REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviams susilaukiant vis mažiau vaikų, parlamentarai ieško būdų, kaip šalyje paskatinti gimstamumą. Štai vienas jų – gerokai mažinti PVM kūdikių maistui. Tačiau tokie pasiūlymai sulaukė visuomenės pašaipos – esą pritaikius šią lengvatą, kūdikiams skirtu maistu ims misti visa Lietuva.

Lietuviams susilaukiant vis mažiau vaikų, parlamentarai ieško būdų, kaip šalyje paskatinti gimstamumą. Štai vienas jų – gerokai mažinti PVM kūdikių maistui. Tačiau tokie pasiūlymai sulaukė visuomenės pašaipos – esą pritaikius šią lengvatą, kūdikiams skirtu maistu ims misti visa Lietuva.

REKLAMA

Viename sostinės parke ramiai bevaikštinėjantys Indrė ir Mindaugas jau keturis mėnesius sūpuoja savo dvynukus – Elzę ir Jurgį. Nors jaunieji tėveliai prie Lietuvos demografijos gerinimo prisidėjo iškart dviem mažyliais, Lietuvoje fiksuojamas mažiausias gimstamumas per 60 metų. Niūri šalies demografinė situacija verčia sunerimti ir seimūnus, ir medikus.

„Kiekviena šeima, kad užtikrintų kartų kaitą, turi pagimdyti 2.1 naujagimį, dabar Lietuvoje pagimdoma yra apie 1.6 naujagimio“, - sako „Vilniaus gimdymo namų“ direktorė Kornelija Mačiulienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Įdomu tai, kad kai tyrinėji, žmonių klausi: „kiek jūs norėtumėt vaikų?“, tai pas mus vidurkis visai neblogas Lietuvoje – 2,4. Kitaip tariant, tas atotrūkis tarp esamos situacijos ir tarp to, ko tu norėtum, bet galbūt neleidžia socialinės sąlygos, yra pakankamai didelis. Tai čia turi įsikišti valstybė savo priemonėm, paskatom, motyvaciniais mechanizmais“, - sako Seimo narys Laurynas Kasčiūnas.

REKLAMA

Kol mažyliai įmigę, Indrė ir Mindaugas sako, kad dar iki gimstant dvynukams jie ėmė atidžiai planuoti šeimos biudžetą ir su dvynukų auginimu susijusias išlaidas.

„Finansinių planų persibraižymo nebuvo, bet aišku buvo pasidėliojimas, kaip tas šeimos biudžetas keičiasi – iš kurio skyrelio atimame, kam pridedam. Tarkim, iš pramogų vaikams ir taip toliau“, - pasakoja dvynukų tėtis Mindaugas.

Kaip tėvams padaryti, kad į vieną kišenę įdėjus, antroje nors šis tas liktų, galvosūkis ne tik jiems patiems, bet ir parlamentarams. Tiesa, Seimą jau pasiekė nauji konservatorių Lauryno Kaščiūno ir Monikos Navickienės pasiūlymai, esą paskatinsiantys šeimas susilaukti daugiau vaikų. Vienas jų - perpus PVM tarifą kūdikių maistui -  nuo 21 iki 9 procentų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vos šeštadienį sūnaus susilaukusi Rūtelės ir Povilo šeima sako, kad PVM lengvata vien kūdikių maistui turėtų būti ne vienintelė siūloma paskata siekiant Lietuvoje didinti gimstamumą. O kai kurie lietuviai internete tokį parlamentarų siūlymą pašiepia sakydami, kad įvedus PVM lengvatą lietuvaičiai esą masiškai pradės misti kūdikių maistu. Arba ims jį masiškai pardavinėti šalyse, kur toks PVM netaikomas.

„Ko gero, svarbiausia yra sauskelnės. Šalia maistelio turėtų būti ir kitoms mažyliui reikalingoms prekėms mažinamas PVM. Natūralu, mažinant tokiu procentiniu punktu prekės atpigtų“, - sako tėtis Povilas.

Dar vienas parlamentarų pasiūlymas – leisti vaiko priežiūros bei motinystės atostogų išėjusiems tėvams pirmaisiais metais dirbti iki 20 valandų per savaitę neprarandant išmokų. Tai itin aktualu dvynukų - Ado ir Ūlos - susilaukusiems Juliui ir Ingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tenka rinktis, ar tu nori aukoti tuos metus laiko, atitrūkti nuo darbo rinkos ir auginti vaikus, ar vis dėlto pasilikti karjeros kelyje ir ten augti. Tai aš manau, kad tas tarpinis variantas būtų labai geras ir priimtinas, ypač tokiu atveju kaip mūsų“, - tikina tėtis Julius.

Tiesa, Seimo „valstiečiams" nei pirmas, nei antras pasiūlymas nepatinka. Esą PVM lengvatos turi būti taikomos tik tiems, kam trūksta labiausiai. Kritiką valdančiųjų atstovai žeria ir siūlymą leisti tėvams dirbti ir per pirmus kūdikio metus gaunant išmoką. 

„Tai kam ta motinystės arba tėvystės išmoka skirta? Tam kad tėvas arba mama galėtų būti ne pusę etato namuose, o visą laiką su vaikais. Tai reiškia, kad žmogus gaus papildomai pajamų ir dar gaus papildomai motinystės, tėvystės išmoką vėlgi kitų mokesčių mokėtojų sąskaita. Manau, kad tai yra neteisinga“, - kritikuoja Seimo narys Stasys Jakeliūnas.

REKLAMA

„Mes tai vis tik XXI amžiuj gyvenam ir dažnai žmonės apsispręsdami kurti šeimas, dažnai apsisprendžia derindami tai su karjera. Tai yra tiesiog tokia realybė ir tą realybę reikia šiek tiek suvokti ir bandyti ją gerinti“, - sako Seimo narys L.Kasčiūnas.

Prognozuojama, kad per ateinančius trejus metus gimusių kūdikių skaičius kasmet šalyje mažės maždaug 800 – 1000 kūdikių. Tad daugiau nei, pavyzdžiui, trys vaikai šeimoje tiesiog bus retenybė.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų