REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjus kiek daugiau nei dviems mėnesiams nuo paraiškų dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje Lietuvos savivaldybės jau ruošiasi atversti naują puslapį modernizacijos procese ir imtis kvartalinės modernizacijos įgyvendinimo. Viena iš tokių savivaldybių – ir Marijampolės, kurioje šiemet bus pradėtas atnaujinti vienas kvartalas.

Praėjus kiek daugiau nei dviems mėnesiams nuo paraiškų dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje Lietuvos savivaldybės jau ruošiasi atversti naują puslapį modernizacijos procese ir imtis kvartalinės modernizacijos įgyvendinimo. Viena iš tokių savivaldybių – ir Marijampolės, kurioje šiemet bus pradėtas atnaujinti vienas kvartalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirma pažintis su kvartaline renovacija

Nors tai yra pirmas kartas, kai Marijampolės savivaldybė dalyvauja kvartalinės renovacijos programoje, pasak Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo skyriaus specialistės Neringos Andrijauskaitės, Marijampolės savivaldybė intensyviai ir noriai įsijungė į kvartalinės renovacijos programą.

REKLAMA

Jai antrina ir didžiausio renovacijos administratoriaus Marijampolėje atstovas Donatas Jankevičius: „Nors investicijų planų rengimas sekėsi sudėtingai – rengimo metu keitėsi teisės aktai, turėjome ribotą laiką atlikti pirkimo procedūras, pasitvirtinti investicijų planus susirinkimuose, – tačiau su šiais iššūkiais susidorojome. Pagal 2017 m. spalio 2 d. BETA kvietimą, kartu su Marijampolės savivaldybės administracija pateikėme 15 investicinių planų.“ Šių metų kovo mėnesį paaiškėjo, kad iš 15 marijampoliečių pateiktų projektų, renovacijai atrinkti 8 daugiabučiai namai, kurių atnaujinimas prasidės jau šiemet. Dar septyni mieste esantys daugiabučiai pateko į rezervinį sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojų susidomėjimas renovacija didėja

Nuo 2013 m. šiame mieste iki šių metų pradžios renovuoti jau 44 daugiabučiai namai. Marijampolės savivaldybės Turto valdymo skyriaus vyr. specialistė Jurgita Būdžiuvienė, atsakinga už renovacijos programos priežiūrą tvirtina, jog atsiliepimai dėl ankstesnių daugiabučių renovacijų yra teigiami, o gyventojų požiūris į renovaciją tik gerėja.

„Kalbėjome su žmonėmis, kurių būstas jau po renovacijos – jie tikrai patenkinti. Nors dalis žmonių renovacijai ir ima paskolą, jie puikiai supranta, kad tai yra gera investicija, nes sąskaitos už šildymą ženkliai sumažėja. Apskritai pastebime per keletą metų pasikeitusį žmonių požiūrį į renovaciją. Jeigu dar prieš porą metų žmonės į ją žiūrėjo atsargiai ir skeptiškai, šiandien tokio pasipriešinimo nebėra. Atvirkščiai, suvokiama būsto atnaujinimo nauda bei noriai į ją investuojama“, – teigia pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovės teigimu, prie gerėjančio požiūrio į būsto modernizaciją prisideda gerieji renovacijų pavyzdžiai. „Gyvenantys jau atnaujintuose daugiabučiuose dalijasi įspūdžiais apie tai, kokie yra patenkinti sumažėjusiomis šildymo sąskaitomis, o tai savo ruožtu sudomina ir kitus marijampoliečius bent jau apsvarstyti renovacijos galimybę. Taip pat pastebėjome tendenciją, kad kvartale atsinaujinus vienam daugiabučiui, kitais metais renovacijos galimybėmis pradeda domėtis ir aplinkiniai namai. Tai tik įrodo, kad žmonės atkreipia dėmesį ir į vizualiai kaimynystėje geriau atrodantį pastatą, ir pasikalba su kaimynais apie modernizacijos naudą“, – pasakoja Jurgita Būdžiuvienė.

REKLAMA

Pastatų renovacijos projektų vadovas D. Jankevičius antrina savivaldybės atstovei teigdamas, kad didžioji dalis gyventojų yra patenkinti, džiaugiasi komfortu ir žiemos metu sumažėjusiomis šildymo sąskaitomis.

Gyventojai į renovaciją investuoja daugiau

Donato Jankevičiaus nuomone, žmonės yra pasiryžę investuoti į didesnius modernizacijos paketus bei rinktis brangesnes, tačiau patikimesnes priemones renovacijai.

„Nors gyventojai ir skaičiuoja savo lėšas bei renkasi būtiniausias priemones, tačiau pastebima tendencija, kad gyventojai renkasi šiek tiek brangesnius (lyginant su tinkuojamu) vėdinamus fasadus. Taip pat daugelis supranta šildymo sistemų modernizavimo naudą ir renkasi visos šildymo sistemos atnaujinimą“, – teigia pašnekovas.

REKLAMA

Vykdant kvartalinę renovaciją, nauda yra žymiai didesnė nei renovuojant pavienius namus: atnaujinamas ne tik daugiabutis namas, bet ir inžinerinė infrastruktūra: viešosios erdvės, viešosios paskirties pastatai, gatvių apšvietimas ir t.t. Atsinaujinimo naudą kartu pajunta ir aplinkiniai gyventojai – vizualine, ekonomine bei socialine prasme atsigauna visas kvartalas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų