REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medžiotojams siūloma leisti naudoti lankus, o su medžiokliniais prožektoriais medžioti ne tik šernus, bet ir kitus plėšrius gyvūnus.

Medžiotojams siūloma leisti naudoti lankus, o su medžiokliniais prožektoriais medžioti ne tik šernus, bet ir kitus plėšrius gyvūnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išplėsti leistinų medžioklės ginklų sąrašą Medžioklės įstatymo pataisomis siūlo parlamentarai „valstiečiai“ Kęstutis Mažeika, Jonas Jarutis, Viktoras Rinkevičius ir Dainius Gaižauskas, socialdemokratas darbietis Andrius Palionis, liberalas Simonas Gentvilas (jis vėliau savo parašą atšaukė) ir konservatorius Paulius Saudargas.

REKLAMA

Medžioklės įrankius iš taisyklių perkelia į įstatymą

Kol kas Medžioklės įstatymas nenumato, su kokiais ginklais galima medžioti. Jie surašyti Aplinkos ministerijos patvirtintose medžioklės taisyklėse. Pagal jas, prožektorius leidžiama naudoti tik medžiojant šernus, be to, medžioti galima su graižtviniais ir lygiavamzdžiais ginklais su optiniais taikikliais, išskyrus naktinio matymo – juos draudžia naudoti Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl į įstatymą siūloma perkelti tik dalį medžioklėje leidžiamų ginklų ir įrankių, Seimo Aplinkos komiteto pirmininkas K. Mažeika BNS teigė, kad taip siekiama apsidrausti ir panaikinti visas galimybes be Seimo pritarimo įteisinti naktinius taikiklius.

„Kad niekas nepiktnaudžiautų, pavyzdžiui, ministerija ar ministras sugalvos naktinius taikiklius (įteisinti – BNS). Tai dėl to mes čia ir bijom – įrašome, kad jokių naktinių – tik dieniniai“, – aiškino parlamentaras.

Prieš kelerius metus Seime diskutuojant apie medžioklėje leistinus naudoti ginklus, kai kurie parlamentarai medžiotojai tvirtino, jog vienintelė priežastis įteisinti naktinius taikiklius – kova su afrikiniu kiaulių maru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plečiamas prožektorių naudojimas

Scialdemokratas darbietis A. Palionis sako, kad leidžiant naudoti medžioklinius prožektorius plačiau, pavyktų sumedžioti daugiau naktimis aktyvių smulkių gyvūnų, kurie dažnai nešioja ligas, pavyzdžiui, lapes, audines, šeškus, kiaunes.

„Dauguma plėšriųjų gyvūnų vaikšto sutemus, pavyzdžiui, lapės, usūriniai šunys. Dauguma jų nešioja ligas, pasiutligę, niežus, pavyzdžiui. Jie eina ir braukia savo kailiuku per mėlynes, bruknes. Jeigu žmogus jas paliečia, irgi gali užsikrėsti. Parsinešti ligą namo. Anksčiau usūrinių šunų tokios didelės populiacijos nebuvo, nes buvo superkami jų kailiukai. Eidavo žmonės nelegaliai su prožektoriais jų ieškoti. Taip užsidirbdavo pinigų. Dabar niekas nebesupikinėja. Ir niekas jų nebegaudo. O medžiotojai dienomis nemato, nes jie urvuose“, – BNS aiškino parlamentaras.

REKLAMA

Į medžioklę grąžinamas lankas

Lanką medžioklėje naudoti buvo leidžiama iki 2004 metų, vėliau uždrausta.

„Kai uždraudė, tada motyvavo, kad yra tylus šūvio paleidimas, kad brakonieriai tuo gali naudotis, brakonieriauti be garso. Bet žmonės subrendo, ir aplinkos apsaugos darbuotojai turi kitokią įrangą – specialius naktinius žiūronus, termožiūronus turi gaudyti brakonierius, o ir atsakomybė už brakonieriavimą didesnė negu anksčiau yra“, – primena A. Palionis.

Konservatorius P. Saudargas sako, kad leidus medžioti su lankais, būtų oficialiai įteisintos haute couture medžioklės.

REKLAMA

K. Mažeikos teigimu, su lankais medžioti galima bet kokius gyvūnus – nuo stirnų iki bebrų. Jis sako, kad lankas „yra tylios medžioklės įrankis ir privalumas medžioklėje, ypač prie gyvenamųjų teritorijų“.

„Tyli medžioklė yra praktikuojama daugelyje šalių, ir tai yra būdas apsaugoti gyventojus nuo šūvių triukšmo“, – sako parlamentaras.

Jo skaičiavimais, šūvis iš pistoleto kainuoja apie eurą, iš graižtvinio šautuvo – apie 5 eurus, o su strėle – apie 30 eurų.

Sveikatos reikalų komiteto narys „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis prognozuoja, kad Lietuvoje leidus medžioti su lankais, atvyktų šios medžioklės mėgėjų iš kitų šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Italijoje, Pracūzijoje labai populiari medžioklė, ypač paukščių. Šios medžioklės labai pripažintos. Labai turtingi žmonės turi šiuos pomėgius, tam labai daug pinigų skiria, nes medžioklės su lankais yra brangios“, – BNS sakė parlamentaras.

Tuo metu 6,7 tūkst. medžiotojų vienijančios sąjungos „Gamta“ prezidentas Raimondas Ribačiauskas BNS sakė, kad įteisinus medžioklę su lankais, daug žmonių ja nesusižavės.

„Jeigu per Lietuvą 15 ar 20 žmonių atsiras, tai bus stebuklas. Su lanku gali medžioti tik labai aukšto intelekto medžiotojai – pažįstantys gamtą, gyvūnus, žinantys, kaip iki jų atsėlint 40 metrų atstumu, o visos šėryklos ir bokšteliai pritaikyti 100–150 metrų atstumui ir todėl nė viena šėrykla medžioti su lankais netiks“, – tvirtino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų