REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narių dėmesį patraukė du kartus netikėtai padidėjusi generalinio urėdo alga. Tuo tarpu kol administracija mėgaujasi padidėjusiomis algomis, girininkai maitinami pažadais. O didesnės vadovų algos pateisinamos tuo, kad pertvarkos metu pasikeitė įmonės struktūra. 

Seimo narių dėmesį patraukė du kartus netikėtai padidėjusi generalinio urėdo alga. Tuo tarpu kol administracija mėgaujasi padidėjusiomis algomis, girininkai maitinami pažadais. O didesnės vadovų algos pateisinamos tuo, kad pertvarkos metu pasikeitė įmonės struktūra. 

REKLAMA

Aplinkos ministerija socialdemokratams pateikė informaciją, kad iš pertvarkytos Valstybinių miškų urėdijos buvo atleisti 400 darbuotojų, naujai įsteigta įmonės administracija vis dar neperkeliama į kurį nors iš rajonų, girininkų algos nedidinamos, o įmonės vadovų atlyginimai viršija aukščiausių šalies vadovų algų dydžius.

„Į įmonės vadovo pareigas skiriamas Marius Pulkauninkas žadėjo atstatyti įmonės reputaciją. Dabar ta reputacija kelia rimtų abejonių ir reikalauja paaiškinimų. Tik pradėjusiam dirbti naujam vadovui mokamas 6318,59 euro atlyginimas, iki reformos Generaliniu urėdu dirbusiam vadovui buvo mokamas 2679,20 eurų atlyginimas, po reformos šį žmogų paskyrus į vyriausiojo patarėjo pareigas jam mokama dvigubai daugiau – 5370,80 eurų“, – pranešime rašė socialdemokratai.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu girininkų atlyginimų vidurkis liko apie 700-1200 eurų.

Įmonė daug didesnė, tad ir atlyginimas didesnis

Į Seimą atvykus Mariui Pulkauninkui, socialdemokratų frakcijoje buvo klausiama, ar atlyginimai dirbantiesiems miške per pirmą ketvirtį nė kiek nepadidėjo.

REKLAMA

„Kai dalis darbuotojų neprisijungė prie įmonės, turime 10 proc. sumažėjusi darbuotojų skaičių, tai kai kuriems padidėjo darbo krūvis. Tai apie 300–700 žmonių padidėjo darbo krūvis. Jiems mokami papildomi priedai“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos direktorius Marius Pulkauninkas.

Tikslesnius skaičius M. Pulkauninkas pažadėjo pateikti raštu.

Socialdemokratui Juozas Olekas turėjo ir kitą klausimą dėl atlyginimų: „koks gi iš trikųjų jūsų atlyginimas?“

„Mano atlyginimas yra 5055 eurų iki mokesčių pastovioji dalis ir 25 proc. priedas“, – atsakė M. Pulkauninkas.

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos apsaugos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų departamento direktorius Donatas Dudutis suskubo paaiškinti, kad įmonė dabar daug didesnė tad negalima lyginti Valstybinės miškų urėdijos vadovo atlyginimo su buvusio Generalinio miškų urėdo.

„Valstybės tarnyba darosi nekonkurencinga su privačiu sektoriumi. Generalinė miškų urėdija buvo 38 žmonių biudžetinė įstaiga, kuri nei teisiškai, nei finansiškai nebuvo atsakinga už visų miškų teisinę bazę, priežiūrą, veiklą. Dabar turime 100 kartų didesnę įmonę, personalą, apyvartą ir, teisybę pasakius, tokių apimčių įmonės Baltijos šalyse, privačiose įmonėse, dar apie 2,5 didesnis atlyginimas būna“, – tikino D. Dudutis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Olekas suskubo pridėti, kad Lietuvos kariuomenės vadas, kurio dispozicijoje yra virš 20 tūkst. žmonių, palyginimui tegauna apie 3 tūkst. eurų.

„Sutinkame, kad gauna mažai“, – teatsakė Gamtos apsaugos ir miškų departamento direktorius.

Nemenka išeitinė sumokėta ir buvusiam generaliniam urėdui, kuris tapo vyriausiuoju patarėju. Tačiau M. Pulkauninko teigimu, tokia pareigybė nebuvo reikalinga ir aiejų šaliu susitarimu darbo sutartis nutraukta. Išmokėtas 6 mėnesių atlyginimo dydis.

„Jūsų atlyginimų pokyčiai ir tų, kurie likę darbuotojai nepasikeitimai, ir pasakyti, kad tik kitų metų pradžioje ar prieš Kalėdas gausit daugiau“, – svarstė J. Olekas ir skatino greičiau spręsti šį klausimą.

REKLAMA

Naujasis Valstybinės miškų vadovas tvirtino, kad norisi visiems darbuotojams turėti vieningą bendrą apmokėjimo sistemą, kad nebeliktų didžiulių atlyginimų skirtumų tarp tų pačių pareigybių. Šiuos pokyčius numatoma atlikti per šiuos metus. Tačiau negarantuojama, kad atlyginimai padidės.

„Matėsi ir sistemoje, kad skirtingai buvo apskaičiuojama, kai buvo 42 urėdijos ir resursai jų skirtingi buvo. Kintama sistema galėtų keistis nuo darbo apimčių, bet bazinė būtų ta pati toms pačioms pareigybėms. Pirma norime bendros sistemos. 10–15 proc. tai pačiai pareigybei galėtų būti atlyginimų skirtumų svyravimas, bet tikrai ne 50 proc. Ir tada pažiūrėti finansines galimybes, kad atlyginimus ne tik peržiūrėti, bet ir pakelti daugumai darbuotojų. Tai norisi tą atsakingai padaryti ir šiais metais kuo anksčiau“, – kalbėjo M. Pulkauninkas.

REKLAMA

Tuo tarpu buvęs urėdijų turtas pereina į Turto banko rankas – polsiavietės prie jūros, įvairiuose regioniniuose parkuose. Šiuo metu sprendžiamas klausimas, ką daryti su tarnybiniais butais.

„Nereikalingą turtą ir toliau atidavinėsime. Tarnybinių butų situacija kitokia, nes daug jų yra urėdijos pastatuose, 1–2 kambariai, kur gyvena darbuotojai. Nėra toks turtas, kur gali atskirti. Kai kur virtuve bei sanitariniais mazgais naudojasi tais pačiais. Tai čia žiūrėsime, kaip padaryti ir kaip atskirti. Jei atskiras pastatas būtų kitaip būtų galima spręsti. Norisi individualiai žiūrėti“, – sakė M. Pulkauninkas.

Planuoja sutaupyti mažiausiai 10 mln. eurų

Aplinkos apsaugos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų departamento direktorius Donatas Dudutis teigia, kad įvykdžius pertvarką per metus būtų sutaupoma apie 10 mln. eurų. Tačiau jo manymu, suma gali būti dar didesnė. Tačiau, kur bus panaudoti tie pinigai – nežinia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vien 10 mln. per darbuotojų skaičiaus ir darbo krūvio optimizavimą, dar viešųjų pirkimų, technikos optimalesnis panaudojimas, pastatų nereikalingų atsisakymas. Mano nuomone, skaičiai bus gerokai didesni. Kur tie pinigai tada investuoti turėtų būti: ar į socialines reikmes darbuotojams, ar į aplinkosauginius reikalus, tai tie klausimai dažnai grįžta Seimą“, – kalbėjo jis.

Didžiulę diskusiją tarp M. Pulkauninko, D. Dudučio ir socialdemokratų Juozo Oleko, Algimanto Salamakino ir Algirdo Syso įplieskė atleistų darbuotojų skaičius.

Kadangi M. Pulkauninkas dar nedalyvavo pirmame pertvarkos etape, D. Dudutis patvirtino, kad pirmuoju etapu žmonės ne tai, kad buvo atleisti, bet patys nepersirašė sutarties. Tokią galimybę pertvarkos metu jie turėjo.

REKLAMA

„Tie apie 400 neperėjo. Tai trys grupės. Vieni buvo priešpensinio ar pensinio amžiaus, kuriems pagal kolektyvines sutartis atrodė patogiau pasiimti išeitines ir išeiti. Dėl to jų socialinė padėtis tikėtina nepablogėjo. Nemaža grupė buvo, kurie turėjo tam tikras alternatyvias veiklas ir nusprendė išsigryninti savo būvį bei telktis vienoje veikloje. Kiti, mažesnė grupelė, priklausė nuo propagandos, kurie patikėjo, kad čia bus tik blogiau ir būtina dabar kuo greičiau išeiti. Tai buvo gal tokių apsigavusių“, – sako jis.

Tai iškėlė papildomų klausimų parlamentarui J. Olekui.

„Tai turite apie 3600 darbuotojų, planuojate, kad liks apie 3000. Klausiu dėl to, nes mes buvome informuoti, kad žmonių neperėjimas palengvino ministerijai pirmą atleidimų etapą. Dabar bus antras etapas, kad dar apie 200 žmonių bus atleista“, – kalbėjo Juozas Olekas.

REKLAMA

„Tai maksimalus skaičius, bet tai ne atleidimo etapai o apjungimo etapai. Antras bus regioninių padalinių apjungimo etapas ir, jei viename bus ar kitame ta pati pareigybė, reikės vieną panaikinti“, – atsakė M. Pulkauninkas.

Į tai J. Olekas tarstelėjo, kad galima vadinti kaip nori, tai yra atleidimai.

Į Katinų kaimą gali ir nebesikelti

Valstybinių miškų urėdijos direktorius Marius Pulkauninkas atėjęs pas socialdemokratus pasakojo, kad pertvarkos struktūra patvirtinta dar prieš jam pradedant dirbti naujose pareigose. Tad

„Struktūra patvirtinta jau prieš man buvo pradedant dirbti. Valdyba patvirtino administracijos struktūrą, kur apie 200 etatų. Ji dabar galiojanti, toje struktūroje dabar apie 100 tuščių etatų administracijoje. Tai mums pirmas iš uždavinių administracijos komandą suformuoti, nes daug ir skyriaus vadovų, kurių trūksta, vyksta konkursai. Patvirtinta kad vietoje 42 buvusių urėdijų bus 26 regioniniai padaliniai. Šiuo metu vyksta 26 konkursai regionų vadovams. Į konkursą eidami vadovai nežinojo kiek uždirbs. Planuojama, kad alga jiems bus 2000–2500 eurų neatskaičius mokesčių“, – pasakojo M. Pulkauninkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pertvarkant urėdijas buvo numatyta „Valstybinę miškų urėdiją“ iškelti į Katinų kaime. Tačiau būstinė vis dar Vilniuje. Pasak M. Pulkauninko, vis dėlto nebūtinai jie kelsis į Katinus.

„Dėl būstinės ministro laiške išreikšta, kad būtų viename iš regionų. Tą pavedimą aiškiai matome ir siekiame įgyvendinti. Mes jau skyrius keliame į regionus. Mes tikrai nešnekame šito į Katinų kaimą, kad būtinai kelsimės. Sakome, kad svarstysime iš kelių aspektų. Pirmiausia, kiek žmonių toje centrinėje administracijoje turi būti, kokias funkcijas atliks ir kur fiziškai turi jie būti: ar padaliniuose, ar regionuose. Tada matysime pagal žmonių skaičių, kokių patalpų reikia ir kur, kad logistiškai patogiai būtų. Tikimės per šiuos metus priimti sprendimą ir paskelbti kur bus įmonės administracija“, – kalbėjo M. Pulkauninkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų