REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lojaliai dirbi vienai įmonei, tačiau negauni nė to, kas priklauso pagal įstatymą. Su tokia situacija susidūrusi moteris pradėjo svarstyti, ar darbdaviai patys gali spręsti kuriais Darbo kodekso nutarimais vadovautis, o kuriuos – tiesiog ignoruoti.

Lojaliai dirbi vienai įmonei, tačiau negauni nė to, kas priklauso pagal įstatymą. Su tokia situacija susidūrusi moteris pradėjo svarstyti, ar darbdaviai patys gali spręsti kuriais Darbo kodekso nutarimais vadovautis, o kuriuos – tiesiog ignoruoti.

REKLAMA

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi skaitytoja Alina. Ji piktinosi, kad daug metų pradirbusi įmonėje, turėtų gauti papildomų atostogų dienų, tačiau kadangi tai neįrašyta Darbo kodekse, jos darbovietė šį reikalavimą ignoruoja.

„Iš draugų žinau, kad pradirbus daugiau nei 10 metų įmonėje, gaunamos papildomos atostogos. Tik nesuprantu čia įmonės politika ar įstatymai? Ar galima darbdaviui Vyriausybės nutarimo nevykdyti? Pati sąžiningai vienoje įmonėje dirbu 11 metų, bet atsidėkojimo jokio. Maža to, kad neprideda papildomų dienų (kasmetinėms atostogoms - tv3.lt), tai dar ir netrumpina darbo laiko prieš valstybines šventes. Kaip galima taip tyčiotis iš sunkiai dirbančių lietuvių, kad vieni vienaip kiti kitaip. Tai įstatymas visiems vienodas turėtų būti“, - rašoma moters laiške portalui tv3.lt.

Darbo teisės ekspertas: kol darbuotojai taikstosi, tol situacija nesikeis

Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su darbo teisės ekspertu, doc. dr. Tomu Bagdanskiu. Jis paaiškino, kad dalis skaitytojos „reikalavimų“ guli Darbo kodekse, dalis Vyriausybės nutarime. Tiksliau, jog prieš šventes darbo diena turėtų būti sutrumpinta viena valanda – numatyta Darbo kodekse, o papildomos atostogos už išdirbtą stažą – Vyriausybės nutarime, kuris seka iš Darbo kodekso. Tačiau nepaisant to, abiejų nustatymų įmonės turi laikytis.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip, kad įmonės netaikytų vien todėl, kad tai yra numatyta nutarime, tai nežinau. Jos turėtų taikyti. Nes ten aiškiai parašyta, jeigu žmogus dirbo daugiau negu 10 metų jam priklauso trys darbo dienos papildomų atostogų, o po to einantys 5 metai prideda dar po vieną darbo dieną“, - paaiškina T. Bagdanskis.

REKLAMA

Jo teigimu, jeigu yra įmonių, kurios nesilaiko šių reikalavimų, tuomet daromas pažeidimas. Tačiau niekas nesikeis, kol darbuotojai oficialiai to nepraneš.

„Ar iš žinojimo, ar iš nežinojimo gali būti abu variantai: vieni sąmoningai tai daryti, kiti ne. O kol darbuotojas nesiskundžia tol tokia praktika ir taikoma. Yra du būdai. Vienas būdas eiti į darbo ginčų komisiją ir ginti savo pažeistas teises: jeigu dirbo ir ta valanda buvo nesutrumpinta, tos valandos apmokėjimo galėtų reikalauti kaip viršvalandinio darbo. O dėl atostogų suteikimo tai Darbo ginčų komisijai galėtų pranešti, kad jiems nesuteikia už išdirbtą stažą pailgintų atostogų. Arba tiesiog pranešti, kad darbdavys daro pažeidimus: ateis Darbo inspekcija ir surašys reikalavimus, kad tie pažeidimai būtų pašalinti“, - informuoja darbo teisės ekspertas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų