REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo „tvarkiečių“ frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis siūlo nuo kitų metų atlyginimus mokėti dažniau – keturis kartus per mėnesį, tai yra kas savaitę.

Seimo „tvarkiečių“ frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis siūlo nuo kitų metų atlyginimus mokėti dažniau – keturis kartus per mėnesį, tai yra kas savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto nariai konservatorė Monika Navickienė ir „valstietis“ Tomas Tomilinas tokį siūlymą kritikuoja. Pastarasis mano, jog didelius darbdavius galima tik paraginti tai daryti, jei to nori darbuotojai.

REKLAMA

Jeigu Seimas pritartų R. Žemaitaičio įregistruotai Darbo kodekso pataisai, dažniau atlyginimus gautų to pareikalavę darbuotojai.

Siūlymui pritariantis Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas sako, kad tokia idėja svarstyta rengiant naują Darbo kodeksą, bet tam nepritarė darbdaviai, motyvuodami išaugsiančiais kaštais.

Jis abejoja, ar darbdaviai sutiktų atlyginimus mokėti kiekvieną savaitę, nes verslui tai būtų per didelė finansinė našta.

REKLAMA
REKLAMA

„Nebent jeigu ateis užsienio kompanijos, kurios įpratusios taip mokėti ir čia irgi taikys tokią praktiką. Realiai jeigu įpareigojimo nebus, abejoju, ar daug kas mokės daugiau nei du kartus – praktiškai bus leidžiama, o teoriškai nemokės“, – tikino profsąjungų lyderis.

A. Černiausko teigimu, darbuotojams būtų naudinga atlyginimą gauti kiekvieną savaitę, todėl jis atmeta teiginius, kad žmonėms būtų sunku taupyti.

„Mūsų oponentai sako, kad kadangi atlyginimai nedideli, o mokesčiai už komunalines paslaugas ir kiti susikaupia nemaži, tai dalis darbuotojų nemokės sukaupti reikiamos sumos gale mėnesio juos (mokesčius – BNS) sumokėti. Bet ir dabar jis gavęs atlyginimą mėnesio pradžioje ar viduryje, taupo, kad mėnesio gale sumokėtų mokesčius“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Žemaitaitis BNS teigė, kad nauja tvarka labiausiai būtų naudinga darbuotojams, gaunantiems algas iki 500 eurų.

„Mūsų savanorių atlikta apklausa parodė, kad tiems žmonėms, kurie algą gauna kartą per mėnesį, jiems mėnesio gale pritrūksta pinigų – nuo 25–26 dienos jie priversti skolintis iš kaimynų ar greitųjų kreditų arba į lombardus“, – teigė R. Žemaitaitis.

Jis mano, kad dažniau gaudami atlyginimą, žmonės išmoks išmintingiau naudoti savo pinigus. Jis abejoja, ar dėl to padidėtų darbdavių išlaidos.

M. Navickienė pataisas pavadino perteklinėmis.

„Jokio pagrindimo tokiam projektui nematau – iš žmonių nesu girdėjusi, kad būtų toks poreikis. Kažkokių finansinių žmonių problemų, vargu, ar išspręstų, nebent padėtų – pinigų srautai pasilygintų dabar, kai „valstiečiai“ nesusitvarko su „vaiko pinigų“ mokėjimu“, – BNS sakė parlamentarė.

REKLAMA

M. Navickienė tokiame siūlyme įžvelgia biurokratiją: „O kaip tada su visokiais biuleteniais?“

T. Tomilinas įsitikinęs, kad nauja tvarka smulkiajam verslui būtų papildoma našta.

„Būna įmonės, kur buhalteris dirba puse etato arba yra samdomas, Išaugs jo darbo kaštai, nes vietoje kelių operacijų reikės antra tiek papildomai padaryti“, – BNS sakė jis.

T. Tomilinas mano, kad darbdavius, pirmiausia stambių įmonių arba valstybės įstaigų vadovus, galima paraginti lanksčiai mokėti atlyginimus – pagal susitarimus su darbuotojais.

REKLAMA

„Tai (dažnesnį algų mokėjimą – BNS) galima paskatinti Vyriausybės nutarimais ar kolektyvinėmis šakinėmis sutartimis. Pati valstybė pavyzdį galėtų parodyti – ir Seimas galėtų mokėti keturis kartus, ir Vyriausybė. Tai nebūtų kažkokie ypatingi kaštai dideliems darbdaviams, bet ne smulkiajam verslui“, – BNS aiškino T. Tomilinas.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovo teigimu, dabar Lietuvoje labai daug darbdavių atlyginimą moka tik vieną kartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų