REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Priklausomybių prevencijos komisija trečiadienį diskutavo dėl alaus, fermentuotų gėrimų, alkoholinių kokteilių grupėms priklausančių alkoholinių gėrimų išpilstytų į didesnę negu 0,5 litro tarą problematikos. Klausimas kilo po Seimo nario Pauliaus Saudargo ir dar grupės Seimo narių parengto alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projekto.

Seimo Priklausomybių prevencijos komisija trečiadienį diskutavo dėl alaus, fermentuotų gėrimų, alkoholinių kokteilių grupėms priklausančių alkoholinių gėrimų išpilstytų į didesnę negu 0,5 litro tarą problematikos. Klausimas kilo po Seimo nario Pauliaus Saudargo ir dar grupės Seimo narių parengto alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projekto.

REKLAMA

Pagrindinis projekto akcentas – alkoholio pilstymas į dar mažesnę tarą, taip pat draudimas prekiauti alkoholinius gėrimais puodelio tipo pakuotėse su nuplėšiamais dangteliais. Komisijos posėdyje dalyvavo ir trijų ministerijų bei kitų institucijų atstovai.

Rinkosi iš dviejų projektų

Komisijos nariai atmetė dar vieną siūlytą alkoholio kontrolės įstatymo projektą, kurį įregistravo Remigijus Žemaitaitis. Jame buvo pasiūlytas alkoholio pardavinėjamas supilstant į trijų dydžių taras. Daugiausiai dėmesio buvo skirta P. Saudargo ir kitų narių parengtam projektui.

REKLAMA
REKLAMA

Be kitų draudimų, Lietuvoje siūloma uždrausti: alaus, fermentuotų gėrimų, alkoholinių kokteilių grupėms priklausančius alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 6 procento, išpilstytus į didesnę negu 0,2 ir vieno litro tarą, išskyrus atvejus, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą.

REKLAMA

Taip pat uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais puodelio tipo pakuotėse su nuplėšiamais dangteliais.

Sveikatos apsaugos ministerijos viceministras Algirdas Šešelgis tvirtino, kad alkoholio pilstymas į didesnę tarą bet kuriuo atveju skatina pirkimą didesnį pirkimą. Jo teigimu, SAM iš principo pritaria visoms įmanomoms alkoholio prieinamumą ir skatinimą ribojančioms priemonėms.

Efektas po draudimų maratono

Pastaraisiais metais Lietuvoje buvo ne tik uždrausta prekiauti didelės talpos „bambaliais“, uždrausta alkoholio reklama, apribotas prekybos laikas. Tačiau tai nemažai sulaukė visuomenės kritikos, esą, šios priemonės nutaikytos visai ne į alkoholį per dažnai vartojančius žmones.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi, statistika rodo, kad Lietuvoje sumažėjo alkoholio pirkimo mastai. Posėdyje dalyvavusių institucijų atstovai tikino, kad ne tik pirkimo mastai sumažėjo, bet ir vartojimo bei sergančiųjų priklausomybe nuo alkoholizmo.

Sveikatos apsaugos ministerijos Ūkio ministerijos Pramonės ir prekybos departamento atstovė Birutė Janutėnienė priminė, kad įstatymas dėl „bambalių“ draudimo buvo priimtas Europos Komisijos notifikavimo ir taip prieštaravo Europos Sąjungos direktyvai, dėl ko teko aiškintis, bet poveikis, esą, akivaizdžiai matomas.

„Anksčiau jiems tiesiog apsimokėjo pirkti didesnės talpos tarą, o jeigu pilstytume į mažesnės ar dar ir į stiklinės, neapsimokėtų, mažesni pajėgumai būtų. O jau ir dabar juk matom, kad pastaraisiais metais vartojimas sumažėjo“, - sakė B. Janutėnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jai antrino ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovė Violeta Verseckienė.

„Nuo 2015 m. lapkričio įsigalioję draudimai, pagal statistikos departamento duomenis, lėmė pastebimą alkoholio vartojimo mažėjimą. Bet ar tai lėmė ir taros dydžio sumažinimas, tokios informacijos neturim“, - kalbėjo NTAK atstovė, sakydama, kad departamentas mato pagrįstą mažėjimą.

O štai Finansų ministerijos Pauliaus Majausko teigimu, šiame kontekste pastebimas nelegalios prekybos padidėjimas. Jo teigimu, akcizo padidinimas lėmė gamybos apimčių sumažėjimą visose grupėse ir nelegalios rinkos išsiplėtimą. Pasak P. Majausko, dar padėtis nėra kritinė, bet tikrai blogėjanti.

REKLAMA

Ir taip, ir ne

Komisijos narys Audrys Šimas pabrėžė, kad svarbu išklausyti pramonės ir verslo atstovus, nes šis naujas draudimas ir reikalavimas užkraus jiems sunkią naštą.

„Kaip įsivaizduojat tą pilstymą į 0,2 dydžio tarą? Padaugės tik taros ir šiukšlių. Man tai atrodo populistinis įstatymas. Ir reikėtų neskubėti su priėmimu, neišklausius visų pusių“, - sakė A. Šimas. Seimo narys Antanas Matulas taip pat skatino neskubėti, neįvertinus pagrįstumo. Jo manymu, didesnio efekto galima pasiekti uždraudus „majonezinius“ indelius su stipriais alkoholio gėrimais.

Viceministras A. Šešelgis priminė baisiąją alkoholio vartotojų gyvenimo pusę. „Jeigu kalbam apie kainą ir naštą, tai tik noriu priminti kitą naštą. Mes kasmet prarandam apie 700 žmonių, kurių mirčių pagrindas – alkoholis, šimtai vaikų atimami iš šeimų dėl alkoholio, mokamos pašalpos tokioms šeimoms. Mažinant prieinamumą, socialiai pažeidžiamos grupės mažėja“, - tvirtino viceministras.

REKLAMA

Komisijos narys Jonas Varkalys pateikė kaimyninės Latvijos pavyzdį. „Latvijoje jau priimta analogiška pataisa dėl panašių tarų dydžio. Be abejo, vien to neužteks, reikia gėrimų kultūrą keisti. Juolab, jeigu latviams pavyko iš prekybos išimti tuos „majonezinius“ indelius, tai ir mes galim“, - sakė jis.

Po svarstymo ir susirinkusių atstovų išklausymo, komisija palaikė P. Saudargo siūlomą alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų