REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais atsiskaitymų rinkoje ruošiami pokyčiai. Iki liepos mėnesio Lietuvos gyventojams bus pristatyta nauja paslauga, kuri leis atsiskaitinėti be grynųjų ir mokėjimo kortelių. Tokią paslaugą teiks ir patys bankai, tik startuos kiek vėliau.

Šiais metais atsiskaitymų rinkoje ruošiami pokyčiai. Iki liepos mėnesio Lietuvos gyventojams bus pristatyta nauja paslauga, kuri leis atsiskaitinėti be grynųjų ir mokėjimo kortelių. Tokią paslaugą teiks ir patys bankai, tik startuos kiek vėliau.

REKLAMA

Trys didieji šalies mobiliojo ryšio operatoriai susivienijo ir kuria bendrą momentinių mokėjimų produktą – „MoQ“. Vartotojui užteks tik išmaniojo telefono, nereikės nešiotis mokėjimo kortelių, grynųjų. Atsiskaitinėti momentiškai klientas galės tiek prekybos vietose, tiek pirkdamas internetu.

Tereikės telefono numerio, didelėms sumoms – mobilaus parašo

„Mobiliųjų mokėjimų“ vadovė Monika Rimkūnaitė–Bložė naujienų portalui tv3.lt teigia, kad „MoQ“ paslauga rinkai turėtų būti pristatyta per šių metų antrąjį ketvirtį., t.y. iki liepos mėnesio.

„Šiuo metu vyksta intensyvus programėlės testavimo etapas. Testavimo komanda šiuo metu programėlę išbando ekstremaliu režimu, siekdami nustatyti pažeidžiamumo taškus ir išprovokuoti klaidas. Po to programėlė tobulinama ir šalinami identifikuoti defektai. Bandomos tiek funkcinės programėlės savybės, tiek veikimo stabilumas, tiek apsauga nuo išorinio poveikio. Saugumas apskritai yra komandos prioritetas, nes kuriame įrankį, kuris turėtų pakeisti piniginę – tiek fizine prasme, tiek percepcijos lygmenyje. Iš pradžių programėlę testavo jos kūrėjai, netrukus papildysime testuotojų būrį – didžiąją dalį jų sudarys partnerių darbuotojai, kurių bus apie 1000“, – tv3.lt teigia M. Rimkūnaitė–Bložė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasakoja „Mobilių“ mokėjimų vadovė, produktas „MoQ“ iš esmės bus piniginė telefone, kuria bus galima atsiskaityti prekybos ir paslaugų vietose nuskanavus QR kodą. Taip pat bus galima pervesti pinigus kitam asmeniui, naudojantis tik jo telefono numeriu. „MoQ“ veiks ir kaip atsiskaitymo priemonė elektroninėse parduotuvėse internete.

REKLAMA

Šie momentiniai mokėjimai pasižymės tuo, kad vyks akimirksniu ir bet kuriuo paros metu. Sukurta „pinigine“ galės naudotis visi „Bitė Lietuva“, „Tele2“ ir „Telia Lietuva“ vartotojai. Nepriklausomai nuo to ar jie yra abonentai, ar daugkartinio papildymo kortelių naudotojai. Registruojantis neprireiks nei banko sąskaitos numerio.

„Visi, atsisiuntę „MoQ“ programėlę, iš pradžių turės užsiregistruoti. Pradiniame etape užteks tik vardo, pavardės ir asmens kodo. Tie, kas norės naudotis platesniu paslaugų spektru ir didesniais atsiskaitymų limitais, savo paskyroje turės suvesti šiek tiek daugiau duomenų bei atlikti papildomus „MoQ“ programėlėje nurodytus veiksmus. Maksimali mokėjimų suma per metus negalės viršyti 15 000 Eur“, – nurodo M. Rimkūnaitė–Bložė.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad „MoQ“ piniginė telefone bus apsaugota keliais lygiais. Pirmiausia, patį telefoną reikia atrakinti arba slaptažodžio, arba piršto antspaudu, veido atpažinimo priemone. Atrakinus telefoną, norint atsidaryti „MoQ“ mobilią programėlę reikės suvesti individualų slaptažodį. Didesnėms sumoms prireiks ir mobilaus parašo paslaugos.

„Kiekvieną kartą vartotojas patvirtins mokėjimą, o esant didesnei atsiskaitymo sumai (500 Eur ar daugiau) papildomai operaciją reikės patvirtinti mobiliuoju parašu“, – teigia „Mobiliųjų mokėjimų“ vadovė.

Patys atsiskaitymai bei lėšų pervedimai vartotojams bus nemokami. Didžiajai daliai verslų pokyčiai taipogi nekainuos papildomai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugumai el. parduotuvių nebereikės įsidiegti naujų įskiepių, nes „MoQ“ naudotojus bus galima aptarnauti „OPAY solutions” ar „Paysera LT“ siūlomais įskiepiais. Prekybininkui tereikės susisiekti su savo mokėjimo paslaugos teikėju dėl „MoQ“ naudotojų aptarnavimo įjungimo.

„MoQ“ programėle bus galima naudotis telefonu, kuriame yra įdiegta „Android 4.4.2“ ar aukštesnė arba „iOS 9“ ar aukštesnė programinės įrangos versija.

Bankų viduje momentiniai mokėjimai jau vyksta

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius pabrėžia, kad iš tiesų momentiniai mokėjimai bankuose jau yra. Šiuo metu ruošiamasi platesniam momentinių mokėjimų taikymui, kuris leis bankus apjungti į vieną didelę greitų mokėjimų sistemą.

REKLAMA

„Šiuo metu momentinis mokėjimas to paties banko viduje yra įmanomas: jeigu aš ir jūs esame to paties banko klientai, tai jau dabar pinigų pervedimai užskaitomi per keletą sekundžių. Bankai yra kartu su Lietuvos banku pasirašę momentinių mokėjimų memorandumą. Prie jo prisijungė „Swedbank“, SEB, „Luminor“, „Šiaulių bankas“, „Citadele“ ir „Danske bankas“. Šitas memorandumas sako, kad bankai įgyvendins momentinius mokėjimusi tarpbankiniuose pavedimuose. Lėšos, kurios bus pervedamos iš vieno banko į kitą, bus momentiškai įskaitomos, o ne po keltos valandų, kaip dabar. Tai vyks 24 valandas per parą, 365 dienas per metus. Memorandumas įsigaliojęs, bankai aktyviai ruošiasi. Ir tokie mokėjimai tarp visų bankų atsiras vėliausiai 2019 metų lapkričio mėnesį“, – tv3.lt informavo M. Zalatorius.

REKLAMA

Kaip LBA prezidentas prideda, kokį technologinį sprendimą momentinių mokėjimų įgyvendinimui pasirinks patys bankai, priklausys tik nuo jų.

„Swedbank“ naujovės – rudenį

Iš trijų didžiausių Lietuvoje veikiančių bankų – „Luminor“, „SEB“ ir „Swedbank“ – pastarasis atskleidžia, kad naują paslaugą pradės siūlyti jau šį rudenį. Kiti bankai dar ieško technologinių sprendimų, tad paslaugą klientus pasieks kitais metais.

„Luminor“ bankas ruošiasi momentinių mokėjimų paslaugai Lietuvoje – kol kas analizuojame įvairius galimus sprendimus. Kadangi šios paslaugos sprendimų gali būti įvairių, ieškome labiausiai tinkančio mūsų klientams. Paslaugą planuojame pasiūlyti kitais metais, bet kol kas dar anksti prognozuoti tikslią datą“, – atsakė „Luminor“ Komunikacijos vadovė Giedrė Bielskytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skaitmeninių paslaugų plėtra yra „SEB“ banko prioritetas, todėl savo klientams Lietuvoje ketiname pasiūlyti ir momentinių mokėjimų paslaugą. Šiuo metu vertiname techninius sprendimo variantus ir jų įgyvendinimo trukmę, todėl dar negalime išsamiau įvardyti konkretaus termino“, – tv3.lt teigė „SEB“ banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Vaidas Žagūnis.

Tuo tarpu „Swedbank“ praneša, kad paslauga jau greitai bus prieinama klientams.

„Intensyviai dirbame, kad „Swedbank“ klientams galėtume pasiūlyti momentinių mokėjimų paslaugą. Nuo šių metų rudens ši paslauga bus prieinama netrukus pasirodysiančioje bandomojoje „Swedbank“ išmaniosios programėlės versijoje. Vėliau momentinių mokėjimų paslauga bus prieinama ir „Swedbank“ interneto banke. Norėtume pažymėti, kad šiuo metu apie 85 proc. „Swedbank“ privačių klientų mokėjimų yra atliekami tarp sąskaitų „Swedbank“, tai yra – ne į sąskaitas kituose bankuose. Todėl šie mokėjimai jau yra momentiniai, nes vykdomi „Swedbank“ viduje“, – informavo atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų