REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmųjų 2018 mėnesių atlyginimų augimo rezultatai viršija net ekonomisto lūkesčius. Iš „Sodros“ skelbiamos statistikos matyti, kad per metus didesnius atlyginimus gauna ir daugiausia darbuotojų turinčios profesijos.

Pirmųjų 2018 mėnesių atlyginimų augimo rezultatai viršija net ekonomisto lūkesčius. Iš „Sodros“ skelbiamos statistikos matyti, kad per metus didesnius atlyginimus gauna ir daugiausia darbuotojų turinčios profesijos.

REKLAMA

„Sodra“ skelbia reitingą darbuotojų, kurių yra daugiausia pagal tam tikrą specialybę. Naujienų portalas tv3.lt pasiteiravo, kaip keitėsi šių profesijos atstovų atlyginimai. Iš 2017 ir 2018 metų vasario mėnesio duomenų matyti, kad didėjo visų šių profesijų atstovų atlyginimai. Vienų – keliasdešimt eurų, o kitų – ir beveik 200 eurų. Iš skelbiamų duomenų matyti, kad labiausiai didėjo pardavimo ir rinkodaros vadovų pajamos bei aukštųjų mokyklų dėstytojų.

Lentelėje pateikiami išsamesni atlyginimų pokyčiai. Nurodyta mėnesinė alga, neatskaičius mokesčių.

Ekonomistas: algos kyla tikrai ne visiems

SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas naujienų portalui tv3.lt teigia, kad šių metų sausio ir vasario mėnesių „Sodros“ duomenys tiesiog pranoksta jo lūkesčius.

REKLAMA
REKLAMA

„Galvojome, kad tas algų augimas bus kuklesnis. Bet dabar ką matome, ir ką rodo „Sodros“ duomenys rodo, tai yra įspūdingas algų didėjimas“, – sako analitikas.

REKLAMA

Tiesa, paklaustas kodėlgi visgi žmonės sako, kad jiems atlyginimai nedidėja, T. Povilauskas pastebi – juk žiūrime į vidurkius.

„Kai žmonės sako, jog ne visiems algos kyla tai taip ir yra. Kai žiūrima vidurkius, natūralu, kad atrodo, jog kyla. Bet vieniems daugiau pakyla, kitiems mažiau, o tretiems iš viso nepasikeičia“, – komentuoja jis.

Ekonomisto teigimu, tokiems rodikliams įtakos turėjo įvestos „Sodros“ grindys. Net kai darbuotojas ir dirba už mažesnę nei minimalią algą, darbdavys privalo mokėti mokesčius, kaip už minimalios algos darbo vietą.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasekmė tai, kad padaugėjo žmonių, kurie gauna nebe 100–150 ar 10 eurų per mėnesį ir, kurie dirbdavo ne visą etatą, o kurie išlindo iš to vadinamojo šešėlio. Tai parodytas normalus atlyginimas. Čia augimas viršijo lūkesčius. Štai, kodėl toks didelis augimas tų „Sodros“ draudžiamųjų pajamų. Bet apskritai žiūrint iš statistikos daugeliui žmonių auga toliau atlyginimas“, – sako T. Povilauskas.

Pavyzdžiui, pardavėjų atlyginimai galėjo didėti dėl padidintos minimalios algos nuo 380 eurų iki 400 eurų. Pasak jo, tai pasijautė net tiems, kurie uždirba daugiau nei 400 eurų.

„Jei gaudavai 550 eurų, tikėtina, kad alga pakilo 20–30 eurų, nes vis tiek visiems persislenka atlyginimas į viršų dėl padidintos minimalios mėnesinės algos. Tai tos tendencijos dar tęsiasi: kol ekonomika važiuoja, tie atlyginimai irgi važiuoja“, – sako ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komentuodamas dėstytojų atlyginimus, T. Povilauskas pastebi, kad tai turėtų būti susiję su atskirų universitetų priimtais sprendimais. O pardavimo ir rinkodaros vadovų atlyginimai galėjo didėti dėl išmokėtų metinių premijų.

„Biudžetinėse įstaigose premijos mokamos gruodį dažniausiai dėl to iškreipiama gruodžio mėnesio statistika. O privačiame sektoriuje premijos gali būti ir sausį–kovą mokamos“, – pastebi jis.

T. Povilausko prognozėmis, tolimesnis atlyginimų augimas priklausys nuo to, kiek ir kokių specialistų trūks. Atlyginimai gali didėti priklausomai nuo to, kokia bus priimta mokesčių reforma. Taipogi įtakos gali turėti ir tai, jei kitais metais vėl bus padidinta minimali alga.

REKLAMA

„Gal ir yra mini ženklų, kad tas atlyginimų augimas ir Europoje pasiekė piką ir bus lėtesnis, tai tokio bumo nebebus, gal ir Lietuvoje prislops. Bet eksportuojantis sektorius, IT ten dar kol kas giedras dangus. Viskas klostosi ciklais, tas augimas turės sulėtėti, bet klausimas, ar tai bus šiais metais“, – svarsto T. Povilauskas.

„Sodra“ anksčiau skelbė, kad dažniau atlyginimai didėjo tiems, kurių algos prieš metus buvo labai mažos – neviršijo minimalios mėnesio algos. Kas antro iš jų pajamos per metus padidėjo daugiau nei 10 proc., o maždaug kas trečio mažų pajamų gavėjo pajamos, „Sodros“ duomenimis, turėjo padidėti ne mažiau kaip 100 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų