REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos gamtinių dujų perdavimo bendrovė „Amber Grid“ ketvirtadienį paskelbė Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio (GIPL) statybos rangovo tarptautinį konkursą.

Lietuvos gamtinių dujų perdavimo bendrovė „Amber Grid“ ketvirtadienį paskelbė Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio (GIPL) statybos rangovo tarptautinį konkursą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos ir Europos viešųjų pirkimų portaluose paskelbtose konkurso sąlygose nurodoma, kad paraiškų laukiama iki rugpjūčio 8 dienos.

REKLAMA

„Amber Grid“ generalinis direktorius Saulius Bilys teigia, kad tai yra ypatingos reikšmės regioninis projektas.

„Jį įgyvendinus, Baltijos valstybių gamtinių dujų perdavimo sistemos bus integruotos į bendrą Europos dujų perdavimo tinklą, regione padidės dujų tiekimo saugumas. Baltijos šalių ir Suomijos vartotojai turės didesnį gamtinių dujų tiekimo šaltinių ir kainos pasirinkimą, o gamtinių dujų rinkos dalyviams atsivers naujos bendradarbiavimo perspektyvos“, – pranešime spaudai sakė S. Bilys.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Amber Grid“, laimėtojas statys magistralinį dujotiekį ir dujų apskaitos stotį Lietuvos teritorijoje. Apie 165 km ilgio 700 mm skersmens vamzdynas bus paklotas nuo Jauniūnų kompresorių stoties Širvintų rajone iki Lietuvos–Lenkijos sienos Lazdijų rajone.

Plieninių vamzdžių pirkimo konkursas bus paskelbtas artimiausiu metu.

Lietuvoje dujotiekio statybos darbus numatoma pradėti 2019 metų antrąjį ketvirtį, o juos baigti 2021 metų pabaigoje. Viso dujotiekio ilgis Lietuvoje ir Lenkijoje bus apie 500 km, juo Baltijos šalių kryptimi bus galima transportuoti iki 27 teravatvalandžių (TWh) dujų per metus, Lenkijos kryptimi – iki 22 TWh, o Baltijos šalių dujų rinkos taps bendros ES dujų rinkos dalimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Amber Grid“ su Lenkijos partnere „Gaz-System“ gegužės pabaigoje pasirašė dujotiekio sujungimo sutartį. Tai buvo paskutinė sutartis, norint pradėti statybas.

„Amber Grid“ 2016 metais jau buvo paskelbusi rangos ir vamzdžių pirkimo konkursus, tačiau tų metų spalį jie buvo nutraukti, Lenkijai pareiškus apie ketinimus dėl aplinkosaugos reikalavimų keisti dujotiekio trasą. Lenkai ketina ją tiesti iki kitos kompresorių stoties Holovčyce, netoli Baltarusijos sienos – pastaroji nuo Rembelščyznos, iki kurios buvo planuota ankstesnė trasa, nutolusi apie 150 kilometrų ir yra arčiau Lietuvos.

REKLAMA

Anksčiau skaičiuota, kad bendra GIPL vertė siekia beveik 560 mln. eurų.

Pagal 2015 metais „Amber Grid“ ir „Gaz-System“ su ES Inovacijų ir tinklų vykdomąja agentūra (INEA) pasirašytą sutartį, kuri 2017-ųjų pradžioje pakoreguota, projektui skirta iki 295,4 mln. eurų ES paramos, iš jų Lietuvai – statybos darbams iki 58 mln. eurų, o dar 27,5 mln. eurų – kompensuoti Lenkijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų