REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar žinote, kokia daržovė dabar karaliauja turguose ir yra pati geidžiamiausia, nors kainuoja brangiau už mėsą? Tai smidrai. Šparagais mūsuose vadinamas žalumynas išpopuliarėjo prieš keletą metų ir jį kerta ne tik gurmanai, tai tampa mada.

Ar žinote, kokia daržovė dabar karaliauja turguose ir yra pati geidžiamiausia, nors kainuoja brangiau už mėsą? Tai smidrai. Šparagais mūsuose vadinamas žalumynas išpopuliarėjo prieš keletą metų ir jį kerta ne tik gurmanai, tai tampa mada.

REKLAMA

Ūkininkai pirkėjus ragina nežiopsoti, nes dėl ankstyvo sezono smidrų derlius baigsis jau kitą savaitę.

Turgavietės tiesiog žaliuoja nuo šviežių daržovių. Nuo pat ankstyvo ryto vilniečiai graibstyte graibsto salotas, agurkus, įvairiais žoleles. Visgi geidžiamiausias žalumynas dabar – smidrai arba šparagai. Štai prie prekystalio susispietusi pirkėjų eilė.

Nenuostabu, šiemet smidrų sezonas dėl karštų orų prasidėjo jau prieš tris savaites ir netrukus bus renkamas paskutinis derlius. Įprastai lietuviškų šparagų nepritrūksta iki pat Joninių, o sezonas trunka tik kiek daugiau nei mėnesį. Ir nors smidrai nėra labai lepūs augalai, padirbėti augintojams tenka.

REKLAMA
REKLAMA

Dviejų su puse hektaro plote smidrus šalia Marijampolės auginanti Irma Šiaučiulienė sako, kad šiųmetis derlius buvo ankstyvas, sausra darbus apsunkino ir dalis augalų sudžiūvo, o šparagų poreikis vis auga.

REKLAMA

Smidrų populiarumą nesunku paaiškinti. Ukmergės rajone smidrų festivalį organizuojanti Genovaitė sako, jog šios daržovės ne tik skanios, bet ir kupinos įvairiausių maistinių medžiagų bei vitaminų. Nuolatinis šparagų vartojimas padeda kontroliuoti cukraus kiekį, tad tinka ir sergantiems diabetu. Smidrus šlovina ir dietologai. Net ir saujomis juos kimšdami nenutuksite. 100 gramų smidrų turi 12 proc. reikiamos paros normos geležies.

Smidrus paruošti itin paprasta. Juo galima valgyti ir žalius, ir kiek apvirus ar kelias minutes apkepus. Patariama jų per daug neapdoroti, mat jie praranda traškumą. Štai ir patys šparagų mėgėjai dalijasi savo receptais.

REKLAMA
REKLAMA

Smidrus Lietuvoje pastaraisiais metais itin pamėgo ir virtuvių šefai. Restoranuose tai dažna garnyro detalė, taip pat ir įvairių užkandžių pagrindinis akcentas. Ir ypač Vilniuje dabar be jų apsieina retas madingas vakarėlis. Tiesa, mūsų šalyje šparagai auga jau šimtus metų, tačiau neretai daržuose tautiečiai juos ignoruodavo. Dabar Vakaruose smidrams išpopuliarėjus, ir pas mus jie tapo kone mada.

Publicistas ir gurmanas Aidas Puklevičius tikina, kad smidrais kaip delikatesu žmonija mėgaujasi tūkstančius metų. Visgi tuomet tai buvo privilegijuotųjų užkandis. O štai dabar, kai, tarkim, kinai per metus išaugina net 7 milijonus tonų šparagų, ši daržovė tapo pasiekiama kiekvienam.

Turguose lietuviškų smidrų kainos nesikeičia kone penkmetį – 10 eurų už kilogramą, o tokie pundeliai atsieina apie pustrečio euro. Prekybos centruose šparagai iš Graikijos ar Italijos pigesni daugiau nei per pusę. Štai baltųjų smidrų kilogramas nesiekia keturių eurų.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų