REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos per porą dienų naujausios JAV sankcijos rusų oligarchams patuštino jų kišenes beveik 10 mlrd. eurų. O labiausiai nukentėjo į tarptautinį skandalą įsipainiojęs oligarchas Olegas Deripaska. Jis per naktį neteko kone pusantro milijardo eurų. Daugiau nei milijardu nuskausmintas ir Rusijos aukso magnatas.

Vos per porą dienų naujausios JAV sankcijos rusų oligarchams patuštino jų kišenes beveik 10 mlrd. eurų. O labiausiai nukentėjo į tarptautinį skandalą įsipainiojęs oligarchas Olegas Deripaska. Jis per naktį neteko kone pusantro milijardo eurų. Daugiau nei milijardu nuskausmintas ir Rusijos aukso magnatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10 mlrd. €. – nemenka sumelė. Tai beveik tiek, kiek per visus šiuos metus planuojama surinkti į mūsų šalies valstybės biudžetą. 10 mlrd. €, tai 30 tokių štai prieš maždaug savaitę liepsnojusių Trumpo dangoraižių Niujorko centre vertė. Už 10 mlrd. € galima būtų net penkis kartus finansuoti visą NASA marsaeigio „Curiosity“ ilgametį projektą. Arba galima 10 mlrd. € prarasti per vieną dieną.

REKLAMA

Taip nutiko turtingiausiems Rusijos oligarchams, po to, kai JAV paskelbė jiems sankcijas. Smarkiai paplonėjo maždaug 50 turtingiausių rusų kišenės.   

„Apribojimai tokie, kad Amerikos piliečiams su toms kompanijoms ir tais žmonėmis negalima daryti verslo. Kaip visi žinome – Rusijoje didžioji dalis verslo: nafta, metalai, kur atsiskaitymai vyksta paprastai doleriais. Tai automatiškai tos kompanijos net negali priimti mokėjimų už savo produkciją ir automatiškai turi didelių problemų“, - sako rinkų ekspertas Vytautas Plunksnis.

REKLAMA
REKLAMA

Kremliaus televizijos iš karto pradėjo skelbti naujienas apie smarkiai Amerikos nuskriaustus rusų turčius. Labiausiai nukentėjęs, kaip teigiama, vilos Juodkalnijoje savininkas, oligarchas, aliuminio magnatas Olegas Deripaska, pastaruoju metu pagarsėjęs ne tik dėl figūravimo JAV tyrime dėl kišimosi į prezidento rinkimus, bet žinomas ir kaip šios laisvo elgesio merginos – Nastios Rybkos suviliotas oligarchas.

Jo kompanijos „En+“ vertė po sankcijų paskelbimo krito net 40 proc., aliuminio kompanijos „Rusal“ – 50 proc.  Pinigine išraiška tai kosminiai praradimai. Verslininko turtas sumažėjo ketvirtadaliu.“ O tiksliau, 1,3 mlrd. €.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antra labiausiai prakiurusi kišenė – didžiausio Rusijoje, ir antro pagal dydį pasaulyje aukso verslo „Polyus“, teigiama, buvusio savininko Suleimano Kerimovo. Suleimanas prarado, kaip teigiama, maždaug 1,22 mlrd. €. Milijardierius išties įdomi asmenybė, štai Karibų pakrantėje užfiksuota, kaip teigiama, jam priklausanti ekologiška jachta „ICE“. O Prancūzijoje jis prieš kelis mėnesius buvo sulaikytas už mokesčių vengimą.

Dar viena verslo imperija, kuri sureagavo į sankcijas, tai Vekselbergo grupė „Renova“. Ji mažina savo akcijų dalį Šveicarijos kompanijoje „Sulzer“ iki mažesnės nei kontrolinė, kad sumažintų sankcijų pasekmes: nuo 63 proc. iki 49 proc. Sankcijų nuskriaustas kompanijos „Renova“ vadovas Viktoras Vekselbergas dėl sankcijų staiga prarado beveik milijardą €.

REKLAMA

Viktoro Vekselbergo, vieno turtingiausių Rusijos žmonių pomėgis – kolekcionuoti Faberžė kiaušinius. Jis Sankt Peterburge atidarė ir „Faberžė“ muziejų, kur stačiatikių Velykų proga demonstravo antrą didžiausią pasaulyje 9-ių originalių Faberžė kiaušinių kolekciją.

Sankcijoms smogus rusų oligarchams ir jų kompanijoms, paprastiems rusams staiga pabrango ir užsienio valiuta. O Kremlius ėmė grasinti atsakomosiomis priemonėmis.    

„Šie sprendimai, žinoma, nepriimtini. Mes juos laikome neteisėtais. Ir, žinoma, paliekame sau teisę imtis atsakomųjų priemonių“, - sako Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas.

REKLAMA

Tik štai lygiaverčių atsakomųjų priemonių pasirinkimo Rusija, anot ekspertų, nelabai turi.   

„Yra investuotojų, kurie Rusijoje yra investavę reikšmingas pinigų sumas. Tas pats „Pepsi“ turi reikšmingų investicijų, tas pats „Carlsberg“. Tai tie, kas turi investicijų, turbūt turėtų neramiai gyventi, nes veiksmai gali būti nukreipti ir prieš juos. Bet lygiaverčio atsako neturi, nes vis tiek Amerika, doleris, kapitalo rinkos... viskas yra labiau Vakarų pusėje“, - aiškina rinkų ekspertas Vytautas Plunksnis.

JAV sankcijas Rusijai paskelbė ne už vieną konkrečią veiklą, o už kenkėjišką Kremliaus veiklą apskritai: ir už Krymo okupaciją, karą Ukrainoje, paramą Sirijos prezidentui, kibernetines atakas ir kenkimą Vakarų demokratijoms.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų