REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Protekcionizmo prekyboje didėjimas, kurį rodo JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos planuojami metalų importo muitai, kelia didžiausią grėsmę euro zonos ekonomikos augimui, ketvirtadienį įspėjo Europos Komisija.

Protekcionizmo prekyboje didėjimas, kurį rodo JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos planuojami metalų importo muitai, kelia didžiausią grėsmę euro zonos ekonomikos augimui, ketvirtadienį įspėjo Europos Komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus dienai po to, kai oficialūs duomenys parodė, kad ekonomikos augimas euro zonoje sulėtėjo, Briuselis paskelbė optimistiškas ūkio plėtros 2018 ir 2019 metais prognozes.

REKLAMA

Tačiau besitęsiantis prekybos ginčas su D. Trumpu, kuris yra pagrasinęs įvesti didelius metalų importo muitus, nors tai gali išprovokuoti prekybos karą, kelia ypatingą susirūpinimą, pažymėjo Komisija.

„Didžiausią riziką šioms optimistiškoms prognozėms kelia protekcionizmas, kuris neturi tapti nauja norma: tai tik pakenktų tiems mūsų piliečiams, kuriuos mums labiausiai reikia apsaugoti“, – pareiškė už ekonomikos reikalus atsakingas Komisijos narys Pierre Moscovici.

REKLAMA
REKLAMA

Komisijos prognozėmis, šiemet euro zonos bendrasis vidaus produktas (BVP) padidės 2,3 proc., o 2019 metais – 2 procentais. Tokios pat prognozės buvo paskelbtos ir vasario mėnesį.

Tačiau Komisija įspėjo, kad dėl politikos priemonių, kurias įgyvendina D. Trumpas, įskaitant mokesčių sumažinimą, yra atsiradusi reali grėsmė Europos ekonomikai.

Mokesčių mažinimas „ir į vidaus rinką orientuota prekybos politika yra pavojingas derinys“, pažymėjo Komisija.

Europos Sąjunga (ES) ir kiti sąjungininkai kol kas naudojasi išimtimi, pagal kurią naujieji JAV metalų importo muitai iki birželio 1 dienos jiems nebus taikomi. Tačiau Komisija yra parengusi atsakomąsias priemones, kurių bus imtasi tuo atveju, jeigu muitai visgi bus įvesti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Protekcionizmo prekyboje didėjimas pasaulio ekonomikos augimo perspektyvoms neabejotinai kelia neigiamą riziką“, – pareiškė Komisija.

„Išlieka“ su „Brexit“ susijusi rizika

Komisija taip pat pareiškė prognozuojanti, kad pasitraukimui iš ES besirengiančios Jungtinės Karalystės ekonomika šiemet padidės tik 1,5 proc. – kur kas mažiau negu visos Europos Sąjungos ūkis.

O 2019 metais, kai šalis oficialiai išstos iš Bendrijos, jos ekonomikos augimas dar labiau sulėtės – iki 1,2 procento.

„Europoje ir toliau išlieka rizika, susijusi su derybų dėl „Brexit“ rezultatu“, – pažymėjo Komisija.

REKLAMA

Palankios sąlygos

Savo ataskaitoje Komisija atkreipė dėmesį į ekonomikos augimui palankias sąlygas. Jos teigimu, realaus darbo užmokesčio augimas ir naujų darbo vietų kūrimas skatina vartotojų sektoriaus stiprėjimą, o įmonės toliau didina investicijas.

„Europos ekonomika iš tiesų yra geros būklės“, – pažymėjo P. Moscovici.

Artimiausiu metu sparčiai augs ir atskiri ekonomikos sektoriai, ir atskirų valstybių narių ūkiai, prognozuoja Komisija.

Jos skaičiavimais, ir Prancūzija, ir Vokietija pagaliau atitiks abu svarbius stabilumo kriterijus: Prancūzijos biudžeto deficitas 2018 metais sumažės iki žemesnio nei 3 proc. BVP lygio, o Vokietijos skola kitąmet smuks žemiau 60 proc. BVP ribos iki 56,3 procento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų