REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Elonas Šatas (nuotr. YouTube)

Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymoje minimas Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotojas Elonas Šatas tikina nesantis Dariaus Mockaus valdomo koncerno „MG Baltic“ atstovas taryboje.

23

Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymoje minimas Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotojas Elonas Šatas tikina nesantis Dariaus Mockaus valdomo koncerno „MG Baltic“ atstovas taryboje.

REKLAMA

„Galiu tik pasakyti, kad nesu nei palankus koncernui („MG Baltic“ – BNS), nei kažkoks atstovas“, – BNS sakė E. Šatas.

VSD parlamentarams pateiktoje informacijoje teigiama, kad E. Šatas siekė palankumo, „MG Baltic“ ketinant įsigyti didžiausią šalyje alkoholio gamybos bendrovę „Alita“.

Teigiama, kad 2014 metų lapkričio 27 dieną Konkurencijos tarybos posėdyje E. Šatas „ypač spaudė ir reiškė pastabas koncerno konkurentams“.

Įsigyti įmonę taip pat siekė Italijos bendrovės „Bosca“ valdoma Kauno alkoholio gamybos bendrovė „Boslita ir Ko“ bei tarptautinio alkoholio gamybos ir prekybos koncerno „S.P.I. Group“ Lietuvos alkoholinių gėrimų importuotoja „Bennet Distributors“.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai nagrinėjama koncentracija, ji paskelbiama viešai ir rinka gali teikti pastabas, ar bus neigiamas poveikis rinkai. Šiuo atveju buvo pateiktos pastabos, kad bus neigiamas poveikis ir buvo suformuluota nemažai deklaratyvaus pobūdžio teiginių, nepagrįstų jokiais įrodymais“, – BNS aiškino E. Šatas.

REKLAMA

Anot jo, pagrįsti savo teiginius „Boslita ir Ko“ bei „Bennet Distributors“ atstovai buvo pakviesti į taryboje vykusį posėdį.

„Natūralu, kad kai skaitai ir nerandi įrodymų, klausi, kuo yra grindžiami teiginiai. Taip atsitiko, kad įmonių atstovai, švelniai tariant, išsisukinėjo per posėdį ir į nemažą dalį mano klausimų tiesiog nepateikė argumentų ir pagrindimų, kalbėjo abstrakčiai. Aš bandžiau gauti atsakymą, ar jie turi tų įrodymų“, – BNS sakė Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotojas.

VSD pažymoje teigiama, kad 2011 metais su E. Šatu „nuolat kontaktavo“ „MG Baltic“ atstovai – koncerno valdybos narys advokatas Romanas Raulynaitis ir advokatė Inga Žemkauskienė. E. Šatas teigė nepamenantis kiek ir nuo kada vyko susitikimai su „MG Baltic“ atstovais, tačiau pabrėžė, kad susitikimų turinys išskirtinai buvo „Alitos“ sandoris.

REKLAMA
REKLAMA

E. Šatas sako nejautęs „MG Baltic“ atstovų spaudimo priimti koncernui palankų sprendimą.

„Tikrai ne. Apie baigtį, kad būtų palankesnė, net kalbos nebuvo. Vienintelis jų oficialiai per susitikimą išsakytas prašymas buvo, jei galima, išnagrinėti koncentraciją per maksimaliai trumpiausią įmanomą laiką. Įmonės dažnai to prašo, kad būtų mažiau netikrumo, todėl man tai nebuvo keista“, – prisiminė E. Šatas.

„MG Baltic“ įmonė „Mineraliniai vandenys“ 2014-ųjų gruodį už daugiau nei 21,3 mln. eurų (73,53 mln. litų) iš Swedbank“ grupės įmonės „FR&R Invest“ ir Vytauto Junevičiaus įsigijo 99,03 proc. įmonių grupės „Alita“, kuriai priklausė ir „Anykščių vynas“, akcijų – Konkurencijos taryba sandoriui pritarė su sąlyga, kad bus parduotas „Alitos“ degtinių ir trauktinių gamybos bei prekybos verslas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks įpareigojimas buvo duotas, nes „Mineraliniai vandenys“ jau valdė stipriųjų gėrimų gamybos lyderį Kauno „Stumbrą“. 2015-ųjų birželį „Alitos“ degtinių prekės ženklus įsigijo mineralinio vandens gamybos ir prekybos įmonė „Birštono mineraliniai vandenys“. Šią įmonę iki 2005 metų taip pat valdė „MG Baltic“, vėliau ją pardavęs bendrovės vadovams Norbertui Pranckui, Valentinui Lukoševičiui, Robertui Šnarui ir Rolandui Sturliui.

E. Šatas Konkurencijos tarybos nariu paskirtas nuo 2011-ųjų rugpjūčio, 2012-ųjų gegužę jį tarybos pirmininkas Šarūnas Kesarauskas paskyrė savo pavaduotoju, 2017-aisias E. Šatas paskirtas naujai šešerių metų kadencijai. Abu kartus jį į pareigas paskyrė prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmąjį – teikiant tuometiniam premjerui Andriui Kubiliui, antrąjį – Sauliui Skverneliui. Šiuo metu E. Šatas taryboje yra atsakingas už įmonių koncentracijų nagrinėjimą.

Prezidentūra ketvirtadienį BNS pranešė, kad paaiškėjus naujoms aplinkybėms dėl E. Šato galimybių toliau eiti pareigas bus konsultuojamasi su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų