REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Vilniuje keli šimtai žmonių mitingavo už didesnes pensijas.

Ketvirtadienį Vilniuje keli šimtai žmonių mitingavo už didesnes pensijas.

REKLAMA

„Atėjau, nes man brangi tauta, Lietuva, ir gana mus versti ubagais. Ir taip viską pavogė, pensijos mažos. (...) Norim, kad mus mažiau apgaudinėtų (...). Kukuraitis irgi nesusitvarko, meluoja, vienu žodžiu, nėra tautoj (valdžios), išrinktieji nulis“, – BNS sakė mitinge dalyvavusi pensininkė Vida Pocienė.

„Aš ne dėl pensijos atėjau, tiesiog pabūti čia, išvis, šita valdžia man nepatinka, reikėtų kažkaip pamažu nustumti (...), visokios širinskienės nusprendžia, ką aš turiu daryti, ką valgyti, ką gerti, kur eiti“, – BNS sakė pensininkas Juozapas.

Mitingą ir eitynes organizavusi Lietuvos pensininkų sąjunga „Bočiai“ ragino Vyriausybę tesėti duotus pažadus.

„Mes reikalaujame sau pagarbos ir socialinio teisingumo (...), susirinkome priminti, ką jie žadėjo, kad jie nepamirštų ir kad būtų vykdomi Vyriausybės nutarimai. (...) Norime, kad vargšų nebūtų, štai dėl ko mes susirinkome“, – ketvirtadienį mitinge sakė „Bočių“ pirmininkė Vilija Tūrienė.

REKLAMA
REKLAMA

Sąjunga taip pat ragino valdžią atsisakyti įmokų iš „Sodros“ į privačius pensijų fondus.

„Privačių pensijų kaupimo fondų valdytojų klanas sukūrė sau pasakiškas gyvenimo sąlygas – pinigus į fondus suneša fondų dalyviai, „Sodra“, valstybės biudžetas. Jiems tereikia tik pasitelkti laisvosios rinkos auksaburnius, ruporus, reklamos kampanijas, žiniasklaidą ir taip išplauti žmonių smegenis“, – teigė sąjungos pirmininkės pavaduotojas Juozas Tymas.

REKLAMA

Protesto akcija vidurdienį prasidėjo prie Prezidentūros, vėliau vyko eitynės iki Vyriausybės.

„Reikalaujame mažinti skurdą ir nelygybę“, – skelbė vienas iš protestuotojų plakatų.

Įteikė rezoliuciją

Aikštėje prie Vyriausybės premjero patarėjui Skirmantui Malinauskui buvo įteikta pensininkų sąjungos parengta rezoliucija, kuria siekiama, kad būtų nutrauktas antros pakopos privačių pensijos fondų finansavimas iš „Sodros“ biudžeto, peržiūrėtos pensijoms skiriamos lėšos, indeksuotos pensijos, atsižvelgiant į šalies ekonominių rodiklių ir būtiniausių prekių kainų augimą. Rezoliucijoje reikalaujama neatidėlioti mokesčių sistemos pertvarkos, kuri garantuotų teisingą darbo užmokestį ir adekvačias socialines išmokas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot J. Tymo, rezoliucija bus perduota ir prezidentei, Seimo pirmininkui, finansų bei socialinės apsaugos ir darbo ministrams.

S. Malinauskas susirinkusiems pensininkams žadėjo, kad Vyriausybės parengta pensijų reforma bus pristatyta pirmadienį.

„Pirmadienį šita Vyriausybė pristato savo šešias struktūrines reformas (...), vienas iš tų darbų yra pensijų sistemos reforma. Pirmadienį išgirsite labai detalius atsakymus, kaip visa tai keisis“, – susirinkusiems mitingo dalyviams sakė S. Malinauskas.

Nuo šių metų sausio pensijos jau buvo padidintos dėl indeksavimo, šiemet jos taip pat didėja dėl perskaičiavimo į taškus pagal naują tvarką. Planuojama, kad šiemet vidutinė metinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, sieks apie 332 eurų – tai 30 eurų daugiau nei 2017 metų pabaigoje. Tačiau „Bočių“ atstovai primena, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga prieš Seimo rinkimus pensijas žadėjo didinti 40 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdžia žada tolesnį pensijų augimą

Pensininkams mitinguojant, prezidentė Dalia Grybauskaitė paragino Vyriausybę greičiau paskelbti, kaip bus reformuojama pensijų sistema.

„Didele dalimi, matyt, tą nepasitenkinimą dar lemia ir dalinami pažadai ir ta nežinomybė, nes kuo greičiau bus paskelbtos reformos gairės, tuo bus aiškiau. Labai tikiuosi, kad Vyriausybė sudės taškus ir bus aišku, kokia kryptimi bus judama. Svarbiausia, kad vykdant reformas nebūtų supriešinti žmonės“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė D. Grybauskaitė.

Ji pažymėjo, kad judėjimai vyksta ne tik tarp pensininkų, bet ir kitose socialinėse grupėse.

„Tiek mokytojai, tiek gydytojai, aišku, norėtų, kad atlyginimai augtų greičiau“, – sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad protestuotojų reikalavimai – teisėti.

„Vyriausybės ketinimai ir tos reformos, kurios yra rengiamos ir tuoj bus pristatytos, yra nukreiptos būtent į tai, kad žmonių pajamos didėtų. Manau, kad bet kuria forma žmonių reikalavimas yra teisingas ir teisėtas. Manau, kad daugelį metų nedarytos reformos ir nespręsti klausimai šiek tiek ilgina tą procesą, bet mes tikrai, manau, kad šiais ir kitais metais sugebėsime (padaryti) dalykus, kurie nebekvies žmonių į protestus“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė „vlstiečių“ vadovas.

Jis pabrėžė, kad pensijos jau yra padidėjusios ir dar didės, nes „yra tikrai per mažos“.

„Galiu tik politikų vardu atsiprašyti, kad tiek daug metų iš pensininkų buvo tyčiojamasi, bet šita valdžia mato būtinybę užtikrinti žmonėms pajamas, kurios leistų oriai gyventi. Mes darome viską ir darysime viską, kad pensijos toliau augtų“, – sakė R. Karbauskis.

Anot jo, konkrečiau apie tai, kaip didės pensijos, „pasakys premjeras artimiausiu metu“.

Vyriausybė žada kitą savaitę pristatyti planuojamas mokesčių, pensijų sistemos ir kitas reformas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų