REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Siekti svajonės - negalia netrukdo (nuotr. asm. archyvo)

Kol apklausų rezultatai rodo, jog negalią turintiems žmonėms Lietuvoje įsidarbinti sunku, kai kurie darbo vietą susikuria patys. Jaunas klaipėdietis dėl sunkios ligos negalintis vaikščioti ir kone nekalbantis sukūrė savo verslą. Iššūkių vyrui netrūksta: koją kiša net ir valdiškos institucijos. Tačiau klaipėdietis nepasiduoda, o ir kitiems linki siekti savo svajonių.

6

Kol apklausų rezultatai rodo, jog negalią turintiems žmonėms Lietuvoje įsidarbinti sunku, kai kurie darbo vietą susikuria patys. Jaunas klaipėdietis dėl sunkios ligos negalintis vaikščioti ir kone nekalbantis sukūrė savo verslą. Iššūkių vyrui netrūksta: koją kiša net ir valdiškos institucijos. Tačiau klaipėdietis nepasiduoda, o ir kitiems linki siekti savo svajonių.

REKLAMA

28 metų klaipėdietis Gintautas Vėlavičius nuo gimimo serga cerebriniu paralyžiumi. Kaip pats teigia, vos gimusiam teko vaduotis iš mirties nagų. Medikai dėl ką tik gimusio kūdikio gyvybės kovojo 15 minučių. To pasekmės – sunki liga. Vyras nevaikšto, sunkiai kalba, o jo darbingumas siekia – 15 procentų. Tačiau žingeidumui ir verslumui tai kojos nepakišo. Gintautas sako jau vaikystėje daug galvojęs, kokio verslo imsis vėliau.

„Nuo mažens buvau žingeidus ir verslus. Jau vaikystėje galvodavau apie savo ateitį, kaip reikės gyventi.Pavyzdžiui, jei gaudavau po litą iš senelio saldainiams, aš jų nepirkdavau. Pinigus taupydavau, o paskui perskolindavau už procentus kitiems,” - teigia vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunystėje Gintautas tapė atvirutes. Jomis buvo susidomėję užsienio pirkėjai, surengtos parodos. Vėliau, vis labiau populiarėjant internetui, vyras sako supratęs jog šioje erdvėje galima užsidirbti.

REKLAMA

„Turiu gabumų tapybai. Anksčiau tapiau, buvo padarytos atvirutės su mano darbais ir pardavinėjamos Danijoje. Po to atsirado internetas ir prasidėjo įvairūs bandymai užsidirbti. Bandžiau kurti tinklapius, investuoti į užsieio rinkas. Ir dabar dar kartais tuo užsiimu. Nors rizika yra didelė, bet, kaip sakoma, jei nerizikuosi, gali gyvas pasilaidoti,” - įsitikinęs Gintautas.

Studijavo savarankiškai

Negalintis vaikščioti ir sunkiai kalbantis vyras rankos į mokslą nenumojo. Daug mokėsi ir studijavo savarankiškai.

„Studijavau savarankiškai, ieškojau medžiagos internete, lankiau daug įvairių kursų nuotoliniu būdu. Dalyvavau projekte ,,E-studijos ir naujos įsidarbinimo galimybės neįgaliesiems, siekiant paskatinti juos tapti pilnaverte darbo rinkos dalimi''. Pagal šią programą studijavau ISM Vadybos ir ekonomikos universitete Finansų ekonomikos mokymo programoje, gavau pažymėjimą,” - teigia Gintautas.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš sukurdamas savo verslą, vyras sako dirbęs ir samdomą darbą. Tačiau jo atsisakė. Teko apsispręsti – gulėti ir žiūrėti į lubas ar darbo vietą susikurti pačiam.

„Buvau net porą kartų įsidarbinęs, bet neradome bendros kalbos ir pats savo noru išėjau. Tada supratau, kad nieko nebus. Turiu arba kurti kažką, arba gulėti ir žiūrėti į lubas. Mano charakteris ne toks, kad kažko laukčiau. Įregistravau individualią veiklą ir pradėjau e-prekybą: https://www.iperku.lt. Prekiauju wifi antenomis, 4G antenomis, tv priedėliais, kurie paverčia seną televizorių išmaniuoju, taip pat šildymo katilais, buities prekėmis, slaugos priemonėmis, bižuterija. Greitu laiku asortimentą papildys vokiška buitinė chemija bei higienos ir kūno priežiūros priemonės,” - teigia Gintautas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyras pripažįsta, kad išlikti rinkoje nėra lengva. Koją kiša ir liga. Tačiau Gintautas nesiruošia pasiduoti.

„Žinoma, nėra lengva. Daug dirbu, daug galvoju. Jokios pagalbos, paramos negaunu, o sąlygos nėra lygios su kitais. Vien dėl apsunkintos kalbos patiriu daug nepatogumų ir problemų bendraujant su klientais ar tiekėjais. Teko susikurti sistemą, kuri kainavo nemažai mano lėšų, kad žmonės galėtų paskambinti ir negalvotų, kad aš aferistas, kurių yra daug, o gautų pranešimą, kad bendrautume raštu, įsidiegiau ir online pagalbą,” - tikina Gintautas.

Koją kiša ir valdiškos institucijos

Bėdų kyla ne tik versle. Dėl negalios sunkumų iškyla ir bendraujant su valdiškomis įstaigomis.

REKLAMA

„Problemų būna ir su valdiškomis įstaigomis, ne visada sulaukiu pagalbos raštu. Kai kurios žiūri labai palankiai į mane, o kai kurios žiūri priešingai – geriau nieko nedaryk. Būna tokių situacijų, kad pagal gyvenamą vietą priklausanti institucija nesiteikia atsakyti raštu į klausimus. Galbūt bijo raštiškai atsakyti, kad nebūtų atsakomybės. Tada reikia rašyti į aukštesnį lygį, į Vilnių ir kažkodėl iš ten gaunu atsakymą, bet tai užtrunka laiko.

Kas gali pasiskambinti arba nueiti į vietą, tiems yra žymiai paprasčiau. Iš valdiškų institucijų norėčiau, kad būtų operatyviai atsakoma į klausimus, kad būtų geranoriškas požiūris, kad būtų galima pasikonsultuoti kilus neaiškumams verslo klausimais raštu,” - teigia pašnekovas.

REKLAMA

Turint savo verslą - laisvalaikio lieka nedaug, tikina vyras. Tačiau turėdamas laisvą minutę – sportuoja, tai esą būtina dėl sveikatos ir gilina žinias.

„Laisvalaikio kaip ir neturiu, nes reikia ir sveikatos prižiūrai skirti laiko, pavyzdžiui, sportuoti. Labai mėgstu klausyti seminarus internete, nuvažiuoti prapūsti galvą prie jūros. Gerai atpalaiduoja mano 2 brangūs taksai ir katinas,” - teigia Gintautas.

Kitiems vyras pataria niekada nenuleisti rankų ir tikėti savimi bei savo idėjomis. Neklausyti kitų ir siekti svajonių.

„Ką galiu patarti kitiems? Jei žmogus turi idėją ir ja pats labai tiki, nereikia kreipti dėmesio į kitų sakomą kritiką, kad nepasiseks. Juos, tiesiog, būtina ignoruoti. Jei nebijoma eiti akmenuotu keliu, tai tik pirmyn. Nebus jokių pagalvių parklupus, bet siekti savo svajonės tikrai verta. Gal net privaloma,” - šypsosi Gintautas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų