REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likus dienai iki naujų Europos Sąjungos (ES) duomenų apsaugos taisyklių taikymo pradžios, Lietuva nespėjo priimti tam reikalingų įstatymų.

Likus dienai iki naujų Europos Sąjungos (ES) duomenų apsaugos taisyklių taikymo pradžios, Lietuva nespėjo priimti tam reikalingų įstatymų.

REKLAMA

Vis dėlto Europos Komisija (EK) teigia, kad Lietuva naująsias taisykles vėluos taikyti ne itin smarkiai, tačiau žada stebėti situaciją ir esant poreikiui imtis veiksmų.

„Lietuva vėluos pradėti taikyti bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą, tačiau, Europos Komisijos žiniomis, neturėtų būti vėluojama labai smarkiai, nes Lietuva planuoja reikiamus teisės aktus priimti šių metų birželio pabaigoje“, – BNS pateiktame atsakyme nurodė Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Ji pabrėžė, kad šalys turėjo dvejus metus pasiruošti Bendrojo duomenų apsaugos reglamento taikymui.

Šis reglamentas yra taikomas tiesiogiai ir perkelti jo į nacionalinę teisę nereikia, tačiau ruošiantis taikymui valstybės narės turėjo pertvarkyti nacionalines duomenų apsaugos institucijas.

REKLAMA
REKLAMA

„Europos Komisija ragina visas valstybes nares kuo greičiau užbaigti visus veiksmus, kurių reikia sklandžiam naujojo reglamento taikymui“, – teigė atstovybė.

REKLAMA

Praėjusią savaitę Europos Komisija skelbė, kad iš viso reglamento taikymui nespės pasiruošti aštuonios šalys.

Ji teigia stebėsianti reglamento įgyvendinimą valstybėse narėse ir tuomet spręsianti, ar reikia imtis kokių nors veiksmų.

„Bet kokias problemas ar sunkumus Europos Komisija visada sprendžia konstruktyvaus dialogo būdu. Jei valstybė narė neįgyvendins įpareigojimų pagal reglamentą, EK pradės vadinamąją pažeidimo procedūrą“, – nurodė komisijos atstovybė.

Nespėjo dėl ministrų kaitos

Reglamento taikymui reikalingas Asmens duomenų apsaugos įstatymo projektas Seime buvo pateiktas šią savaitę. Dabar jį nagrinės komitetai, o į plenarinį posėdį projektas turėtų grįžti birželio pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija teigia, kad duomenų apsaugos reformai įgyvendinti reikia perkelti ir ES direktyvą dėl policijos duomenų apsaugos. Anot jos, šis įstatymo projektas Seimą pasieks kitą savaitę.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius sako, kad pasirengti reglamento taikymui nespėta dėl to, jog Teisingumo ministerija daugiau nei du mėnesius neturėjo nuolatinio vadovo.

Ankstesnė ministrė M. Vainiutė iš šių pareigų atsistatydino kovo pradžioje, o E. Jankevičius pradėjo dirbti praėjusią savaitę.

„Tai yra labai sudėtingas, labai sunkus ir paliečiantis beveik visą valstybės gyvenimą, valstybines institucijas, privačias įstaigas ir asmenis reglamentas. Neįprastas ir sunkus jis yra ir mūsų teisinei sistemai“, – BNS sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi tai tokios apimties dokumentas, o ministerija neturėjo porą mėnesių vadovo, tai šiek tiek ir pavėlavome, bet jokių sankcijų Lietuvai tikrai nebus“, – pridūrė jis.

Pasak E. Jankevičiaus, reglamento taikymui reikalingi teisės aktai bus patvirtinti per Seimo pavasario sesiją.

Dėl naujų duomenų apsaugos taisyklių paslaugų teikėjai turės išsamiau informuoti žmones, kokiais būdais bus tvarkomi jų asmens duomenys.

Žmonės galės gauti apie juos sukauptą informaciją, tam tikrais atvejais turės galimybę būti „pamiršti“, tai yra galės prašyti interneto paieškos variklio, socialinio tinklo, gydymo įstaigos ar banko pašalinti apie jį sukauptus duomenis.

REKLAMA

Reglamentas panaikina prievolę verslui gauti priežiūros tarnybų leidimą tvarkyti asmens duomenis, tačiau daugiau įgaliojimų perduoda patiems verslininkams.

Iš esmės kiekviena įmonė privalės peržiūrėti ir sutvarkyti asmens duomenų rinkimo, tvarkymo bei saugojimo procesus, jog jie atitiktų atnaujintą reguliavimą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų