kėlimo politika“, - kalbėjo jis.

Finansų viceministrės teigimu, taip yra dėl to, kad santykis tarp cigarečių ir tabako akcizų yra didžiulis, cigaretės daug labiau apmokestinamos, dėl to ir siūloma didinti.

Biudžeto ir finansų komitete 9 Seimo nariai pritarė siūlymams, vienas susilaikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų