REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su įsibėgėjančia vasara prasideda ir atostogų karštinė. Vis dėlto poilsio malonumus dažnai gali apkartinti įvairiausi mūsų įrenginių tykantys pavojai. Kaip netapti sukčių taikiniu, neprarasti duomenų ir nenukentėti, pataria „ESET Lietuva“ IT inžinierius Ramūnas Liubertas.

Su įsibėgėjančia vasara prasideda ir atostogų karštinė. Vis dėlto poilsio malonumus dažnai gali apkartinti įvairiausi mūsų įrenginių tykantys pavojai. Kaip netapti sukčių taikiniu, neprarasti duomenų ir nenukentėti, pataria „ESET Lietuva“ IT inžinierius Ramūnas Liubertas.

REKLAMA

1 patarimas: pirkdami lėktuvo bilietus įsitikinkite, kad svetainė patikima

Su kibernetinėmis rizikomis galime susidurti dar tik planuodami būsimą kelionę. Ieškodami geriausio atostogų pasiūlymo, pigiausių lėktuvo bilietų ar apgyvendinimo, galime būti nukreipti į kenksmingas internetines svetaines. Ypač jei tokių pasiūlymų reklamas matome socialiniuose tinkluose ar forumuose. Net jei tokiuose puslapiuose nieko neperkame, rizikuojame į savo kompiuterį atsisiųsti kenksmingų programų vien paspausdami mygtuką „Daugiau informacijos“ ar reklamjuostę.

2 patarimas: atsiskaitydami už viešbučius internetu, naudokite sudėtingus slaptažodžius

Renkantis keliones internete patariama ne tik vengti nepatikimų puslapių, bet ir naudoti sudėtingus slaptažodžius patikimose interneto svetainėse. Pavyzdžiui, jei planuodami kelionę ieškote pigesnio apgyvendinimo su „AirBnB“ pagalba, reikėtų savo paskyrai naudoti saugų slaptažodį, esant galimybei, slaptažodį su dviejų veiksnių autentifikacija.

REKLAMA
REKLAMA

3 patarimas: jei vežatės nešiojamąjį kompiuterį, pasidarykite atsarginę duomenų kopiją

Ruošiantis į vasaros nuotykius, privalu pasirūpinti ir savo įrenginių apsauga: atnaujinti operacines sistemas ir naudojamas programas, pasidaryti atsargines duomenų kopijas, įdiegti patikimą antivirusinę programą su papildomomis apsaugos funkcijomis. Pasiimant planšetinį ar nešiojamąjį kompiuterį, vertėtų pagalvoti, ar reikia su savimi vežtis visus įrenginyje esančius duomenis – gal saugiau būtų juos iškelti ir palikti namuose išoriniame kietajame diske.

REKLAMA

4 patarimas: įsitikinkite, kad jūsų įrenginiuose įjungta automatinio slaptažodžio funkcija

Itin svarbu naudoti įrenginių ekrano automatinį užrakinimą ir atrakinimą slaptažodžiu – ypač smulkesnių, pavyzdžiui, mobiliųjų telefonų ar planšečių. Vagišiai ir sukčiai negalės iš karto pasinaudoti jūsų įrenginiu, o jūs laimėsite papildomo laiko savo prarastam telefonui surasti. Naudodami apsaugos funkcijas, galėsite pavogtą įrenginį blokuoti, ištrinti jame esančius duomenis nuotoliniu būdu, taip pat nusiųsti žinutę į ekraną ir tokiu būdu susisiekti su telefoną pasisavinusiu ar radusiu žmogumi.

REKLAMA
REKLAMA

5 patarimas: įvertinkite viešojo nemokamo „Wi-Fi“ būtinybę

Keliaujantiems užsienyje patariama vengti viešojo interneto ryšio „Wi-Fi“, ypač tokiose didelio susibūrimo vietose kaip oro uostai ar prekybos centrai. Norint prisijungti prie asmeninės bankininkystės, rekomenduojama naudoti telefono mobilųjį ryšį, kuris yra gerokai saugesnis.

6 patarimas: esant galimybei, duomenis per „Bluetooth“ ryšį sinchronizuokite tik saugioje vietoje

Pastaruoju metu didesnę grėsmę kelia „Bluetooth“ ryšys, kurį vartotojai naudoja susieti savo daiktų interneto įrenginius, pavyzdžiui, išmaniuosius laikrodžius, sporto ar sveikatos asistentus, su mobiliaisiais telefonais. Esant galimybei, patariama išjungti „Bluetooth“ ir duomenis tarp skirtingų įrenginių sinchronizuoti tik būnant saugioje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiek „Bluetooth“, tiek vietos nustatymo paslaugos gali būti vienas iš duomenų perėmimo kelių kibernetiniams sukčiams. Leisdami savo įrenginiams ir jų programėlėms nuolat rinkti informaciją apie mūsų fizinę buvimo vietą, stumiame savo privatumą į pavojų. Šie duomenys, papildyti kita informacija, kokias programėles naudojame, ką mėgstame ir ką veikiame, tampa vertingu jauku kibernetiniams sukčiams, norintiems rengti tikslines atakas. O „Bluetooth“ ryšys gali būti perimtas kenksmingų programėlių – prie jūsų įrenginio programišiai gali prisijungti jums to nežinant.

7 patarimas: jei įmanoma, išjunkite vietos nustatymo paslaugas

Įrenginiuose rekomenduojama išjungti vietos nustatymo paslaugas (angl. location services), jei jų tuo metu nereikia, pavyzdžiui, nėra naudojamasi žemėlapiais ar kitomis navigacijomis programėlėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų