REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Daugiau kaip 30 aktyvistų grupių, kurias subūrė Amerikos pilietinių laisvių sąjunga (ACLU), JAV internetinės prekybos milžinę „Amazon“ ragina nebetiekti veidų atpažinimo technologijos teisėsaugos institucijoms, nes šios, anot jų, gali įgyti „pavojingą sekimo galią“.

REKLAMA
REKLAMA

 

Organizacijos laišką „Amazon“ nusiuntė po to, kai ACLU, atlikusi tyrimą, nustatė, kad „Amazon“ dirba su tam tikromis JAV teisėsaugos institucijomis, diegdama savo veidų atpažinimo sistemą „Rekognition“, kuri yra pagrįsta dirbtinio intelekto technologija.

REKLAMA

„Rekognition“ rinkodaros medžiagos atrodo kaip autoritarinio sekimo sistemos naudotojo vadovas, – pareiškė Nicole Ozer  iš ACLU Kalifornijos skyriaus. – Kai pavojinga sekimo sistema, tokia kaip ši, nukreipiama prieš visuomenę, žalos negalima atitaisyti.“

Laišką, adresuotą „Amazon“ vadovui Jeffui Bezosui, pasirašė, be kita ko, „Electronic Frontier Foundation“, „Black Lives Matter“, „Freedom of the Press Foundation“, žmogaus teisių stebėjimo organizacija „Human Rights Watch“ ir kitos ne pelno organizacijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Amazon Rekognition“ yra jau parengta piktnaudžiavimui vyriausybių rankose“, – rašoma laiške.

„Šis produktas kelia didelę grėsmę bendruomenėms, įskaitant nebaltaodžius gyventojus ir imigrantus, taip pat pasitikėjimui ir pagarbai, kurią „Amazon“ stengėsi kurti“, – įspėjo aktyvistai.

„Amazon“ yra viena iš daugelio įmonių, kurios JAV ir kitose šalyse saugumo ir teisėsaugos tikslais diegia veidų atpažinimo technologijas.

Kai kurie tyrimai parodė, kad tokios programos gali daryti klaidų, ypač kai reikia identifikuoti nebaltaodžius. O aktyvistai įrodinėja, kad šiose sistemose gali būti sukaupti dideli kiekiai biometrinių duomenų, kuriais gali būti piktnaudžiaujama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kinijoje institucijos yra sukūrusios skaitmeninę priežiūros sistemą, kuri, pasitelkdama įvairius biometrinius duomenis, įskaitant nuotraukas ir pirštų atspaudus, gali stebėti visų gyventojų judėjimą. Ji naudojama nustatyti įstatymų pažeidėjų ir kelių eismo taisyklių nesilaikančių pėsčiųjų tapatybes ir jas paviešinti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų