REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atidesnis Lietuvos gyventojas pastebėjo, kad „Sodra“ jam priskaičiavo daugiau įmokų nei priklauso. Pasiaiškinus plačiau jis suprato, kad į tokias pinkles galėjo pakliūti ne vienas gyventojas pats to nežinodamas. O „Sodrai“ beliko pripažinti klaidą.

Atidesnis Lietuvos gyventojas pastebėjo, kad „Sodra“ jam priskaičiavo daugiau įmokų nei priklauso. Pasiaiškinus plačiau jis suprato, kad į tokias pinkles galėjo pakliūti ne vienas gyventojas pats to nežinodamas. O „Sodrai“ beliko pripažinti klaidą.

REKLAMA

Socialiniame tinkle „Facebook“ Remigijus Mekionis pasidalino pastebėjimais dėl mokesčių mokamų „Sodrai“ vykdant individualią veiklą. Privalomi yra trys mokesčiai – gyventojų pajamų mokestis (GPM), privalomojo sveikatos draudimo (PSD) ir valstybinio socialinio draudimo (VSD). Būtent mokant pastarąjį ir paspęstos žabangos.

„2017 metais VSD turėjo 2 tarifus: pirmą pusmetį 29,7 proc, o antrą pusmetį 28,7 proc. (kas papildomai kaupia pensijas, turi prisidėti po 2 procentus prie kiekvieno tarifo).

Taigi, 2018–05–02 visi deklaruojasi pajamas ir pradeda gauti iš „Sodros“ pranešimus, mokestinių prievolių pažymos pavidalu, kad VSD neprimokėjo. Nedaug, po kelis eurus, bet neprimokėjo. Pradėjau domėtis, kodėl taip yra. Skambinu tetai į „Sodrą“ ir klausiu. Ji sako, čia todėl, kad neišskaidėt pamėnesiui pajamų. Sakau nė velnio, viską suskaidžiau, bet jūs neskaičiuojat mokesčių pagal pusmečius, o taikot VISOMs pajamoms tą DIDESNĮ tarifą. Tada teta sako, nu žinai, sistema tai nemoka dviem tarifais skaičiuoti, todėl skaičiuoja vienu, tai kreipkitės į „Sodrą“ asmeniškai ir kita teta perskaičiuos...

REKLAMA
REKLAMA

Kažkaip įdomu pasidarė, o kiek žmonių pastebėjo tai ir nesumokėjo neteisingai paskaičiuotų mokesčių? Kodėl „Sodros“ vadas postringauja apie mūsų, mokesčių mokėtojų, piktavališką polinkį lindėti šešėlyje, bet pačio vadovaujama įstaiga ramia sąžine, pasinaudojant gyventojų buhalteriniu neišprusimu, priskaičiuoja ir surinkinėja daugiau mokesčių, nei numato įstatymai? Ir net, žinodami, kad sistema skaičiuoja ne taip kaip reikia, neperspėja žmonių apie tai“, – rašo jis.

REKLAMA

Remigijus naujienų portalui tv3.lt pridėjo, kad jam telefonu „Sodra“ pripažino, jog neteisingai apskaičiavo pajamas, tačiau patys nieko nesutvarkė. „Turiu pats pareikšti pretenziją, kurios pagrindu paskirtas specialistas perskaičiuos mokesčius pats“, – teigia jis.

„Sodra“ pripažino klaidą

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad daliai savarankiškai dirbančių gyventojų, kurie deklaravo praėjusių metų pajamas, galėjo būti atvaizduotos per didelės mokėtinos „Sodros“ įmokų sumos. Neatitikimai pastebėti pasibaigus deklaravimo laikotarpiui ir šiuo metų trūkumai yra šalinami. Tikinama, kad duomenys apie mokėtinas sumas bus patikslinti kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet visiems savarankiškai dirbantiems gyventojams, kurie įmokų nesumokėjo, ar sumokėjo mažiau nei priskaičiuota, jų asmeninėje „Sodros“ paskyroje draudėjui bus pateikti pranešimai su tiksliomis mokėtinomis sumomis.

Šiuo metu tikslią mokėtiną sumą galima sužinoti tik susisiekus su „Sodros“ konsultantais.

Tiems gyventojams, kurie sumokėjo daugiau nei priklauso, valstybinio socialinio draudimo permokos bus grąžintos artimiausiu metu.

„Suprantame, kad dalis savarankiškai dirbančių ir įmokas mokančių gyventojų šiuo metu patiria nepatogumų ir dėl to atsiprašome. Užtikriname, kad šiuo metu mums tai prioritetas ir nė vienam gyventojui nebus priskaičiuota daugiau įmokų nei priklauso. Raginame juos prisijungti prie asmeninės paskyros draudėjui, kur jie ras visą svarbią informaciją.

Atkreipiame dėmesį, kad nuo šių metų pradžios laiku nesumokėjus įmokų nebeskaičiuojami delspinigiai. Be to, kaip ir kasmet, susidarius didesnei mokėtinai sumai įmokų mokėjimą galima išdėstyti ilgesniam laikotarpiui“, - sako „Sodros“ komunikacijos atstovas Saulius Jarmalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų