REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Šiuolaikiniai studentai praranda susidomėjimą po pirmųjų 20 minučių dėstymo, jie nenori tiesiog sėdėti ir klausytis paskaitų, jie nori imtis realių veiksmų“, – sako Monterėjaus technologijos universiteto (Tecnológico de Monterrey, Meksika) akademinių reikalų direktorius dr. Martinas Velazguezas.

„Šiuolaikiniai studentai praranda susidomėjimą po pirmųjų 20 minučių dėstymo, jie nenori tiesiog sėdėti ir klausytis paskaitų, jie nori imtis realių veiksmų“, – sako Monterėjaus technologijos universiteto (Tecnológico de Monterrey, Meksika) akademinių reikalų direktorius dr. Martinas Velazguezas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendradarbiavimo ir komunikaciniai įgūdžiai, informacinis raštingumas, kūrybiškumas, pilietiškumas bei problemų sprendimas – šie pagrindiniai įgūdžiai, pasak profesoriaus, turi apimti XXI a. mokymosi etapus.

REKLAMA

Kauno technologijos universiteto (KTU) bendruomenei pristatydamas iššūkiais grįstą studijų modelį Tec21, profesorius iš Meksikos pabrėžė, kad studijos šiais laikais vis dar yra neįdomios, neefektyvios ir nepersonalizuotos, taigi švietimo įstaigos turi keistis tam, kad atitiktų šiuolaikinio studento poreikius.

„Mes gyvename tokiame istorijos etape, kuomet išsilavinimas apima visas sritis, tad turime plėtoti visuotines, globalias kompetencijas, nes pasaulis yra glaudžiai susijęs tarpusavyje“, – sako M. Velazguesas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak profesoriaus, Monterėjaus technologijos universitetas pereina prie naujojo studijų modelio, kuris pagrįstas 4 komponentais, ugdančiais lyderius, galinčius sėkmingai susidoroti su XXI-ojo amžiaus iššūkiais – tai iššūkiais grįstas mokymasis, lankstumas, įsiminta studijų patirtis bei įkvepiantys dėstytojai.

„Mes išgirdome savo alumnų, studentų, verslo, universiteto atstovų poreikius ir nusprendėme transformuoti savo studijų modelį. Svarbiausia Tec21 modelyje – įvairių, tarpdisciplininių kompetencijų ugdymas ir stiprinimas“, – pabrėžia M. Velazguezas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiruošimas darbui rinkoje ir visuomenėje

Vienas iš metodų, naudojamas siekiant stiprinti studentų kompetencijas netradiciniais būdais, yra iššūkiais grįstas mokymasis, kuomet studentai sprendžia realias rinkoje egzistuojančias problemas, dirba su skirtingų sričių atstovais, verslo įmonėmis.

„Tai visai kitoks nei įprastas studijų modelis, tačiau studentams jis priimtinas, nes priimdami ir komandose įgyvendinami realius iššūkius jie supranta, kaip universitete įgytas žinias pritaikys realiame gyvenime“, – kalbėjo M. Velazguezas.

REKLAMA

Pasak profesoriaus, tam, kad studentai sėkmingai išspręstų iššūkį, neužtenka pasikliauti vien savo specialybės dėstytojais, reikia pasitelkti įvairių fakultetų atstovus, reikalingas glaudus tarpdisciplininis bendradarbiavimas. Svarbu integruoti daug skirtingo turinio, žinių tam, kad studentai išspręstų šiuos iššūkius. Studentai per savo studijų laikotarpį turi pereiti per skirtingus, įvairaus lygio, trukmės ir sudėtingumo iššūkius.

Iššūkiais grįstame studijų modelyje plėtojama humanistinė perspektyva, studentai yra rengiami ne tik atliepti rinkos poreikius, bet ir būti atsakingais visuomenės nariais, dalyvauja įvairiose socialinėse veiklose.

REKLAMA

Idėjos nesvetimos ir Lietuvos universitetams

Siekis atliepti šiuolaikinių studentų poreikius, užtikrinti studijų konkurencingumą ir kokybę diktuoja pokyčius ir Lietuvoje. Nuo 2018 m. KTU pradeda ženklius bakalauro ir magistrantūros studijų atnaujinimus, o nuo 2019 metų planuoja įgyvendinti unikalų studijų modelį 3+2 (3 metai bakalauro studijoms, 2 – magistro) studijų modelį, taikomą pažangiuose Europos universitetuose.

„KTU, kaip ir Monterėjaus technologijos universitetas, pokyčius pradeda klausdamas savęs – koks yra šiandieninis studentas? Su kokiais lūkesčiais jis ateina studijuoti? Atsakymas į šį klausimą padeda sudėlioti esminius studijų modelio elementus“, – sako KTU Studijų kokybės ir plėtros departamento direktorė dr. Jurgita Vizgirdaitė.

Pasak jos, Tec21 ir 3+2 studijų modelius sieja siekis kuo labiau priartinti studentus prie realybės ir tinkamai įprasminti teorines žinias bei gebėjimus atitinkamose situacijose, todėl grindžia savo turinį projektine veikla ir problemų sprendimu dirbant tarpdisciplininėse komandose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų