REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Sodrai“ perėmus Vaikų išlaikymo fondą į savo rankas, atėjo laikas permainoms. Nuspręsta pradėti dirbti daug aktyviau su valstybei skolingais asmenimis. Tokių – apie 40 tūkstančių.

„Sodrai“ perėmus Vaikų išlaikymo fondą į savo rankas, atėjo laikas permainoms. Nuspręsta pradėti dirbti daug aktyviau su valstybei skolingais asmenimis. Tokių – apie 40 tūkstančių.

REKLAMA

Iš valstybės biudžeto Lietuvoje išlaikoma 21 tūkst. vaikų, kurių vienas iš tėvų ar abu tėvai nemoka priteistų alimentų. Kiekvieną mėnesį jiems skiriama 1,3 milijono eurų.

Šiems vaikams išlaikyti skiriami visuomenės pinigai, tačiau pinigai turėtų būti susigrąžinti iš savo prievolės nevykdančių tėvų. Deja, kol kas nesusigrąžintos šimtamilijoninės sumos.

Nuo išieškojimų neišsisuks net gyvenantys užsienyje

„Sodra“ informuoja, kad per dešimt metų vaikų išlaikymui išmokėta 120 mln. eurų suma, kuri dar nesusigrąžinta iš savo prievolės nevykdančių tėvų. Valstybei skolingi net apie 40 tūkst. tėvų. Naudojantis apdraustųjų bei įmonių duomenų registrais „Sodra“ sudarys skolininkų sąrašą ir imsis aktyvių veiksmų.

„Šie gyventojai iš tiesų skolingi ne „Sodrai“ ar fondui, o visuomenei, kurios lėšomis teikiama pagalba jų vaikams, kuriais šie nesirūpina. „Sodra“ sieks visuomenei priklausančias lėšas susigrąžinti. Šiuo metu tikriname informaciją ir rengiame detalią skolininkų duomenų bazę, o aktyvius išieškojimo veiksmus pradėsime antroje šių metų pusėje“, – sako „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Ježy Miskis.

REKLAMA
REKLAMA

Išsisukti nepavyks ir emigravusiems tėvams. Informuojama, kad „Sodra“ turi visas galimybes pasiekti skolininkus užsienyje, nes pagal Hagos konvenciją bendradarbiauja su visomis ES bei konvenciją ratifikavusiomis pasaulio šalimis, tokiomis kaip JAV, Kanada, Brazilija, Norvegija, Ukraina ir kt., kurios padeda užtikrinti, kad tėvai nuo savo prievolių negalėtų pasislėpti užsienio šalyje.

REKLAMA

„Paaiškėjus, kad skolininkas yra išvykęs iš Lietuvos, pateikiame prašymą tos šalies kompetentingai institucijai, kuri išieško skolą pagal toje šalyje galiojančius teisės aktus“, – nurodo „Sodros“ atstovas.

Kita vertus, tikimasi, kad tėvai ir patys kreipsis bei sumokės skolas. Dalis alimentų nemokėjusių tėvų jau patys kreipėsi ir sugrąžino daugiau nei 150 tūkst. eurų.

Išmokų gali negauti 2000 vaikų

„Sodra“ tuo pačiu primena, kad svarbu atlikti tam tikrus veiksmus, jog vaiką pasiektų jam skirtos išmokos.

Būtina, kad tiek vaikas, tiek ir išmoką už vaiką gaunantis suaugusysis būtų deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje. Nedeklaravusiems gyvenamosios vietos mokėjimai jau sustabdyti. Dabar be išmokų rizikuoja likti maždaug 2000 vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Vaikų išlaikymo fondo išmoka vienam vaikui negali viršyti 68,4 euro per mėnesį. Jeigu priteisti alimentai mažesni, mokama suma – priteistų alimentų dydžio. Jeigu vienas iš tėvų moka dalį alimentų, fondas padengia skirtumą, tačiau nei daugiau nei 68,4 euro per mėnesį.

Tiesa, išmoka neskiriama tuo atveju, jeigu vaikas ar išmokos gavėjas gyvena kitoje šalyje ir yra deklaravę išvykimą.

Kaip deklaruoti gyvenamąją vietą?

Pagal nuo šių metų pradžios įsigaliojusį Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymą, registracija „prie savivaldybės“ panaikinta, o socialinio draudimo, valstybines pensijas (nukentėjusiųjų, mokslininkų), kompensacijas už ypatingas darbo sąlygas, vaiko išlaikymo išmokas (alimentus) „Sodra“ gali skirti ir mokėti tik deklaravusiems gyvenamąją vietą arba įtrauktiems į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai galima padaryti atvykus į savo seniūniją ar savivaldybę, taip pat per elektroninius valdžios vartus.

Jeigu gyventojas neturi galimybės deklaruoti gyvenamosios vietos, yra kita išeitis. Jis gali būti įtrauktas į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą. Tuomet išmokos irgi yra mokamos.

Norint patekti į šią apskaitą, reikia nuvykti į faktinės gyvenamosios vietos seniūniją arba savivaldybę, pateikti asmens dokumentą, nurodyti priežastį, kodėl nėra galimybės deklaruoti gyvenamąją vietą, ir nurodyti adresą, kur žmogus faktiškai gyvena.

Nuraminama, kad pavėlavusiems deklaruoti gyvenamąją vietą sankcijų nebus. Pensijų ir kitų išmokų mokėjimas bus atnaujintas, kai tik gyvenamoji vieta bus deklaruota, be to išmokamos sumos ir už praėjusį laikotarpį.

REKLAMA

Kaip gauti išmoką?

Norint gauti išmoką reikia „Sodrai“ pateikti prašymą skirti vaiko išlaikymo išmoką bei teismo sprendimą arba teismo patvirtintą vaiko išlaikymo sutartį, kuriuose nustatytas vaiko išlaikymo lėšų dydis. Dokumentus galima pateikti bet kuriame „Sodros“ skyriuje ar savo asmeninėje „Sodros“ paskyroje gyventojui.

Jeigu išmoka buvo mokama 2017 metais, nieko daryti nereikia. „Sodra“ tiesiog tęsia mokėjimą, jeigu išmoka priklauso. Tačiau svarbu, kad būtų deklaruota vaiko ir jį išlaikančio vieno iš tėvų ar globėjo gyvenamoji vieta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų