REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Į Lietuvą atplaukė SGD krovinys iš JAV (nuotr. bendrovės)

Po susitikimo su Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu Donaldu Trumpu, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė akcentavo energetinio bendradarbiavimo susitarimą. Nors neatskleidžiama, už kiek perkamos suskystintos dujos iš JAV, ekspertai neabejoja, kad Lietuva iš tokio susitarimo tik laimi.

19

Po susitikimo su Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu Donaldu Trumpu, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė akcentavo energetinio bendradarbiavimo susitarimą. Nors neatskleidžiama, už kiek perkamos suskystintos dujos iš JAV, ekspertai neabejoja, kad Lietuva iš tokio susitarimo tik laimi.

REKLAMA

Dar vakar Klaipėdos SGD terminalo operatorė „Klaipėdos nafta“ ir dujų prekybos bendrovė „Lietuvos dujų tiekimas“ Vašingtone pasirašė bendradarbiavimo susitarimus su JAV suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekėja „Freeport LNG“.

Lietuvos ekspertų teigimu, tai nėra naujas įsipareigojimas kitai šaliai, bet pagalba diversifikuojant dujų rinką.

Analitikai: pamirštama, kodėl „Gazprom“ sumažino kainą

Energetikos ekspertas Vygintas Sidzikauskas naujienų portalui tv3.lt tikina, kad bet koks papildomas kontaktas rinkoje yra geras ženklas. Jis netiki, kad dėl šio susitarimo, Lietuva nebeieškos galimybių, kur dujų būtų galima įsigyti pigiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad daro viską, kad pasiektų geresnes kainas. Nemanau, kad prezidentai turėjo tartis apie išskirtines išimtines lengvatas vienai ar kitai pusei, tai tiesiog būtų nelogiška, taip nebūna. Mūsų dujų valdytojai yra valstybės atstovai. Manau, išnaudos palankiai šią situaciją ir susitars dėl pigesnių dujų Lietuvai“, – tv3.lt sako jis.

REKLAMA

V. Sidzikauskas parėžia, kad jei ir gausime mažesnes kainas iš „Gazprom“, tai nebus jų nuopelnas.

„Gazprom“ nėra amžinas arba vėliavėlėmis apstatytas žvėris, kuris neturi savo uoslės ir savo regėjimo. Kai jis matė, kad Lietuva neturi galimybių pasirinkti pigiau, jis diktavo mums labai nepalankias sąlygas. Dabar, kai jis mato, kad galime atsisakyti jo paslaugų, jis tikrai tuo nėra suinteresuotas. Taigi jis gali net dar pigiau pasiūlyti, bet tai nebus „Gazprom“ nuopelnas. Tai visų pirma bus naujų rinkų nuopelnas, kurios įgalina patį „Gazprom“ pasižiūrėti lanksčiau“, – tikina energetikos ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

O politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius akcentuoja, kad tai ne įsipareigojimas, o tiesiog pasirašyta sutartis atverianti naują kanalą. Jo įsitikinimu, iš to laimės ne tik valstybė, bet ir vartotojai. Tiesiog pastarieji pamirštą vieną faktą.

„Viena dalis – energetinis saugumas. Jei būtume turėję tik vienintelį rusišką vamzdį ir daugiau nieko, energetinio saugumo prasme turėtume didelę problemą. Dabar tos problemos nebeturime. Kalbant apie tas pačias kainas vartotojams, visi kalba, kad gal dujos rusišku vamzdžiu būtų pigesnės, bet aš priminsiu tik vieną dalyką – tos dujos Lietuvai atpigo lygiai tada, kai Lietuva įgavo galimybę iš kitų kanalų gauti. O iki tol rusiškos dujos Lietuvai ne tik kad buvo šiaip brangios, jos buvo pačios brangiausios Europoje. Čia su niekuo nelyginama nors mums transportavimo kelias žymiai trumpesni nei į Vokietiją buvo. Vis tiek mokėjome brangiausiai Europoje. Tie dalykai susiję: ieškojimas alternatyvių tiekimo būdų galutiniame variante visada teikia naudą vartotojams“, – teigia M. Laurinavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikos apžvalgininkas pastebi, kad kartais Rusijos propaganda bando įteigti, kad neva tai Lietuva atsisako pigesnių galimybių, terminalas neatsiperka ir dėl to vartotojai moka brangiau. Tačiau žiūrint į istoriją ir faktus, akivaizdu, kada vartotojas kaip tik pradėjo mažiau mokėti už dujas.

Be visa to, svarbu, kad lieka mažiau erdvės daryti įtaką Lietuvos politikams.

„Rusija naudodama energetiką ir su energetika susijusius nešvarius pinigus, visada daro įtaką politinei sistemai, poveikį politikams ir pan. Tų pavyzdžių galima vardinti ir vardinti, čia ne vien Lietuva. Bet vėlgi viena iš Lietuvos problemų buvo, kad su Rusija susijusi Lietuvos energetikos sistema ilgai priešinosi bet kokiam alternatyvų ieškojimui. Kuo mažiau bus susaistyta Lietuva įvairiausiais nešvarių pinigų kanalais su Rusija, tuo Lietuva bus saugesnė“, – tv3.lt sako M. Laurinavičius.

REKLAMA

Tiesa, paklaustas, ar nebūtų geriau, jeigu suskystintų gamtinių dujų pirkimo kaina iš JAV būtų vieša, jis atsako, kad skaidrumas visuomet yra geriau, tačiau šiuo atveju svarbu nepamiršti komercinių dalykų.

„Komercinė teisė, konfidencialumo įsipareigojimai – labai svarbus dalykas. Norint rimtai kalbėti apie tai reikėtų žinoti pačias sutartis, kas ten yra įrašyta ir pan. Tai ne visada tą galima pasiekti. Nesakau, kad nereikia to siekti, bet reikia suprasti, kad komerciniuose sandoriuose tas skaidrumas ne visada pasiekiamas. Tai priklauso ne vien nuo Lietuvos pusės. Kadangi komerciniuose sandoriuose visada mažiausiai dvi pusės, reikia turėti omeny, kad viskas priklauso ne nuo vienos pusės, kad ir kokio skaidrumo ji norėtų“, – komentuoja jis.

REKLAMA

Energetikos ministras tikisi konkurencingos kainos

Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas šiandien „Žinių radijui“ komentavo, kad šis susitarimas užtikrins konkurencingą kuro kainą.

„Šie du susitarimai atveria naujas galimybes tolimesniam importui iš JAV, nes šiuo metu Jungtinėse Valstijose yra antroji SGD eksporto banga. Iš tiesų, šiuo metu Lietuvoje praktiškai 70 proc. centrinio šildymo sistemos naudoja biokurą, likusi dalis yra gamtinės dujos. Bet svarbu turėti konkurencingą, kaip galima mažesnę šių dujų kainą. Kuo daugiau eksportuotojų, tuo yra didesnė tikimybė turėti geresnę kainą“, – Žinių radijui sakė Žygimantas Vaičiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taipogi minėjo, kad atsiranda galimybė ir užsidirbti iš dujų eksporto į Baltijos regioną.

Tuo tarpu BNS kalbinti Lietuvos ekonomistai komentavo, kad net jei pasaulinės tendencijos bus palankios, pigesnių dujų tikimybė gali būti maža. Jau dabar Lietuva dujas perka rinkos kaina.

„Jeigu kas nors tikisi, kad radikaliai tos kainos gali pasikeisti, tai aš manau, kad pačią didžiausią „grietinėlę“ mes nugriebėme tuo metu, kai apskritai pasistatėme „Independence“, kadangi tuo metu vienintelis tiekėjas buvo „Gazprom“ ir kaina tikrai buvo politinė. Šiuo metu, kai mūsų suskystintos dujos perkamos iš Norvegijos ar kitų šaltinių, jos yra komercinės kainos“, – BNS sakė SEB vyriausiasis ekonomistas Gitanas Nausėda.

REKLAMA

O štai „Luminor“ vyriausiojo ekonomisto Baltijos šalims Žygimanto Maurico teigimu, reikia nepamiršti, jog mažėjant dujų vartojimui, vis aktualesnė tampa infrastruktūros, įskaitant ir SGD terminalą, išlaikymo našta.

„Freeport LNG“ pirmąją SGD liniją planuoja atidaryti šių metų pabaigoje, o dar dvi linijas – 2019 metais.

Tikslinė gamtinių dujų kaina mažėjo

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija dar vasarį skelbė, kad nuo šių metų balandžio 1 d. reguliuojami energijos gamintojai iš paskirtojo tiekėjo (SGD terminalo) gamtines dujas pirks maždaug 3 proc. pigiau – už 18,97 Eur/MWh (be PVM).

„Tikslinė gamtinių dujų kaina mažėja dėl prognozuojamų mažesnių gamtinių dujų importo kainų. Remiantis galiojančiomis gamtinių dujų tiekimo įmonių sudarytomis gamtinių dujų pirkimo–pardavimo (importo) sutartimis, apskaičiuota prognozuojama gamtinių dujų importo kaina 2018 m. II ketvirčiui – 17,05 Eur/MWh“, – rašyta pranešime.

REKLAMA

Komisijos nustatoma tikslinė gamtinių dujų kaina taikoma valstybės reguliuojamiems energijos gamintojams (įskaitant šilumos tiekėjus), kurie gamtines dujas perka iš paskirtojo tiekėjo UAB „Litgas". Ši kaina nustatoma kiekvienam metų ketvirčiui, siekiant užtikrinti, kad reguliuojami energijos gamintojai gamtines dujas iš SGD terminalo įsigytų už aktualią kainą.

Komisija, skaičiuodama tikslinę gamtinių dujų kainą, vertina tiek importuojamų gamtinių dujų kainas ir kiekius, tiek sandorius gamtinių dujų biržoje ir pan.

Pirmasis JAV išgautų gamtinių dujų krovinys Baltijos jūros krantus pasiekė pernai rugpjūtį, Lietuvai jį įsigijus iš pirmąjį JAV SGD eksporto terminalą „Sabine Pass“ valdančios kompanijos „Cheniere“.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų